13 invenții arhaice pe care le folosim și astăzi

Unele dintre obiectele pe care le folosim și lucrurile pe care le purtăm au fost inventate acum zeci de mii de ani. Unele invenții au fost perfecționate de-a lungul timpului, pentru a ajunge la forma pe care o cunoaștem astăzi.

Prin aceste imagini, te invităm într-o incursiune în trecutul omenirii, să vedem primele încercări ale omului de a-și face o viață mai bună.

1

Cele mai vechi șosete - purtate acum 2.500 de ani

Inventii - sosete
Foto: Wikimedia

Aceste șosete ciudate au fost descoperite în secolul XIX. Arheologii cred că au fost concepute pentru a fi purtate cu sandale și că, probabil, erau la modă în Egiptul Antic.

2

Cea mai veche rețetă - folosită acum 5.000 de ani

Inventii - reteta
Foto: Imgur

Surprinzător, cea mai veche rețetă descoperită vreodată a fost scrisă pe o placă de lut și explică modul în care se fabrică o bere foarte tare.

3

Cei mai vechi ochelari de soare - purtați acum 800 de ani

Inventii - ochelari
Foto: Canada Cool

Acești ochelari de soare au fost descoperiți în Canada. Erau concepuți pentru a-l proteja pe purtător de lumina reflectată de zăpadă, care poate dăuna ochilor.

4

Cea mai veche sculptură umană - creată în urmă cu 35-40.000 de ani

Inventii - sculptura
Foto: Wikimedia

Acest artefact extrem de vechi a fost descoperit în Germania. Figurina este sculptată din fildeșul unui mamut și înfățișează o femeie cu proporții generoase, simbolul fertilității și erotismului.

5

Cel mai vechi pantof - creat acum 5.500 de ani

Inventii - pantofi
Foto: National Geographic

Pantoful (de fapt, o opincă) a fost descoperit într-o peșteră din Armenia și datează probabil de peste 5.500 de ani.

Perechea sa nu a fost descoperită niciodată și este foarte probabil să se fi degradat în timp. Exemplarul descoperit a fost protejat de iarbă și fecale de oaie întărite.

6

Cel mai vechi instrument muzical

Inventii -instrument muzical
Foto: New York Times

Este vorba de un fluier confecționat acum 40.000 de ani din os de vultur, descoperit în Germania. Artefactul ne dovedește că muzica face parte din cultura umană de foarte mult timp.

7

Cei mai vechi pantaloni din lume

Inventii - Pantaloni
Foto: M Wagner/Institutul German de Arheologie

Această pereche de pantaloni a fost descoperită în vestul Chinei și are o vechime de 3.300 de ani.

8

Cea mai veche proteză

Inventii - proteza
Foto: BBC

Chiar și acum 3.000 de ani, oamenii se preocupau să construiască proteze performante, care să le facă viața mai ușoară.

Această proteză a fost folosită în Egiptul Antic, iar testele realizate de experți pe o proteză identică au arătat că ea este funcțională.

9

Cea mai veche poșetă din lume, decorată cu dinți de câine

Inventii - geanta
Foto: National Geographic

Poșeta a fost descoperită în Germania. Datează de acum 4.500 de ani și a fost decorată cu numeroși dinți de câine.

10

Cel mai vechi prezervativ din lume

Inventii - prezervativ
Foto: Genre Author

Acest prezervativ din piele de oaie a fost realizat în Suedia, în secolul XVII. Desigur, era reutilizabil și se vindea însoțit de instrucțiuni de curățare în limba latină.

11

Cea mai veche gumă de mestecat

Inventii - guma
Foto: Metro UK

Această gumă a fost mestecată acum aproximativ 5.000 de ani. Este făcută din scoarță de mesteacăn și probabil că era folosită nu pentru gust, ci pentru proprietățile medicinale.

12

Cea mai veche melodie

Cea mai veche melodie scrisă care ne-a rămas din trecut a fost descoperită în Sudul Siriei.

13

Cel mai vechi glob pământesc

Inventii - glob
Foto: Daily Mail

Acest glob pământesc este confecționat dintr-un material surprinzător: un ou de struț. A fost realizat în Italia, iar detaliile sunt gravate pe el cu mare grijă.

Globul are și o poveste amuzantă: fostul lui proprietar nu știa că are de-a face cu un artefact unic și l-a vândut foarte ieftin actualului proprietar, la un târg de hărți din Londra. Cel mai probabil, acum regretă tranzacția…

Ca să știi mai mult, citește „Povestea vieții mele”

Prin „Povestea vieții mele”, magistralul Benjamin Franklin ne introduce în lumea Americii coloniale de secol XVIII. Sinceritatea cu care omul de știință dezvăluie detaliile vieții sale este cuceritoare și memorabilă, iar lecțiile de viață pe care ni le împărtășește sunt la fel de prețioase și acum. De origini umile (fiu al unui lumânărar), Franklin a reușit să se distingă încă din adolescență prin sârguință, cumpătarea și firea sa întreprinzătoare.

În vremea sa, Franklin era extrem de cunoscut și de influent în Europa. A organizat prima bibliotecă publică din America și a contribuit la înființarea Universității din Pennsylvania. Din 1785 până în 1788, a îndeplinit funcția de guvernator al statului Pennsylvania. Spre sfârșitul vieții, și-a eliberat propriii sclavi și a devenit un aboliționist convins.

Cumpătarea pe care a cultivat-o încă din tinerețe, precum și grija de a nu răni orgoliul celorlalți i-au deschis drumul către funcții importante în politică și diplomația americană. S-a străduit toată viața să obțină cele mai mari virtuți accesibile unui om, recunoscând în același timp, fără ipocrizie, ca slăbiciunile și tentațiile tipic omenești l-au înfrânt în numeroase ocazii. În ciuda acestui fapt, aspectele mai puțin lăudabile ale personalității lui Franklin nu sunt de ajuns pentru a eclipsa realizările și influența acestui simbol al Americii timpurii.

„Povestea vieții mele” se găsește cu reducere pe Bookzone, Cărturești sau eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „13 invenții arhaice pe care le folosim și astăzi”

Lasă un comentariu