15 imagini care demonstrează că trecutul nu a fost atât de idilic cum credeam

În timp ce lumea din jurul nostru se schimbă cu repeziciune, este tot mai dificil să ne închipuim cum era viața cu decenii sau secole în urmă.

Societatea evoluează constant, dar suntem prea absorbiți de propriile vieți pentru a observa acest lucru. Adeseori, facem trimitere cu nostalgie la „vremurile de demult”, pe care le învestim cu o aură idilică.

Și totuși, lucrurile nu au stat deloc așa. Colecția de fotografii pe care ți-o prezentăm în acest articol demonstrează că lumea din secolul trecut avea excentricitățile și pericolele ei.

1

Comerț la negru

Imagini trecut 01
Foto: Pinterest

În anii Prohibiției, consumul de alcool era ilegal în Statele Unite ale Americii. În consecință, comerțul de pe piața neagră a explodat. Toate livrările ilegale aveau loc noaptea, pentru a evita poliția.

Când livrau marfa, contrabandiștii aveau mare grijă să nu lase urme. De aceea, purtau niște pantofi „cu îmbunătățiri”, care lăsau pe pământ urme de copite de vacă.

2

În Rusia se juca șah cu oameni

Foto: Alcalanda

Șahul a fost mereu un sport iubit în Rusia și, mai apoi, în Uniunea Sovietică. În 1924, la Sankt Petersburg (la acea vreme, Leningrad) a avut loc o partidă de șah neobișnuită.

Ea a fost jucată de maeștrii Peter Romanovski și Ilia Rabinovici, iar pe post de piese de șah au fost folosiți soldați din Armata Rusă și cai.

3

Ordine în haosul războiului

Imagini trecut 03
Foto: Boredom Therapy

Acest tânăr citește o carte în fața unei librării din Londra, distrusă de un raid aerian, în 1940. Fotografia vorbește despre dorința cetățenilor de a duce o viață normală, în mijlocul haosului instaurat de război.

4

Un mijloc de deplasare original și cam periculos

Imagini trecut 04
Foto: Her Moments

Bărbatul din imagine poartă patine cu rotile, alimentate dintr-un rezervor cu benzină, purtat ca pe un rucsac. Din fericire, această invenție ieșită din comun nu a devenit populară. Probabil că era prea riscant ca oamenii să poarte în spinare o canistră de benzină.

5

Fuga de comuniști

Imagini trecut 05
Foto: Boredom Therapy

La scurt timp după construirea Zidului Berlinului, un bărbat de 20 de ani, pe nume Heinz Meixner, a fost protagonistul unei evadări ca-n filme. El a trecut din Berlinul de Est în Berlinul de Vest cu viitoarea sa soție și viitoarea sa soacră, ascunse în mașină.

6

Ultimul sclav

Imagini trecut 06
Foto: Pinterest

Bărbatul din această fotografie este Cudjoe Kazoola Lewis, ultimul supraviețuitor cunoscut al comerțului cu sclavi din Oceanul Atlantic. Bărbatul a fost introdus ilegal în SUA, fiind adus din Togo, Africa de Vest, în 1859. Din fericire, și-a dobândit libertatea câțiva ani mai târziu.

7

Sfârșitul Prohibiției

Imagini trecut 07
Foto: New York Times

În imagine este înfățișat un grup de oameni bând alcool, la scurt timp după ce legile Prohibiției au fost abrogate. Era pentru prima dată, după 13 ani, când alcoolul putea fi vândut legal, și toată lumea era nerăbdătoare să bea fără frică.

8

Separarea de familie

Imagini trecut 08
Foto: Pinterest

O imagine dramatică din 1961, din timpul construirii Zidului Berlinului, care a ajuns să separe familii, prieteni și comunități. În această imagine, părinții își ridică copiii pentru a-și vedea bunicii, aflați de cealaltă parte a zidului.

9

După marea prăbușire a Bursei

Imagini trecut 09
Foto: Tribun News

În această imagine, un om de serviciu mătură hârtiile de pe podeaua Bursei din New York, imediat după Marțea Neagră, din 1929. Prăbușirea Bursei din New York avea să ducă în curând la instalarea Marii Crize Economice.

10

Poluare masivă

Imagini trecut 10
Foto: New York Times

Înainte de 1970, când a fost înființată Agenția de Protecție a Mediului, poluarea din New York atinsese cote maxime. Această fotografie a fost făcută în 1966, când smogul care a persistat asupra orașului timp de trei zile a costat viața a 168 de oameni.

11

Vieți distruse

Imagini trecut 11
Foto: Emaze

Această poză tulburătoare înfățișează o ladă de lemn plină cu verighete care le-au aparținut victimelor Holocaustului.

12

Borș în cinstea morții lui Stalin

Imagini trecut 12
Foto: Pinterest

Iosif Stalin a fost un dictator detestat, care a ținut milioane de oameni în teroare și frică. Așa că, după moartea lui, în 1953, oamenii de peste tot au respirat ușurați. Acest restaurant situat în Washington, D.C., le-a oferit oamenilor, gratuit, câte o farfurie de borș în cinstea morții dictatorului.

13

Ciuperca nucleară la tine acasă

Imagini trecut 13
Foto: Pinterest

În anii ’50, SUA au desfășurat teste nucleare în Deșertul Nevada, la doar 100 de kilometri de Las Vegas. În această imagine, oamenii, care se bucură de o zi caldă de vară, văd cum un nor atomic se formează în depărtare.

14

Drepturi civile și nu prea

Imagini trecut 14
Foto: Pinterest

Deși obținuseră dreptul de a vota, afro-americanii din SUA erau descurajați să voteze. În imaginea de mai sus, un polițist alb din Mississippi îi fotografiază pe afro-americanii care se prezintă la vot, pentru a-i intimida.

15

Ironia sorții

Imagini trecut 15
Foto: Resetera

În imagine se află sinistrații rămași fără case după revărsarea Râului Ohio, din 1937. Oamenii stau la coadă pentru a primi ajutoare. În spatele lor se află un panou, care, culmea ironiei, dă lumii de știre despre cât de grozav este să trăiești în America.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „15 imagini care demonstrează că trecutul nu a fost atât de idilic cum credeam”

Lasă un comentariu