Lifestyle din Epoca de Piatră: 13 invenții arhaice pe care le folosim și astăzi

Unele dintre obiectele pe care le folosim și lucrurile pe care le purtăm au fost inventate acum zeci de mii de ani. Unele invenții au fost perfecționate de-a lungul timpului, pentru a ajunge la forma pe care o cunoaștem astăzi.

Prin aceste imagini, vă invităm într-o incursiune în trecutul omenirii, să vedem primele încercări ale omului de a-și face o viață mai bună.

1. Cele mai vechi șosete – purtate acum 2.500 de ani

Inventii - sosete
Foto: commons.wikimedia.org

Aceste șosete ciudate au fost descoperite în secolul al XIX-lea. Arheologii cred că au fost concepute pentru a fi purtate cu sandale și că, probabil, erau la modă în Egiptul Antic.

2. Cea mai veche rețetă – folosită acum 5.000 de ani

Inventii - reteta
Foto: imgur.com

Surprinzător (sau poate nu 🙂 ), cea mai veche rețetă descoperită vreodată a fost scrisă pe o placă de lut și explică modul în care se fabrică… o bere foarte tare.

3. Cei mai vechi ochelari de soare – purtați acum 800 de ani

Inventii - ochelari
Foto: canadacool.com

Este vorba de o pereche de ochelari de soare, descoperită în Canada. Ochelarii erau concepuți pentru a-l proteja pe purtător de lumina reflectată de zăpadă, care poate dăuna ochilor.

4. Cea mai veche sculptură umană – creată în urmă cu 35-40.000 de ani

Inventii - sculptura
Foto: wikipedia.com

Acest artefact incredibil de vechi a fost descoperit în Germania. Figurina este sculptată din fildeșul unui mamut și înfățișează o femeie cu proporții generoase, simbolul fertilității și erotismului.

5. Cel mai vechi pantof – creat acum 5.500 de ani

Inventii - pantofi
Foto: nationalgeographic.com

Pantoful (de fapt, o opincă) a fost descoperit într-o peșteră din Armenia și datează probabil de peste 5.500 de ani. Perechea sa nu a fost descoperită niciodată și este foarte probabil să se fi degradat în timp. Exemplarul descoperit a fost protejat de iarbă și fecale de oaie întărite.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

6. Cel mai vechi instrument muzical

Inventii -instrument muzical
Foto: nytimes.com

Este vorba de un fluier confecționat acum 40.000 de ani din os de vultur, descoperit în Germania. Artefactul ne dovedește că muzica face parte din cultura umană de foarte mult timp.

7. Cei mai vechi pantaloni din lume

Inventii - Pantaloni
Foto: M Wagner/Institutul German de Arheologie

Deși acum se poartă blugii tăiați și rupți, această pereche de pantaloni ar fi, totuși, cam mult… A fost descoperită în vestul Chinei și are o vechime de 3.300 de ani.

8. Cea mai veche proteză

Inventii - proteza
Foto: bbc.com

Chiar și acum 3.000 de ani, oamenii se preocupau să construiască proteze performante, care să le facă viața mai ușoară. Această proteză a fost folosită în Egiptul Antic, iar testele realizate de experți pe o proteză identică au arătat că ea este funcțională.

9. Cea mai veche poșetă din lume, decorată cu dinți de câine

Inventii - geanta
Foto: nationalgeographic.com

Poșeta a fost descoperită în Germania și datează de acum 4.500 de ani. Desigur, ideea femeilor despre ce este cochet s-a schimbat puțin de atunci… Purtătoarea poșetei a fost, probabil, mândră de dinții de câine aplicați pe geantă.

10. Cel mai vechi prezervativ din lume

Inventii - prezervativ
Foto: genreauthor.blogspot.ro

Acest prezervativ din piele de oaie a fost realizat în Suedia, în secolul al XVII-lea. Desigur, era reutilizabil și se vindea însoțit de instrucțiuni de curățare în limba latină.

11. Cea mai veche gumă de mestecat

Inventii - guma
Foto: metro.co.uk

Această gumă e puțin cam tare acum, având în vedere că a fost mestecată acum aproximativ 5.000 de ani. Este făcută din scoarță de mesteacăn și probabil că era folosită nu pentru gust, ci pentru proprietățile medicinale.

12. Cea mai veche melodie

Cea mai veche melodie scrisă care ne-a rămas din trecut a fost descoperită în Sudul Siriei. A fost scrisă pentru liră și sună cam așa:

13. Cel mai vechi glob pământesc

Inventii - glob
Foto: dailymail.co.uk

Acest glob pământesc este confecționat dintr-un material surprinzător: un ou de struț. A fost realizat în Italia, iar detaliile sunt gravate pe el cu mare grijă.

Globul are și o poveste amuzantă: fostul lui proprietar nu știa că are de-a face cu un artefact unic și l-a vândut foarte ieftin actualului proprietar, la un târg de hărți din Londra. Cel mai probabil, acum regretă tranzacția…

Ca să știi mai mult

Puterea sub influența drogurilor

de Tania Crasnianski

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Lifestyle din Epoca de Piatră: 13 invenții arhaice pe care le folosim și astăzi”

Lasă un comentariu