13 descoperiri științifice uimitoare făcute în ultima perioadă

Trăim vremuri interesante, în care fiecare zi aduce noi descoperiri științifice ieșite din comun. Acestea promit să ne îmbunătățească starea de sănătate, să dezvăluie secretele trecutului îndepărtat și să ne schimbe perspectiva asupra lumii.

O crevetă care face un zgomot mai mare decât un concert rock, un spray cu celule stem care se aplică pe arsuri, pântecele artificial pentru îngrijirea copiilor născuți prematur – acestea sunt doar câteva dintre descoperirile recente.

În acest articol, îți prezentăm o listă cu unele dintre cele mai spectaculoase realizări recente ale oamenilor de știință.

1. Trei planete asemănătoare cu Pământul

descoperiri științifice 01

Prima de pe lista noastră de descoperiri științifice se referă la univers. Astronomii au descoperit nu una, ci șapte planete în afara sistemului nostru solar.

Aceste planete se învârt în jurul unei stele minuscule, numite „TRAPPIST-1”, la o distanță de aproximativ 40 de ani-lumină. Trei dintre acestea se află în ceea ce NASA numește „zona locuibilă”, adică un areal în care există condiții pentru existența apei și a vieții.

2. O crevetă atât de zgomotoasă, încât a fost botezată după numele unei trupe rock

descoperiri științifice_02

Pe coasta pacifică a statului Panama, oamenii de știință au descoperit un nou tip de crevetă-pistol. Creatura folosește gheara mare și roz cu care este dotată pentru a produce un zgomot atât de mare, încât poate paraliza (sau chiar ucide) peștii mai mici.

De fapt, zgomotul creat de gheara animalului poate atinge 210 decibeli. Prin comparație, un concert zgomotos produce între 110 și 140 de decibeli.

Oamenii de știință care au descoperit creveta au botezat-o Synalpheus pinkfloydi, inspirați de dragostea lor pentru trupa rock Pink Floyd.

3. O moleculă care oprește îmbătrânirea celulelor

descoperiri științifice 03

Această remarcabilă descoperire științifică ar de-a face cu domeniul geneticii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, celulele bătrâne și cele vătămate se acumulează în țesuturi și pot determina apariția bolilor asociate cu îmbătrânirea.

Oamenii de știință din Olanda au dezvoltat o moleculă care epurează aceste celule. Când molecula a fost testată pe șoareci bătrâni, blana lor a crescut din nou, iar funcția renală s-a îmbunătățit.

Mai mult, șoarecii în vârstă puteau să alerge de două ori mai repede decât șoarecii netratați. Aceasta este o realizare epocală în domeniul fenomenului îmbătrânirii.

4. Piele aplicată cu spray-ul pentru victimele cu arsuri

descoperiri științifice

Savanții din domeniul biomedicinei au creat un dispozitiv care pulverizează celule stem pe răni și ajută la creșterea unui nou strat de piele sănătoasă în doar patru zile.

Firma de biotehnologie RenovaCare a obținut recent un brevet de invenție pentru „SkinGun”, dispozitiv pe care l-a folosit cu succes în tratarea a zeci de arsuri.

Dispozitivul este unul revoluționar și care ar putea ajuta la eliminarea procesului de grefare a pielii, care este dureros și lasă cicatrici.

5. Veninul de păianjen care ar putea trata leziunile produse de accidentele vasculare

descoperiri științifice 5

Mușcătura păianjenului Atrax robustus, care trăiește în Australia, te poate ucide în 15 minute, dacă nu este tratată cu promptitudine. Însă oamenii de știință au descoperit că o peptidă din veninul acestui păianjen protejează celulele cerebrale în pericol de a fi distruse de un accident vascular.

Iar asta se întâmplă chiar dacă veninul este administrat la opt ore după accident. Dacă tratamentul va da rezultate în urma testării pe oameni, această substanță ar putea deveni primul medicament care ne protejează de leziunile produse de accidentele vasculare.

6. Descoperiri științifice: Mucusul de broască, antidot pentru gripă

descoperiri științifice 06

Mucusul care acoperă pielea unei broaște din sudul Indiei conține peptide antimicrobiene, care distrug bacteriile și virusurile (inclusiv tulpinile care cauzează gripa la oameni), dar protejează celulele sănătoase.

Până acum, acest fel de terapie a fost folosit doar în laborator.

7. Sângele de dragon de Komodo anihilează infecțiile

descoperiri științifice 07

Oamenii de știință au descoperit un nou compus anti-microbian în sângele dragonilor de Komodo, cele mai mari reptile din lume. În laborator, substanța a vindecat rănile infectate ale șoarecilor mai repede decât celelalte variante disponibile.

Așadar, substanța s-ar putea dovedi extrem de utilă în special în cazul infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

8. Descoperiri științifice: Un „nou Stonehenge” în Brazilia

descoperiri științifice 08

Folosind dronele, cercetătorii au identificat peste 450 de formațiuni asemănătoare cu structura de la Stonehenge, într-o zonă izolată din nord-vestul Braziliei.

Acest lucru indică faptul că zona era locuită cu mult timp înainte decât credeau istoricii. Nu este clar felul în care oamenii preistorici foloseau aceste incinte de piatră, însă ele au fost construite cu cel puțin 1.000 de ani înainte de sosirea europenilor.

9. Un pântec artificial pentru îngrijirea copiilor născuți prematur

Această descoperire ar putea fi un mare pas înainte în îngrijirea copiilor născuți prematur. Oamenii de știință au construit cu succes un pântec artificial, care a reușit să mențină în viață mieii născuți prematur și să asigure dezvoltarea lor normală.

Mieii au „locuit” timp de patru săptămâni în dispozitiv, care arată ca o pungă de plastic mare, plină cu lichid amniotic sintetic. Acest pântec fals ar putea ajuta la protejarea copiilor născuți prematur.

10. Descoperiri științifice: Al optulea continent, ascuns sub apele oceanului

descoperiri științifice 10

Și în domeniul geologiei au fost înregistrate descoperiri științifice epocale. Oamenii de știință au prezentat probe despre existența unui continent nou în sud-vestul Pacificului.

Pentru că se află în apropierea Noii Zeelande, continentul a fost numit „Zeelandia”. Deși se află în proporție de 94% sub apă, geologii spun că bucata de pământ îndeplinește toate criteriile importante pentru a fi recunoscut drept al optulea continent.

Cum nu există vreo instituție care să omologheze continentele, rămâne de văzut dacă Zeelandia va apărea sau nu în manualele de geografie.

11. O unealtă cu care se poate repara ADN-ul embrionilor

descoperiri științifice 11

Oamenii de știință chinezi au dezvoltat o unealtă cu care se pot edita genele, pentru a elimina anumite mutații din ADN-ul embrionilor. Este prima tehnologie de acest fel folosită pe embrioni umani viabili.

Ea ar putea ajuta la eliminarea posibilității ca fătul să moștenească boli genetice grave. Însă deja au existat îngrijorări legate de etica „proiectării” genetice a copiilor.

12. Descoperiri științifice: Primul hibrid om-porc

descoperiri științifice 12

Această descoperire științifică pare desprinsă dintr-un film SF. Pentru prima dată, cercetătorii au creat embrioni parțial umani și parțial animali.

Practic, acești embrioni conțineau celule de la oameni și de la porci. Se speră că acest proces la va permite cercetătorilor să crească organe umane în animale, cu scopul de a fi transplantate.

Totuși, această chestiune a dat naștere unor îngrijorări legate de etica ingineriei genetice.

13. O sursă de energie nebănuită: acidul gastric

descoperiri științifice 13

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology și de la Spitalul din Brigham au făcut recent una dintre cele mai importante descoperiri științifice, care va revoluționa medicina: au inventat o mică celulă voltaică ce funcționează pe baza acidului gastric.

Dispozitivul alimentează senzori care pot rămâne în tractul gastrointestinal pentru o perioadă lungă de timp, monitorizând semnele vitale sau administrând medicamente. Senzorii similari din ziua de azi trebuie alimentați de niște baterii mici, care prezintă riscuri și, în cele din urmă, rămân fără energie.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „13 descoperiri științifice uimitoare făcute în ultima perioadă”

Lasă un comentariu