13 tehnici de supraviețuire mai degrabă periculoase decât folositoare

Pentru omul obișnuit, rătăcirea în sălbăticie este, uneori, sinonimă cu o condamnare la moarte. Totuși, unii dintre noi credem că știm de la televizor destule tehnici de supraviețuire pentru a ne descurca într-o astfel de situație.

Însă adevărul este că natura nu este întotdeauna prea îngăduitoare cu noi. Multe dintre lucrurile pe care le cunoaștem despre anumite tehnici de supraviețuire sunt, de fapt, doar niște mituri.

Dacă folosești aceste 13 tactici văzute la televizor și crezi că ești noul Bear Grylls, vei avea mari probleme.

1. Mănâncă zăpadă în loc de apă

Tehnici de supravietuire 01

Da, hidratarea este foarte importantă atunci când rătăcești prin sălbăticie, dar să înghiți zăpadă nu este chiar cea mai bună idee. Asta deoarece zăpada este foarte rece și, dacă mănânci destulă cât să-ți potolești setea, temperatura corpului tău ar putea scădea la un nivel periculos.

Pentru a te feri de pericole, încearcă să o topești sau, dacă ai cum, să o fierbi.

2. Fă pe mortul când ești atacat de urs

Tehnici de supravietuire 02

Într-o astfel de situație, ceea ce trebuie să faci este tocmai opusul. Dacă te întâlnești cu un urs, este bine să te retragi încet, fără a face gesturi bruște.

Însă, dacă te atacă ursul, probabil că va trebui să încerci să îl sperii și, ca ultimă apărare, să îl lovești cu orice ai la îndemână, dacă vrei să trăiești.

3. Adăposturile din lemne sunt foarte bune

Tehnici de supravietuire 03

Iată încă una dintre tehnicile de supraviețuire mai puțin eficiente decât credem. Adăposturile din lemne sunt, într-adevăr, ușor de construit.

Însă ține minte: acest adăpost nu-ți va ține de cald, nu te va păstra uscat și nu te va feri de animale.

4. Un foc mare este binevenit

Tehnici de supravietuire 04

Iată una dintre cele mai prost înțelese tehnici de supraviețuire. Vrei să te încălzești? În această situație, „mai mare” nu înseamnă și „mai bun”. Fă-ți un adăpost corespunzător mai întâi, chiar dacă trebuie să dormi lângă un foc mic.

Dacă îți consumi toată energia pentru a aduna lemne pentru un foc mare, o furtună sau un vânt puternic te poate lăsa fără el într-o singură clipă.

5. Consumă carne crudă

Tehnici de supravietuire 05

A consuma carne crudă atunci când rătăcești prin sălbăticie nu este o idee tocmai bună. În cele mai multe cazuri, carnea crudă conține bacterii și agenți patogeni care te pot îmbolnăvi grav.

Așadar, dacă poți face focul, este recomandat să gătești carnea animalelor pe care ai reușit să le prinzi.

6. Găsește imediat mâncare

Tehnici de supravietuire 06

Personajele principale ale emisiunilor TV în care sunt prezentate tehnici de supraviețuire mănâncă aproape orice găsesc, începând de la insecte moarte și cadavre de animale aflate în putrefacție.

Cel mai bine este să nu le urmezi exemplul, pentru că astfel îți faci mai mult rău decât bine. Ține minte că omul poate supraviețui aproximativ șase săptămâni fără mâncare.

Poate că foamea nu e tocmai plăcută, dar prioritățile tale ar trebui să fie apa, adăpostul și abia apoi mâncarea care poate fi consumată în siguranță.

7. Urmărește păsările aflate în zbor pentru a găsi apă

Tehnici de supravietuire 07

Acest lucru funcționează dacă păsările zboară spre apă, însă, cum nu poți ști ce e în mintea unei păsări, nu-ți risipi energia alergând după fantasme.

8. Bea urină pentru a rămâne hidratat

Tehnici de supravietuire 08

Iată una dintre cele mai scârboase tehnici de supraviețuire, folosită de celebrul Bear Grylls. Dar ce nu spune Bear Grylls este că, dacă ești atât de deshidratat încât ești gata să bei urină, probabil că urina ta este plină din toxine, deci nu te ajută deloc să te rehidratezi.

9. Tehnici de supraviețuire – Mușchiul indică nordul

Tehnici de supravietuire 09

Mușchiului îi place umbra, fiindcă în absența luminii solare poate reține umezeala mai ușor. Astfel, mușchiul nu se orientează neapărat spre nord.

Unghiul razelor solare, climatul și umbra generată de împrejurimi influențează mult locul în care crește mușchiul.

10. Dacă te mușcă un șarpe, fă o tăietură și suge veninul

Tehnici de supravietuire 10

Această procedură este prezentată în multe filme de la Hollywood. Însă nu este deloc recomandat să sugi veninul deoarece toxina poate ajunge în orice mică rană pe care o ai în gură.

Salvamontiștii recomandă persoanelor mușcate de șerpi să rămână nemișcate și să nu se agite, pentru că panica accelerează ritmul cardiac, iar veninul pătrunde mai repede în sistemul circulator. Încearcă să pui presiune pe locul mușcăturii și apoi sună la numărul de urgență.

11. Consumul de alcool te încălzește

Tehnici de supravietuire 11

S-ar zice că nimic nu te încălzește ca un păhărel de tărie pe timp de iarnă. Însă alcoolul dilată vasele sanguine de suprafață și sângele tău devine mai expus la frig.

Mai mult, sub influența alcoolului, riști să nu mai simți efectele frigului și să faci degerături.

12. Freacă pielea atinsă de degerături

Tehnici de supravietuire 12

Degerăturile sunt leziuni ale țesuturilor, apărute în urma expunerii la frig. În cazul expunerii de scurtă durată, pielea capătă o nuanță roșiatică.

În cazul degerăturilor grave, lichidul din interiorul țesutului afectat se congelează și se formează cheaguri de sânge în vasele sanguine. Zona afectată nu trebuie decongelată brusc (prin frecare), ci treptat, pentru a evita agravarea rănilor.

13. În caz de hipotermie, fă o baie caldă

Tehnici de supravietuire 13

Nu este adevărat. Dacă te scufunzi în apă fierbinte, temperatura corpului va crește brusc, putând cauza oprirea inimii. Persoanele în stare de hipotermie trebuie încălzite treptat, evitând fluctuațiile bruște de temperatură.


În continuare, citește despre Phineas Gage, omul care a supraviețuit după ce o bară de fier i-a trecut prin cap, apoi află mai multe despre cazul incredibil al lui Anatoli Bugorski, omul care și-a băgat capul într-un accelerator de particule… și a supraviețuit.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>