20 de fenomene spectaculoase care se petrec pe Pământ

Ne fascinează și ne îngrozesc în același timp. Despre cele mai multe dintre ele habar nu avem că există. Unele par manifestări ale unor ființe celeste, mesaje de dincolo de lume sau experimente izvorâte dintr-o știință misterioasă, o alchimie străină de noi.

Originea lor pare tot atât de neverosimilă precum formele în care aleg să se manifeste. Îți prezentăm în continuare 20 de fenomene naturale care ne demonstrează că lumea este încă plină de mistere care așteaptă să fie descoperite.

1

Stalactitele de gheaţă

fenomene naturale
Foto: The Sun

Stalactitele de gheaţă sunt echivalentul subacvatic al țurțurilor. Se formează sub gheaţă, atunci când un flux de apă extrem de rece și cu salinitate ridicată se scurge din ghețari și intră în contact cu apa oceanică.

2

Fulgerele vulcanice

fenomene naturale
Foto: Taringa

Norul de cenușă și de gaze eliberat în timpul erupțiilor vulcanice are o încărcătură electrostatică uriașă. Din această cauză, în anumite cazuri (destul de rare), acest fenomen poate genera furtuni electrice violente.

3

„Spiridușii”

fenomene naturale
Foto: Twitter

Aceste forme pline de culoare sunt fenomene naturale ce apar ca rezultat al descărcărilor electrice din atmosferă.

4

Curcubeiele de foc

fenomene naturale
Foto: Etela News

Curcubeiele de foc se formează atunci când lumina este reflectată de cristalele de gheață din norii aflați la mare altitudine. Halourile lor sunt atât de mari, încât par adesea paralele cu linia orizontului.

5

Curcubeiele albe

fenomene naturale
Foto: Daily Mail

Surprinzător, acestea nu se formează după ploaie, ci sunt fenomene naturale care apar atunci când este ceață.

Condensul reflectă puțină lumină și, drept urmare, culorile curcubeului sunt foarte slabe – spre alb, nicidecum atât de vii, precum cele ale unui curcubeu normal.

6

Tornadele de foc

fenomene-meteo-6
Foto: Livescience

Tornadele de foc sunt vârtejuri de flăcări. Au loc atunci atunci când vânturi violente întâlnesc fronturi de aer foarte fierbinte.

7

Fulgerele Catatumbo

fenomene naturale
Foto: Pinterest

La gura de vărsare a râului Catatumbo, în Venezuela, iau naștere formațiuni noroase unice în lume, care generează un spectacol foarte rar, cunoscut drept „fulgerele Catatumbo”.

Astfel de furtuni sunt fenomene naturale care pot avea loc chiar și timp de 160 de nopți pe an, pot dura până la 10 ore pe zi și pot înregistra 280 de fulgere pe oră.

8

Curcubeul Lunii

fenomene naturale
Foto: Diario Vasco

Curcubeiele Lunii sunt produse de lumina reflectată de pe suprafața Lunii. Din cauza cantității reduse de lumină, aceste curcubeie au culori foarte estompate.

9

Fenomenul Gloria

fenomene naturale
Foto: ResearchGate

Gloria este un fenomen optic similar curcubeului, care ia forma unui halou și care se petrece foarte rar.

Este creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, aflat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor care este situat mai jos și care este format din picături foarte mici de apă.

Oricât ar părea de ciudat, acest fenomen chiar se manifestă în natură.

10

Vârtejurile de apă

fenomene naturale
Foto: Wikimedia

Vârtejurile de apă sunt vortexuri care apar peste întinderi de apă. Aceste vârtejuri se formează exclusiv din condens, și nu din apa peste care se desfășoară.

11

Gloria dimineții

fenomene naturale
Foto: Startface

Norii Gloria dimineții apar în condiții foarte rare și nu se cunoaște prin ce mecanism se formează.

Au formă de sul sau de tub și se deplasează cu viteze foarte mari, uneori chiar și cu 60 kilometri pe oră. Pot fi observați de obicei în zona Golfului Carpenteria, din Australia.

12

Norii lenticulari (sau biconvecși)

fenomene naturale
Foto: Taringa

Norii lenticulari sunt structuri care iau forma unor lentile și apar atunci când volume mari de aer trec peste culmi muntoase, iar apoi se așază multistratificat.

Datorită formelor ciudate pe care le au, acești nori sunt de multe ori confundați cu OZN-uri.

13

Lame de zăpadă

fenomene naturale
Foto: Comunidad Umbria

Aceste lame înguste și lungi de zăpadă și gheață întărită se formează la mari altitudini. La asemenea înălțimi, razele soarelui pot transforma gheața direct în vapori, fără să mai topească apa.

Unele porțiuni se transformă în vapori mai repede decât altele, prezentând mici adâncituri pe suprafețele fine. În timp, se transformă în zimți orientați spre soare.

14

Supertornadele

fenomene naturale
Foto: Wattpad

Supertornadele sunt cele mai rare și mai periculoase forme de furtună. Chiar dacă se formează la fel ca orice alte furtuni, rotația verticală a coloanelor face ca super-tornadele să rămână active o perioadă mult mai îndelungată decât cele obișnuite.

15

Fenomene naturale: Florile de gheață

fenomene naturale
Foto: Factsverse

Florile de gheață se formează atunci când seva plantelor îngheață și se dilată, spărgând tulpina. Seva curge apoi prin crăpături și îngheață la contactul cu aerul, dând naștere unor forme deosebite.

16

Halourile solare

fenomene naturale
Foto: Wikimedia

Acestea sunt fenomene atmosferice care au loc atunci când, privite din anumite unghiuri, cristalele de gheață fac ca lumina să pară mai puternică decât soarele.

17

Norii Mammatus

fenomene naturale

Norii Mammatus sunt aglomerări noroase care se formează și „atârnă” la baza altor nori.

Atunci când se întâlnesc nori și fronturi de aer cu niveluri diferite de umiditate, straturile mai grele se așază sub cele mai ușoare, dând naștere acestui fenomen deosebit de interesant.

18

Gogoșile de zăpadă

fenomene naturale
Foto: El Confidencial

Gogoșile de zăpadă sunt fenomene naturale ce se manifestă când anumite porțiuni din stratul de omăt sunt spulberate de vânt, angrenând și alte materiale aflate în cale.

Straturile interioare de zăpadă sunt mai firave și mai puțin compacte, ceea ce permite vântului să le răscolească și să le rotească pe suprafața câmpurilor, dându-le aceste forme de gogoși apetisante.

19

Centura lui Venus

fenomene naturale
Foto: Pinterest

Centura lui Venus este un arc roz strălucitor ce poate fi observat pe cer dimineața sau seara. Dunga roz este cauzată de atmosfera care reflectă lumina soarelui care răsare sau care apune.

20

Norii Asperatus

fenomene naturale
Foto: Zedge

Norii Asperatus au fot clasificați foarte recent, în 2009. Drept urmare, în afară de faptul că arată extraordinar, cunoaștem foarte puține despre ei.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „20 de fenomene spectaculoase care se petrec pe Pământ”

Lasă un comentariu