fbpx

12 triburi sălbatice și culturi exotice care fac Pământul un loc extraordinar

Datorită uriașului salt industrial și tehnologic din ultimele secole, putem spune că lumea în care trăim astăzi este modernă în toate sensurile cuvântului. Civilizația noastră avansează rapid în privința tehnologiilor.

Dar există pe Glob oameni care încă trăiesc în triburi sălbatice, pentru care timpul parcă s-a oprit. Aceste triburi sălbatice se află de obicei în părți îndepărtate și izolate ale lumii.

Oamenii care fac parte din aceste comunități sunt extrem de interesanți pentru că și-au păstrat limbile, cultura, practicile și tradițiile băștinașe. Probabil că ai auzit de aborigenii din Australia sau de nenumăratele triburi sălbatice din America de Nord sau America de Sud.

Dacă vrei să-ți extinzi cunoștințele și mai mult, această listă este pentru tine: conține informații despre 12 dintre cele cele mai interesante triburi sălbatice și culturi exotice ale lumii.

1. Triburi sălbatice: Himba – Namibia și Angola

triburi sălbatice
Foto: Getty Images

Având o populație estimată la 50.000 de oameni, acest trib seminomad și pastoral este cunoscut pentru faptul că își acoperă corpul cu pastă „otije”. Aceasta le oferă o culoare distinctă, de nuanțe portocalii și roșii.

Unul dintre motivele pentru care ei fac asta este pur cosmetic. Folosesc pasta pentru a-și curăța pielea și a o proteja, în lipsa apei, de mușcăturile de insecte.

Un alt motiv este credința lor că roșul simbolizează culoarea pământului și a sângelui, fiind esențială pentru viață.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În afară de practicile și frizurile interesante, ceea ce îi face cu adevărat impresionanți pe acești oameni este că au reușit să-și păstreze același mod de viață din secolul XVI, în condiții climatice foarte aspre.  

2. Triburi sălbatice: Cazahii din Mongolia

triburi sălbatice
Foto: jimmynelson.com

Fotograful Jimmy Nelson călătorește prin lume și imortalizează stilurile de viață ale multor culturi indigene. Fotografia aceasta este un exemplu perfect.

Triburile seminomade sunt situate predominant în părțile nordice ale Asiei Centrale (Kazahstan, Uzbekistan, China, Rusia și Mongolia). Ele sunt cunoscute pentru artele, tradițiile și deprinderile lor foarte vechi.

Cel mai notabil lucru legat de cultura lor este că folosesc vulturi aurii pentru vânătoare. Folosesc caii pentru orice altceva, de la călărit și curse până la agricultură.

Cazacii cred în niște lucruri foarte ciudate, practicând cultul preislamic al cerului și al forțelor supranaturale.

3. Triburi sălbatice: Samburu – Kenya

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Acest trib nomad pastoral se bazează în principal pe creșterea vitelor. Oamenii tribului vorbesc o limbă nilo-sahariană și cred că Dumnezeu („Nkai”) le oferă protecție în fața pericolelor existenței.

Ei sunt cunoscuți pentru hainele cu modele elaborate și decorative, care implică multe mărgele. Atât bărbații cât și femeile au o pasiune pentru ele și toți poartă brățări cu mărgele.

Totuși, numai femeile poartă gulere uriașe. Acestea oferă informații despre numeroase lucruri, cum ar fi statutul marital, sănătatea și chiar și numărul de copii.

Chiar dacă hainele sunt poate cel mai interesant lucru legat de acest trib, el nu este și cel mai bizar. Cel mai bizar este faptul că ei țin un regim bogat în proteine care consistă din băutul sângelui vitelor.

4. Triburi sălbatice: Huli – Papua Noua Guinee

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Cunoscut și sub denumirea de Haroli, acest trib indigen din Papua Noua Guinee trăiește în aceeași zonă de aproximativ o mie de ani. Cel mai cunoscut este „Clanul Oamenilor cu Peruci Huli”.

Acesta este situat în provincia Hela. Indivizii talentați din acest clan au abilitatea de a face peruci frumoase și elaborate, din pene de papagal și propriile lor șuvițe.

Întregul proces de creare a perucilor ceremoniale durează aproximativ 18 luni. Acesta simbolizează procesul prin care un băiat devine bărbat.

5. Triburi sălbatice: Asaro, Oamenii Noroiului – Papua Noua Guinee

triburi sălbatice
Foto: Wikimedia

Cunoscut și ca „Oamenii Noroiului Asaro”, acest trib trăiește în zona muntoasă din Papua Noua Guinee. El este complet izolat de restul lumii de mii de ani.

„Oamenii Noroiului” sunt cunoscuți pentru că poartă măști de noroi înspăimântătoare. Acestea au rolul de a speria inamicul.

Nimeni nu știe cum au ajuns să le poarte. O legendă spune că a fost un lucru accidental. Cu mult timp în urmă, acest trib a fost nevoit să fugă pe râul Asaro, care are maluri foarte noroioase.

Când au încercat să scape de inamicii lor în dimineața următoare, erau acoperiți cu noroi gri. Acesta le dădea aspectul unor fantome.

Astfel, inamicii s-au speriat, așa că oamenii tribului s-au hotărât să facă măști pentru a se proteja de situații similare în viitor.

6. Triburi sălbatice: Yali – Papua, Indonezia

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Acest trib, cunoscut și sub numele „Stăpânii Pământului”, locuiește în munții Jayawijaya, din Papua, Indonezia. Oamenii au propria lor limbă, o cultură și tradiții complet diferite de ale celorlalte triburi din regiunea Papua.

Dar există și similarități, cum ar fi practicarea poligamiei și a ritualurilor darurilor. Cândva, oamenii acestui trib, deși erau pigmei, erau considerați cei mai de temut canibali din regiune. 

De altfel, în această regiune a dispărut și Michael Rockefeller, despre care se pesupune că a fost mâncat de canibali.

7. Triburi sălbatice – Vanuatu – Insula Tanna, Vanuatu

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Vanuatu este alcătuit din 85 de insule care sunt populate din 500 î.e.n. de triburi indigene care au propriile lor limbi, tradiții, practici. Viața multor triburi se învârte în jurul unei activități pacifiste și vesele – dansul.

De fapt, ei au zone specifice pentru dans și țin festivaluri tradiționale, dintre care unul este „Toka”, pe insula Tanna. Ei cred că aceste ceremonii îi ajută să strângă avere.

Ele sunt și o reprezentare a prieteniei și afinității dintre diferite clanuri.

8. Culturi exotice: Gaucho – Argentina și Uruguay

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Gaucho sunt parte integrantă a culturii, folclorului și literaturii argentiniene. Ei sunt foarte asemănători cowboy-ilor din Vestul Sălbatic.

Au locuit preriile încă din secolul XVIII și erau foarte populari în secolele XVIII și XIX. Numele lor înseamnă „spirit liber” și denumește exact felul în care trăiesc acești oameni.

Poartă mereu cuțite, se deplasează pe cai și vânează vite Cimarron. Totuși, existența lor este amenințată de comerțul modern cu vite.

9. Culturi exotice: Lhoba – Mustang, Nepal

triburi sălbatice
Foto: jimmynelson.com

Tribul Lhoba își leagă religia, cultura și istoria de Tibet. Dar teritoriul lor este, politic vorbind, în Nepal. Fostul regat Lo dispare încetul cu încetul și pune în pericol cultura tibetană.

Situați în Mustang, nu le-au dat voie străinilor să intre aici până în 1991. Fotograful Jimmy Nelson a avut privilegiul de a-și petrece timpul cu acest trib pe cale de dispariție. I-a fotografiat în timp ce își vedeau de treburile zilnice.

El a ajuns la concluzia că convingerile lor sunt legate de budism și că sunt foarte vechi. Se pare că oamenii tribului Lhoba cred că pământul este plat și pun mare preț pe rugăciuni și festivaluri religioase.

10. Triburi sălbatice: Nenets – Rusia

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Acest trib indigen, cunoscut și sub numele de Samoya, este alcătuit din aproximativ 45.000 de oameni care cresc reni. Ei migrează de-a lungul peninsulei Yamal în condiții de climă extrem de dure (-50 de grade Celsius iarna, -35 de grade Celsius vara) de peste un mileniu.

Traseul migrației lor are peste o mie de kilometri și implică parcurgerea unor teritorii cu râuri înghețate. În anii recenți, mediul lor a fost amenințat de industrializare, colonizare și schimbări climatice.

Din cauza industriei gazului și a petrolului, sunt din ce în ce mai puține pășuni pentru reni în fiecare an. Începând cu perioada târzie a lui Iosif Stalin, toți copiii Nenets s-au înscris la școli cu internat.

11. Culturi exotice: Rabari – India

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Oamenii tribului Rabari sunt cunoscuți pentru faptul că străbat câmpiile și deșerturile Indiei de Vest de peste o mie de ani. Datorită fizionomiei lor persane, se crede că acest popor indigen a migrat în India de pe Podișul Iranian, cu mult timp în urmă.

Femeile tribului petrec mult timp făcând broderii, care sunt vizibile în modelele complicate ale țesăturilor lor. Femeile sunt responsabile și cu administrarea banilor, în timp ce bărbații se ocupă de turmele care sunt principala sursă de venit, pentru carne, lână și lapte.

12. Culturi exotice: Ladakhi – Jammu și Kashmir (India)

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Acest trib locuiește în Ladakh, cea mai puțin populată zonă din Jammu și Kashmir. Oamenii tribului trăiesc în condițiile climatice dure ale Deșertului Indian de Nord.

Cultura, folclorul și istoria lor sunt extrem de bogate. Datează din era prebudistă și sunt înrudite strâns cu Tibetul. Din cauza condițiilor climatice, oamenii tribului Ladakhi pot să lucreze pământul doar patru luni pe an.

Își petrec celelalte opt luni organizând o mulțime de festivaluri și sărbători. Acestea implică măști, costume și cântece religioase complexe.    


Distribuie articolul:

Citește în continuare

 • Silvia Demeter spune:

  foarte interesant și….în mare parte inedit ! Mulțumesc !

 • DAN MIHAESCU spune:

  FOARTE INTERESANT ; INSTRUCTIV.
  MULTUMESC.!

 • SUBIECT ABSOLUT INTERESANT. mULȚUMESC!

 • Interesant! Felicitări pentru efortul și determinarea depuse.

 • >