13 curiozități despre India, țara contrastelor absolute

„India este leagănul speciei umane, locul de naștere al vorbirii, mama istoriei, bunica legendelor și străbunica tradițiilor. Cele mai valoroase și instructive comori din istoria umanității se află în tezaurul Indiei.” – Mark Twain

În sprijinul afirmațiilor sale, îți prezentăm 13 curiozități despre India.

1. Un oficiu poștal plutitor

Iată prima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre India. Această țară are cea mai mare rețea poștală din lume, cu peste 155.000 de oficii poștale.

curiozități despre india
Foto: qz.com

În medie, un singur oficiu deservește 7.175 de cetățeni. Dal Lake, din Srinagar, unul dintre cele mai noi oficii, a fost inaugurat în august 2011.

2. Curiozități despre India: Pelerinajul vizibil din spațiu

curiozități despre india
O adunare pe care o poți vedea din spațiu. Foto: Ode World

Pelerinajul la Kumbh Mela din 2011, cu peste 75 de milioane de pelerini, a fost cea mai mare adunare de oameni din istorie. Adunarea a fost atât de mare, încât mulțimea a fost vizibilă din spațiu.

3. Curiozități despre India: Cel mai umed loc locuit din lume

În Mawsynram, un sat de pe Dealurile Khasi, Meghalaya, cade cea mai mare cantitate medie de ploaie din lume. Cherrapunji, care face și el parte din Meghalaya, deține recordul pentru cea mai mare cădere de ploi dintr-un an, record datând din 1861.

4. Firele de oțel din Podul Bandra Worli au lungimea egală cu circumferința Pământului

A fost nevoie de 25.700.000 de ore de muncă pentru a termina acest pod care cântărește cât 50.000 de elefanți africani. Este o adevărată minune inginerească.

5. Terenul din cricket aflat la cea mai mare altitudine

curiozități despre india
Foto: Wikimedia

Aflat la o altitudine de 2.444 de metri, terenul de cricket Chail, din Himachal Pradesh, este aflat la cea mai mare altitudine dintre toate terenurile de cricket din lume. A fost construit din 1893 și face parte din Școala Militară Chail.

6. Curiozități despre India: Un președinte care încasa doar 50% din salariu

Când doctorul Rajendra Prasad a fost numit președinte al Indiei, a primit numai 50% din salariu, susținând că nu avea nevoie de mai mult de atât. Spre sfârșitul mandatului său de 12 ani, Prasad încasa numai 25% din salariu.

7. Prima rachetă din India a fost transportată cu bicicleta

curiozități despre india
Foto: Tkayala

Prima rachetă era atât de mică și de ușoară, încât a fost transportată pe o bicicletă spre Stația de Lansare Thumba, din Kerala.

Aceste curiozități despre India îți vor completa cunoștințele despre un tărâm străvechi

8. Curiozități despre India: Țara cu cel mai mare număr de vegetarieni

Din motive religioase, personale sau din ambele cauze, în jur de 20-40% dintre indieni sunt vegetarieni. Așadar, India este țara cu cei mai mulți vegetarieni din lume.

9. Cel mai mare producător de lapte din lume

Foto: Flickr

India a depășit și UE în materie de producție a laptelui. Indienii au recoltat 132.4 milioane de lapte în 2014. În același timp, indienii sunt cei mai mari consumatori de lapte din lume.

10. Prima țară care a consumat zahăr

India a fost prima țară care a dezvoltat tehnici de extracție și purificare a zahărului. Mulți vizitatori din străinătate au învățat de la indieni cum să cultive și să rafineze zahărul.

11. Curiozități despre India: Calculatorul uman

Shakuntala Devi a primit acest titlu după ce a răspuns corect la o problemă privind înmulțirea a două numere cu câte 13 cifre: 7.686.379.774.870 înmulțit cu 2.465.099.745.779. Numerele au fost alese la întâmplare. Davi a răspuns corect după 28 de secunde.

12. Diamantele au fost pentru prima dată exploatate în India

Foto: India Spend

Inițial, diamantele se găseau numai în depozitele de aluviuni din districtele Guntur și Krishna, din delta Râului Krishna. Până în secolul XVIII, când au fost descoperite diamante în Brazilia, India a fost lider mondial în producția de astfel de minerale prețioase.

13. Curiozități despre India: Are o secție de votare cu un singur alegător

Iată și ultima intrare de pe lista noastră de curiozități despre India. Mahant Bharatdas Darshandas votează din 2004 și, la fiecare scrutin, pentru el se ridică o cabină de vot specială, fiind singurul alegător din pădurea Gir.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu