13 lucruri ciudate pe care le face corpul tău și care nu pot fi explicate

În pofida numeroaselor experimente făcute „pe” și „pentru” oameni, există câteva lucruri ciudate despre corp care încă nu pot fi explicate pe deplin. Aceste enigme se referă în mare parte la funcțiile organismului.

În ultima sută de ani, explicațiile științifice pentru diferite fenomene s-au înmulțit exponențial. De la teoria derivei continentelor a lui Alfred Wegener, din 1912, până la harta completă a genomului uman, din 2003, oamenii de știință au făcut eforturi substanțiale și au descoperit enorm despre natura universului.

Bineînțeles, s-au concentrat și asupra unor lucruri ciudate pe care le face corpul omenesc. Unul dintre cele mai mari salturi științifice a avut loc în medicină, iar doctorii și  cercetătorii au început să elucideze cele mai misterioase și complexe procese ale corpului uman.

Unele fie par să nu aibă nicio logică, fie operează în moduri care îi uimesc pe oamenii de știință. Oricum, corpul uman este un lucru mult mai ciudat decât ți-ai imaginat vreodată.

Lucruri ciudate: Nimeni nu știe de ce ne place să ne sărutăm

lucruri ciudate
Foto: iStockPhoto

Deși numărul animalelor care „se sărută” este foarte limitat, niciunul nu o face din cauze romantice, așa cum o fac oamenii. De fapt, sărutul nu este nici măcar un atribut general uman.

În multe culturi din jurul lumii, oamenii nu se sărută. Antropologii au ajuns la concluzia că sărutul este un fenomen cultural occidental.

El poate fi considerat unul dintre acele lucruri ciudate specifice civilizației noastre. Acest lucru face și mai greu de explicat faptul că unor corpuri pare să le placă atât de mult să se sărute.

Sărutul prezintă pericolul de a împărți 80 de milioane de bacterii din salivă și cel puțin jumătate din oamenii de pe glob găsesc că este revoltător. Atunci de ce este atât de excitant și un ritual fundamental al seducerii în unele societăți?

O explicație posibilă este că sărutul a evoluat cultural ca o modalitate de a ne mirosi potențialii parteneri, oferindu-le oamenilor șansa de a evalua feromonii și genele unui partener, pentru a vedea dacă este potrivit.

Unele societăți au evoluat cultural astfel încât să se apropie foarte mult și să adune feromoni prin contactul buzelor. În alte societăți acest lucru se face prin contact apropiat mai general, care nu implică schimbul de salivă.

Totuși, cauza sărutului în societate este greu de explicat și rămâne un mister al corpului uman.

Lucruri ciudate: Rămâne un mister de ce avem păr pubian

lucruri ciudate
Foto: iStockPhoto

Faptul că oamenii au păr pubian este ciudat, ținând cont de faptul că celelalte primate, rudele noastre cele mai apropiate, se află tocmai la polul opus. Părul acoperă întregul lor corp, cu excepția zonei pubiene.

Motivul pentru care avem păr pubian este greu de aflat, ținând cont de faptul că, dacă el este îndepărtat, nu suferim de niciun efect advers. Unele dintre teoriile sugerate pentru a explica de ce ne crește păr des în jurul organelor genitale și la subraț includ ideea că ne oferă protecție și că are rolul de a împiedica fricțiunea.

Totuși, cea mai agreată teorie este că părul pubian colectează feromoni, care ajută la atragerea partenerilor.

Nu există o explicație a faptului că trecem prin pubertate

lucruri ciudate
Foto: Shutterstock

Avem multe lucruri în comun cu primatele, inclusiv degete opozabile și majoritatea codului nostru genetic. Totuși, există un lucru prin care primatele nu trebuie să treacă și care este definitoriu pentru existența umană: simfonia dulce-amăruie care este pubertatea.

De fapt, dintre toate animalele care trăiesc pe Pământ, numai oamenii au plăcerea de a trece prin acea fază aiuritoare, ciudată și plină de coșuri, a maturizării fizice și sexuale.

Alte creaturi ajung pur și simplu la maturitate prin creștere constantă și nu au o „copilărie” urmată de o perioadă prelungită de adolescență. Deși oamenii de știință nu pot explica cu exactitate acea perioadă tumultuoasă din existența umană, ei știu că trebuie să aibă un scop, de vreme ce durează de cel puțin 200.000 de ani.

Lucruri ciudate: Știința nu poate explica de ce simțim durerea

lucruri ciudate
Foto: Dream Images

Durerea este o experiență prin care trece toată lumea, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le facem ca să o evităm. Totuși, conceptul de durere asociat cu corpul uman nu este înțeles pe deplin, datorită, în parte, faptului că este o experiență atât de subiectivă și personală.

Cercetătorii știu că anumiți stimuli provoacă durere și că unele dureri pot fi tratate cu medicație. Ei mai știu că durerea se transmite prin celulele nervoase care trimit semnale către creier.

Dar asta este cam tot ce știu. Motivul exact pentru care simțim durere poate părea evident. La multe niveluri, este un avertisment că ești pe cale să-ți provoci un rău serios.

Totuși, este atât de subiectivă și poate să apară în atâtea feluri diferite, încât cercetătorii nu au dat de cap felului în care și motivului pentru care creierul interpretează durerea.

Lucruri ciudate: Nu se știe de ce oamenii și animalele dorm

lucruri ciudate
Foto: Fotolia

În ciuda faptului că fiecare animal de pe planetă doarme, într-un fel sau altul, perioade mari din viața sa, somnul este unul dintre marile mistere ale științei moderne.

Este unul dintre lucrurile ciudate pe care îl face corpul tău. Oamenii de știință știu că somnul este esențial pentru viață. Oamenii pot muri dacă sunt lipsiți de somn pentru prea mult timp.

Totuși, în ceea ce privește explicațiile pentru somn, William C. Dement, fondator al Centrului de Cercetări pentru Somn al Universității Stanford, a spus cândva un lucru revelator: „Din câte știu eu, singurul motiv de nezdruncinat pentru care avem nevoie de somn este că ni se face somn”.

Mai multe teorii au fost emise pentru a explica de ce dormim, precum aceea că somnul este o cale de a economisi energie, de a ne reface corpurile și de a curăța creierul de acumulări de chimicale.

Dar niciuna dintre explicații nu a dat un răspuns definitiv. Ținând cont de cât de mult timp petrecem dormind și de faptul că murim dacă nu dormim destul, este greu de crezut că acesta nu joacă un rol esențial în susținerea vieții.

Lucruri ciudate: O altă enigmă – De ce roșim?

lucruri ciudate
Foto: Adobe Stock

Cu siguranță știi ce simte cineva atunci când roșește. Această înroșire involuntară a feței apare de obicei atunci când cineva este stânjenit, rușinat sau furios. Ea poate, de asemenea, să apară ca rezultat al situațiilor romantice și sexuale.

Ceea ce știu cercetătorii despre roșit este faptul că este conectat la sistemul de reacție „luptă sau fugi”. Acest sistem este o rețea complexă de procese hormonale, circulatorii și neuronale care ne ajută să răspundem la stimuli intenși și amenințători.

Totuși, motivul pentru care roșitul face parte din acest sistem i-a intrigat pe oamenii de știință și pe psihologi de o bună bucată de timp. Faptul că roșitul poate fi declanșat de o varietate de diferiți factori psihologici îl face și mai dificil de explicat.

Unele teorii au sugerat faptul că ar putea fi o modalitate de a arăta supunerea sau de a funcționa ca un semnal comunicativ pentru ceilalți membri ai grupului. Nu s-a căzut de acord asupra niciuneia dintre aceste ipoteze.

Lucruri ciudate: Nu se știe de ce zvâcnim involuntar înainte de somn

lucruri ciudate
Foto: Adobe Stock

Aceste zvâcniri pot să apară noaptea, înainte să adormi, adeseori însoțite de o senzație de cădere. Nu s-a explicat niciodată de ce se întâmplă acest lucru și de ce este el atât de comun.

Unii cred că ar putea fi o rămășiță a vremurilor în care strămoșii noștri locuiau în copaci: „zvâcneau pentru a se menține în stare de veghe și ca să nu cadă”.

Alții caracterizează zvâcnirile dinaintea somnului ca bătălii involuntare între partea trează și partea adormită a creierului. Potrivit acestora, impulsuri de energie din timpul zilei trec prin sistemul nostru nervos și ne fac să zvâcnim ca să ne trezim.

Totuși, nu există date în sprijinul niciuneia dinte aceste teorii, toate sunt speculații.

Lucruri ciudate: Nimeni nu știe cărui scop servește râsul

lucruri ciudate
Foto: Wikimedia

Deși multe animale pot să râdă (încearcă să cauți filmări cu șoareci sau maimuțe gâdilate, dacă vrei dovada), numai oamenii au un simț al umorului care poate să provoace râsul fără atingere fizică.

Totuși, râsul (sincer) este complet involuntar și foarte greu de „falsificat”, ceea ce sugerează că are un rol în evoluție. Majoritatea teoriilor explică umorul ca fiind un mecanism care ajută la obținerea superiorității sociale.

De asemenea, ele susțin că râsul acționează fie ca o unealtă de comunicare și semnal, fie ca un mijloc de eliberare a tensiunii sexuale și agresive.

Totuși, oamenii de știință, filosofii și psihologii trebuie încă să ajungă la un acord definitiv asupra rolurilor umorului și ale râsului. Probabil că vor trage concluzia că nu există o singură explicație.

„De ce căscăm” și „de ce căscatul este contagios” sunt alte mistere neelucidate

lucruri ciudate
Foto: iStock

Căscatul este un lucru pe care îl face fiecare persoană de pe planetă, dar nimeni nu pare să știe cu siguranță de ce. Căscatul nu pare să aibă vreun efect asupra ta, așa cum au alte funcții ale corpului.

Pentru mult timp, teoria acceptată a fost că el asigură un influx de oxigen în sânge, dar ea a fost abandonată. Unii cercetători au sugerat recent că ar putea fi o cale de a controla temperatura creierului.

Și mai misterios pentru oamenii de știință este faptul că este contagios. Ajunge să vezi pe cineva cum cască, sau chiar și numai să citești despre asta, și vei căsca și tu.

Faptul că este involuntar poate să însemne că este un răspuns psihologic cu funcție de comunicare, mai degrabă decât un fapt fiziologic. Unii cercetători spun chiar că este un simbol de socializare, cu rolul de a ne ajuta să stabilim legături cu alți membri ai speciei noastre.

Totuși, nu există teorii pe întreg acceptate despre cauzele acestui fenomen.

Lucruri ciudate: Nimeni nu pot explica de ce ne păcălește efectul placebo

lucruri ciudate
Foto: Dream Images

Deși este un fenomen bine documentat, efectul placebo continuă să uimească fiecare cercetător care îl studiază. Efectul placebo constă în abilitatea pilulelor de zaharină și a altor pilule non-medicinale de a îmbunătăți simptomele pacientului fără niciun motiv fiziologic.

Deși cercetătorii au făcut progrese în descifrarea zonelor creierului care sunt implicate în efectul placebo, este încă neclar cum sau de ce acesta are un asemenea impact.

Nu există o explicație definitivă a faptului că visăm atunci când dormim

lucruri ciudate
Foto: Flickr

Visele i-au intrigat de mult timp pe oamenii de știință, pe filosofi, și pe gânditori. Totuși, în ciuda faptului că se discută de secole, știm foarte puține despre scopul lor sau despre felul în care funcționează.

Ideea predominantă între cunoscători era că visele sunt un mecanism psihologic pentru a trece prin tensiunile, senzațiile și elementele inconștiente ale zilei.

Totuși, unii oameni de știință spun acum că visele s-ar putea să nu fie atât de semnificative și că ele fac parte din alte procese fiziologice. Unii cercetători au sugerat că visele sunt o cale prin care creierul aranjează amintirile și își trăiește fanteziile.

Alții cred că visele sunt doar „trosniturile” televizoarelor reprezentate de creierele noastre, atunci când acestea „se răcesc” pentru odihnă.

Cu toate acestea, mulți oameni de știință cred că o combinație a celor două moduri de a interpreta visele este, probabil, răspunsul corect.

Lucruri ciudate: De ce avem o mână dominantă? Un alt mister

lucruri ciudate
Foto: Fotolia

Cu excepția câtorva indivizi, toată lumea are o mână dominantă. Nu s-a înțeles niciodată pe deplin de ce lucrurile stau așa. 10% dintre oameni sunt stângaci, un fapt pe care evoluția ar fi trebuit să-l eradicheze de mult timp.

Teoria predominantă astăzi este că este un lucru transmis genetic, prin rețele genetice complexe și asimetrii ale creierului. Dar cercetătorii încă nu au o explicație precisă cu privire la fenomenul mâinii dominante.

Lucruri ciudate: Nimeni nu știe ce este conștiința

lucruri ciudate
Foto: Getty Images

Iată un mister neliniștitor al sinelui uman. Nimeni nu a reușit să explice în mod definitiv ce este conștiința umană sau de unde vine.

Filosofii, oamenii de știință și psihologii pot să cadă de acord asupra faptului că este ceva intangibil, ce plutește deasupra deciziilor și experiențelor noastre, dar nu știu „din ce este făcută”.

Și una dintre cele mai mari probleme în încercarea de a descifra conștiința este că creierele noastre ar putea fi incapabile să se autodepășească și să înțeleagă cum funcționează conștiința.

În această chestiune, știința pare să fi ajuns la un consens dezamăgitor: s-ar putea să nu avem niciodată un răspuns la problema conștiinței.


Te fascinează subiectul? Descoperă și:

Ca să știi mai mult, citește cartea „Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane”

Ce este mintea? Din ce este făcută, de fapt, adevărata experiență a sinelui? Cum diferă mintea de creier? Cartea îl conduce pe cititor într-o călătorie profund personală și științifică spre adâncurile conștiinței, pe tărâmul experienței subiective și în cotloanele procesării informației – descoperind însușirea de autoorganizare a minții, care se manifestă atât din organismul uman, cât și din relațiile pe care le avem unul cu altul și cu lumea înconjurătoare.
Cartea „Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

11 comentarii la „13 lucruri ciudate pe care le face corpul tău și care nu pot fi explicate”

  • Toata lumea vorbeste aici de evolutionism ,total gresit, am fost creati si ne sperie acest lucru,ce putem face?,nimic,daca dorim sa aflam dece am fost creati,e cu totul alta poveste si nu cercetatorii sunt in masura sa afle ,ci fiecare individ in parte, discutand cu sine si excluzand regulile si oranduirea mondiala.

   Răspunde
 1. Nu stim ce este conștiința? E mult mai simplu decât pare: este partea care ține de originea divină a omului. Este evident că stiinta nu stie si nu vrea încă să audă de asemenea lucruri dar, dacă mai continuă asa, omenirea îsi va semna condamnarea la dispariția fizică. Din fericire există si o existență spirituală – pentru cei care o acceptă si o doresc. Pentru ceilalți, Dumnezeu să- i ajute!

  Răspunde
  • astea nu sunt articole stiintifice atata timp cat se scrie ca stiinta n-a reusit sa explice ,aceste fenomene exista, inseamna ca am fost creati. Apropo, ce anume citesti si cum reusesti sa dai asemenea raspunsuri neconcludente ,sfatul meu ,daca nu concluzionezi aptinete sau fa o referinta.

   Răspunde
 2. Ineresant,ca de obicei !Concluziile nu
  sunt optimiste,pentru ce nu stim,inca !
  Totusi a nu se confunda constiinta,cu
  constienta,sau sufletul(spiritul)!

  Răspunde
 3. Nedocumentat… Multe din cele scrise aici au explicații. Exemplu: Durerea este un mecanism cauza – efect prin care informatiile senzoriale captate de dendrite sunt transmise către creier. Intensitatea cu care neuronii percep aceste iritari este denumită durere. Asta dacă te referi la cea fizică. Durerea emoțională este rezultatul felului de informații și deprinderi comportamentale care vin in contradictie cu ale tale (pe foarte scurt)

  Răspunde
 4. Incredibilia, Va urmaresc cu interes de multa vreme, dar aici ati prezentat 13 “lucruri ciudate despre corpul tau” care, de fapt au primit de multa vreme un rezultat stiintific. Se stie de ce visam. Se stie de ce “ne pacaleste” efectul placebo. Se stie de ce apare rasul, care nu e specific doar oamenilor. Etc. Ati luat subiecte vechi si le-ati adunat aici, Faceti, va rog, un upgrade la cunostintele dvs, e plin Google de raspunsuri autorizate.

  Răspunde

Lasă un comentariu