20 de curiozități despre Noua Zeelandă, tărâmul vulcanilor și al creaturilor bizare

Noua Zeelandă este unul dintre cele mai pitorești locuri de pe Terra. Parcurile naturale magnifice, animalele fascinante și peisajele care îți taie răsuflarea fac din acest loc visul oricărui iubitor de drumeții.

În acest articol îți prezentăm 20 de curiozități despre Noua Zeelandă, țara care a avut, la un moment dat, un „ministru al Stăpânului inelelor”.

Noua Zeelandă, țara vulcanilor

Curiozitati despre Noua Zeelanda - Vulcani
Foto: RNZ

1. Noua Zeelandă este situată în Cercul de Foc al Oceanului Pacific, cea mai întinsă și mai activă zonă vulcanică de pe Terra, concentrând 62% dintre vulcanii activi existenți în prezent.

În nordul țării se află nu mai puțin de 16 vulcani subacvatici. De asemenea, unul dintre cele mai mari orașe ale țării, Auckland, este ridicat pe un câmp presărat cu 53 de vulcani. Aici, ultima erupție s-a petrecut în urmă cu aproximativ 600 de ani.

2. În orice parte a Noii Zeelande te-ai afla, nu vei fi niciodată la o distanță mai mare de 128 de kilometri de mare. Astfel, nu este surprinzător că una din trei gospodării din Auckland deține o barcă.

3. Locul cu cel mai lung nume din lume se află în această țară. Este vorba de dealul  Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu, din regiunea Hawke’s Bay.

Curiozitati despre Noua Zeelanda - Nume lung
Foto: Pinterest

Această denumire spune o întreagă poveste într-un singur cuvânt. Este vorba de povestea lui Tamatea, un șef de trib și explorator cunoscut. Pe când trecea prin zonă, Tamatea și oamenii săi au fost implicați într-o bătălie în urma căreia fratele șefului de trib a fost omorât.

Îndurerat, Tamatea a rămas o vreme în acel loc și în fiecare dimineață mergea pe colină pentru a cânta la Kouau, un soi de flaut maori.

Numele dealului se traduce prin propoziția „denumirea care indică dealul pe care Tamatea, șeful de trib puternic și renumit, a cântat un cântec de jale la flaut în memoria fratelui său”.

4. Potrivit organizației Transparency International, Noua Zeelandă este țara cu cel mai mic nivel al corupției din lume (la egalitate cu Danemarca).

5. Noua Zeelandă are trei limbi oficiale: engleza, maori și limbajul neozeelandez al semnelor, folosit de persoanele cu deficiențe de auz.

6. În 1893, Noua Zeelandă a devenit prima țară care a acordat femeilor dreptul de a vota.

7. Iată o altă informație inedită de pe lista noastră de curiozități despre Noua Zeelandă. Strada Baldwin, din orașul Dunedin, este cea mai abruptă stradă din lume. Are 350 de metri lungime și o înclinație de 35%, înălțându-se cu un metru peste nivelul mării la fiecare 2.8 metri de drum.

Strada Baldwin
Foto: Pinterest

8. Celebra trilogie „Stăpânul inelelor” a fost filmată în Noua Zeelandă. Cele trei filme au adus bugetului țării aproximativ 200 de milioane de dolari.

Guvernul neozeelandez chiar a creat în 2001, temporar, un „minister al Stăpânului inelelor”. Preluat de ministrul Energiei de la acea vreme, misiunea ministerului era să se asigure că țara câștigă atât la capitolul imagine, cât și financiar de pe urma filmărilor.

9. În Noua Zeelandă există mai multe formații de cântăreți la cimpoi decât în orice altă țară din lume, inclusiv Scoția.

10. Pista aeroportului Gisborne este tăiată de-a curmezișul de calea ferată. De aceea, de multe ori, fie trenul, fie avionul trebuie să oprească pentru a lăsa celălalt mijloc de transport să treacă.

Curiozități despre Noua Zeelandă: Animale fascinante

Curiozitati despre Noua Zeelanda - Pasarea Kiwi
Pasărea Kiwi, simbolul Noii Zeelande. Foto: Medium

11. Singurele mamifere originare din Noua Zeelandă sunt liliecii, restul mamiferelor care trăiesc aici fiind introduse de populația maori și de europeni.

12. În Noua Zeelandă există mai multe specii de pinguini decât în orice alt loc de pe planetă.

13. Kiwi, o pasăre care nu poate zbura, este simbolul național al Noii Zeelande. Oul păsării kiwi este unul dintre cele mai mari din lume, raportat la dimensiunea păsării-adult. Un ou reprezintă aproximativ 20% din dimensiunea corpului femelei.

14.   Kea, o altă pasăre originară din Noua Zeelandă, este renumită pentru inteligența și curiozitatea ei.

Curiozitati despre Noua Zeelanda - Pasarea Kea
Foto: Stuff.co.nz

Dar această pasăre le provoacă și multe neplăceri neozeelandezilor deoarece obișnuiește să fure ștergătoarele de parbriz și cauciucurile care izolează geamurile mașinilor, pe care le roade.

De asemenea, păsării îi place să scotocească prin gențile lăsate nesupravegheate.

15.  Când vine vorba de curiozități despre Noua Zeelandă, trebuie să știi că în această țară nu există șerpi de uscat.

16. În Noua Zeelandă trăiește „weta” gigantică (Deinacrida), cea mai grea insectă din lume. Creatura, care arată ca un gândac, este înrudită cu greierii. Poate cântări peste 70 de grame și este mai grea decât o vrabie. Fiind atât de grea, nu poate să zboare și nici să sară.

Weta gigantica
Weta gigantică. Foto: Mental Floss

17. Tot aici se găsește și un melc uriaș carnivor. Creatura face parte din specia Powelliphanta și se hrănește cu râme și uneori cu alți melci.

18. În Noua Zeelandă a existat o specie de păsări gigantice, numite moa. Acestea au dispărut acum aproximativ 600 de ani, la două secole de la sosirea oamenilor pe insulă.

Aceste creaturi aveau 3.6 metri înălțime și cântăreau aproximativ 230 de kilograme. Odată cu ele a dispărut și vulturul lui Haast, care se hrănea cu păsări moa.

Curiozități despre Noua Zeelandă: Oameni care au făcut istorie

Ernest Rutherford
Ernest Rutherford în laboratorul său. Foto: BiographyOnline.net

19. Pionierul chirurgiei plastice, Harold Gillies, a fost neozeelandez. La fel și fizicianul Ernest Rutherford (primul om care a divizat atomul), considerat părintele fizicii nucleare. Tot Rutherford a descoperit protonul.

Pentru munca sa, a primit în 1908 Premiul Nobel pentru chimie.

20. Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Noua Zeelandă este faptul că Edmund Hillary, primul om care a ajuns pe Vârful Everest, era neozeelandez, nu britanic, așa cum se crede în general. Hillary s-a născut la 20 iulie 1919, în Auckland.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu