18 motive surprinzătoare pentru care aceste lucruri sunt așa cum sunt

De ce au tenișii o bandă de gumă albă deasupra degetelor? Și de ce sunt tăieturi pe o baghetă de pâine? Astfel de întrebări ne-au venit tuturor în minte măcar o dată.

Te invităm să descoperi adevăratele motive pentru care aceste 18 lucruri pe care le folosim frecvent sunt așa cum sunt. Este interesant de știut că unele au fost influențate de evenimente istorice.

Altele au apărut din cauza unor confuzii lingvistice, cum este cazul ultimului obiect de pe lista noastră.

1. De ce literele de pe tastatura computerului nu sunt aranjate în ordine alfabetică?

Unii cred că acest aranjament al literelor a fost creat astfel pentru a-ți permite să ajungi cât mai ușor la literele cel mai frecvent folosite. Dar asta este numai o parte din adevăr.

Pe tastaturile originale, literele erau aranjate alfabetic. Totuși, acest amplasament făcea dificilă scrierea cu viteză, fiindcă tastaturile vechi se blocau cu ușurință. De aceea, literele care sunt frecvent folosite împreună sunt plasate la distanță una de cealaltă.

Apoi a apărut design-ul familiar QWERTY. Nu este perfect, dar oamenii nu vor să-l schimbe, fiindcă toată lumea s-a obișnuit cu el.

2. De ce au unele haine petece la coate?

Această tendință a modei a apărut pentru prima dată la hainele militare. Soldații erau nevoiți să se târască pe coate, și materialul se subția și se rupea.

De aceea, coatele uniformelor erau acoperite cu un strat de material în plus. Mai târziu, vânătorii au adoptat umpluturi pentru coate la costumele lor.

Astfel, vânatul era mai confortabil și materialul hainelor era cruțat. Și, după anii ’50, studenții din multe universități americane au împrumutat ideea și au transformat-o într-un curent al modei.

3. De ce se vinde înghețata într-un con de foi de napolitane?

La sfârșitul secolului XIX, înghețata era vândută în pahare de sticlă. Acestea erau în cel mai bun caz clătite cu apă, înainte ca un alt client să le folosească.

Totuși, o soluție simplă a apărut abia în 1904. Datorită vremii calde, oamenii se înghesuiau să cumpere înghețată.

Dar vânzătorul nu avea destule pahare pentru toți. Magazinul cu napolitane nu avea clienți. Vânzătorul de napolitane a răsucit repede una dintre foile de napolitane în forma unui con și i-a dat-o vânzătorului de înghețată.

Toată lumea a fost mulțumită de rezultat. Mai ales doctorii, fiindcă paharele de sticlă erau un mijloc de răspândire a tuberculozei.

4. Ce funcție are acest mic punct negru?

Micul punct dintre bliț și cameră de pe un iPhone este un microfon care anulează zgomotul. A fost pus acolo pentru a filtra zgomotul ambiental de sunetul dorit pentru captură.

El este foarte folositor în medii zgomotoase. Ajută telefonul să taie zgomotele din fundal și să-ți capteze vocea.

5. De ce au tenișii gume de cauciuc peste degete?

Tenișii erau cândva purtați de jucătorii de baschet. Guma avea rolul de a le proteja degetele picioarelor de accidente în timpul meciurilor.

Spre deosebire de felul în care sunt fabricați azi, guma era făcută dintr-un cauciuc foarte tare. Pe lângă asta, gumele de deasupra degetelor erau mai închise la culoare.

Ele au devenit albe din motive decorative pentru tenișii moderni.

6. De ce au tenișii găuri într-o parte?

Știai că acele găuri de pe laterală au un scop? Găurile dau voie aerului să circule. Ele oferă un fel de ventilație piciorului. Aceasta previne transpirația picioarelor.

7. Care este scopul acestui obiect cilindric de la capătul unui încărcător?

Acest obiect mic este un element foarte folositor, care ajută orice laptop sau computer să funcționeze așa cum trebuie. Se numește „miez de ferită”.

Aceasta suprimă zgomotul cu frecvență înaltă din circuitele electronice. Cu alte cuvinte, izolează laptopul tău de zgomotul electromagnetic.

Miezul de ferită poate fi folosit pentru îndepărtarea zgomotelor la telefoane, PC-uri, televizoare, playere audio și DVD-uri.

8. Ce rol au denivelările de pe fundul unei sticle?

Acestea nu sunt semne pentru cei cu deficiențe de vedere, așa cum ai putea crede. Totul este mult mai simplu.

Aceste denivelări sunt folosite în timpul procesului de producție pentru codul unui număr de pe un formular. Astfel, sunt marcate împachetările defectuoase.

