Mușuroiul uman: 15 imagini impresionante care arată aglomerația din China

Întreaga lume știe cât de populată este China. Însă una este să te uiți la o statistică și alta să poți vizualiza felul în care arată spațiile urbane ale acestei țări.

La metrou sau în școli, în parcuri sau în magazine, în China te simți ca într-un uriaș furnicar. Milioane de oameni își văd de treburile zilnice, iar imaginile ce surprind China într-o zi obișnuită sunt de-a dreptul impresionante.

Îți prezentăm în cele ce urmează 15 imagini uimitoare, care arată viața de zi cu zi a unei națiuni de peste 1 miliard de oameni.

1. O zi normală la un târg

China - 01

De milenii, China este cea mai populată țară a lumii. În acest moment, populația acestei țări este de aproape 1,4 miliarde de oameni.

2. O banală parcare de biciclete

China - 02

În China se află 430 de milioane de proprietari de biciclete.

3. Orașe de 20 de milioane de locuitori

China - 03

Cele mai populate trei orașe ale țării adăpostesc fiecare peste 20 de milioane de oameni. Acestea sunt Shanghai, Beijing și Guangzhou.

Ca să-ți faci o imagine mai bună, fiecare dintre aceste trei orașe este cât România, la nivel de locuitori.

4. Traficul, infernal

China - 04

La sfârșitul anului 2015, în China existau peste 1,4 milioane de taxiuri.

5. La piscină, aglomerație mare, mon cher…

China - 05

Această piscină din provincia Sichuan a fost vizitată de peste 1 milion de oameni în vara anului trecut.

6. Aeroporturile, pline de oameni

China - 06

În 2015, peste 10% din numărul total de pasageri de pe glob au călătorit spre China sau din China.

7. De sărbători, străzile sunt pline

China - 07

Acest festival al felinarelor durează o lună și este sărbătorit în grădina Yuyuan, din Shanghai. Mii de oameni frecventează festivalul în fiecare an.

8. Unde e nisipul?

China - 08

Turiștii veniți la plajă au umplut plaja din Dalian, o stațiune din provincia Liaoning.

9. Expoziția Mondială din Shanghai

China - 09

Această fotografie a fost făcută la Expoziția Mondială de la Shanghai, din 2010. Peste 73 de milioane de oameni au luat parte la acest eveniment.

10. Distracție la festival

China - 10

În provincia Yunnan se ține anual un festival în timpul căreia oamenii se stropesc cu apă. Aceasta este o ceremonie importantă pentru cei peste 1 milion de etnici Dai care trăiesc în China.

11. O mulțime de curioși

China - 11

Mulțimile fac coadă pe malurile Râului Qiantang, ca să vadă cele mai mari valuri produse de maree, care pot ajunge și la 9 metri înălțime.

Fenomenul, numit mascaret, constă în valuri de maree care urcă pe albia râurilor cu viteză și zgomot.

12. La cumpărături în Shanghai

China - 13

Bulevardul Nanjing, din Shanghai, cu o lungime de 5,4 kilometri, este cel mai lung areal pentru cumpărături din lume. Peste 1 milion de oameni vin aici în fiecare zi.

13. Un târg de locuri de muncă

China - 14

Peste 50.000 de oameni au participat la acest târg de locuri de muncă, organizat în Zhengzhou în 2014. Îndemnul „Stai la coadă!” are altă conotație în China…

14. La examene, competiția e acerbă

China - 15

În 2015, peste 1.700 de studenți au luat parte la un examen organizat la o școală din Yichuan, provincia Shaanxi. Examenul a fost ținut în curtea școlii, din cauza lipsei de spațiu în interior.

15. Somn la comun

China - 16

Studenții se ascund de căldura soarelui și dorm pe saltele, în sala de sport a unei universități din Wuhan, provincia Hubei.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

5 comentarii la „Mușuroiul uman: 15 imagini impresionante care arată aglomerația din China”

 1. Ar fi bine sa controleze emigratia acestor neamuri.Este nu fantastic ci ingrijorator .Ca si india.As mai zice ceva si mai urat !

  Răspunde
 2. Dumnezeu să ne ajute! Oare EL, de ACOLO, se miră și El? Sau numai privește spunând ‘acum să vă văd!’? Mă gândesc și sper în neputința mea că face chiar mai mult: caută soluții și ne luminează spre a le găsi noi înșine. Doamne, miluiește-ne pe noi păcătoșii!

  Răspunde
 3. Am vizitat China in 1976 si 1989. In acest interval de timp am remarcat schimbari colosale si radicale. Deviza: “Un singur partid, doua sisteme”, a facut din aceasta tara minunata liderul numarul 1 al Planetei. Ce bine ar fi fost ca Romania sa fie Mica China, dupa Decembrie 1989. Dar, noi nu avem si nu vom avea genii ca Den Xiao Pin!
  Doru, 7 August 2018

  Răspunde
 4. Si-o face omul cu manuta lui. Nu are treaba Dumnezeu. Daca crezi ca Dumnezeu are treaba, te-as intreba care dintre dumnezei?
  Nu, omul si-o face singur. Nici nu vreau macar sa ma gandesc la cate deseuri produce China pe an…. Credeti-ma dupa ce noi vom disparea, planeta asta nevinovata va rasufla usurata. Omul este un parazit.

  Răspunde

Lasă un comentariu