9. De ce hainele tip parka sunt despicate în partea de jos?

Haina parka este una dintre cele mai comune haine de purtat afară. Ai încercat vreodată să ghicești de ce unele haine parka sunt despicate în partea de jos, la spate?

Parka modernă descinde din hainele purtate de forțele armate în anii ’50. Hainele lor erau mult mai lungi, ca să le poată înfășura în jurul gleznelor și să păstreze căldura pentru mai mult timp.

Aceeași trăsătură apare la hainele parka moderne, dar într-o manieră ușor modificată.

10. De ce există tăieturi pe franzele și baghete?

Nici măcar brutarii nu pot ajunge la un consens. Unii spun că taie bagheta deasupra pentru ca aceasta să nu se crape în cuptor.

Alții spun că o fac din motive estetice. A doua versiune pare mai realistă. Există multe feluri de pâine fără tăieturi și crăpături deasupra.

11. De ce au mocasinii ciucuri?

La mijlocul secolului XX, un fabricant de pantofi, pe nume Nils Tveranger, a fost inspirat de încălțările pescarilor norvegieni. Pantofii lor aveau ciucuri care puteau fi strânși, fixându-i astfel pe picior.

Tveranger a decis să combine încălțămintea pescarilor și mocasinii indieni și a creat mocasinii moderni. Ciucurele și-a pierdut întrebuințarea practică și a devenit un accesoriu simpatic.

12. De ce există o buclă pe spatele cămășilor?

Punem pariu că ai observat această mică buclă de pe cămașa ta. Nu există un consens privitor la scopul ei.

Potrivit unei versiuni, bucla de pe spatele cămășii unui bărbat era folosită pentru a atașa o cravată. O altă versiune spune că a fost făcută pentru a agăța cămașa în cârlig.

13. De ce un cod PIN conține doar patru cifre?

În 1996, inventatorul scoțian James Goodfellow a venit cu ideea de a crea un cod PIN pentru a proteja accesul oamenilor la conturile lor bancare.

Inițial, codul conținea 6 cifre. Dar soția lui Goodfellow se plângea că îl tot uită. De aceea, el l-a scurtat la versiunea modernă a unui cod cu 4 cifre.

14. Ce sunt cercurile colorate de pe ambalajele pentru mâncare?

Aproape fiecare produs dintr-un supermarket este marcat cu cercuri și pătrate colorate. De fapt, acestea sunt imaginea culorilor imprimantei folosite pentru producerea ambalajului.

Ele nu au nimic de-a face cu produsul dinăuntru. Aceste cercuri indică ce nuanțe au fost folosite pentru a produce modelul de pe ambalaj.

15. Care este motivul pentru care gecile cu glugă au blană?

O glugă cu blană era o caracteristică a hainelor băștinașilor care trăiau în nordul îndepărtat. Toate hainele pe care le purtau ei țineau de cald, dar fața era expusă vremii reci.

Pentru a o proteja, ei au cusut mai multe bucăți de blană la marginea glugii. Această tehnică simplă i-a ajutat să țină de cald feței. Astăzi, motivul pentru care folosim blană la glugă este în primul rând decorativ.

16. De ce are guma Turbo această formă?

Cu siguranță îți amintești că fiecare gumă Turbo era învelită într-un abțibild cu imaginea unei mașini sport.

Se pare că forma acestei legendare gume de mestecat din anii ’90 imită formele de pe cauciucurile autovehiculelor.

17. Cum a ajuns covrigul să aibă forma pe care o are?

Originea poveștii datează de la începutul Evului Mediu și este destul de ambiguă. Totuși, din câte știm, covrigul a fost creat de un călugăr care s-a decis să facă o chiflă de forma mâinilor împreunate pentru rugăciune.

„Nu arată așa!”, ai putea spune, dar te vei lămuri când îți vom spune că franciscanii își puneau mâinile încrucișate pe umeri când se rugau.

18. De ce pușculițele au forma unui porc?

În Anglia medievală, oamenii își țineau banii în vase de lut care erau numite „pygg jars” („borcane de lut”). Denumirea era derivată de la cuvântul „pygg”, care era un lut de culoare portocalie.

În timp, acest fel de vase a dispărut, dar combinația de cuvinte s-a păstrat. Curând, „pygg” a început să fie scris „pig” („porc”) și oamenii au început să facă pușculițe de forma unor porci.

Iată un caz în care numele unui obiect apare înaintea obiectului.

Există obiecte uzuale ale căror forme nu-ți dau pace? Spune-ne în secțiunea pentru comentarii, iar noi vom încerca să le găsim originea și scopul inițial.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu