12 triburi sălbatice și culturi exotice care fac Pământul un loc extraordinar

Datorită uriașului salt industrial și tehnologic din ultimele secole, putem spune că lumea în care trăim este modernă în toate sensurile cuvântului. Cu toate acestea, există pe glob oameni care încă trăiesc în triburi sălbatice, pentru care timpul parcă s-a oprit. 

Aceste comunități se află de obicei în părți izolate ale lumii. Oamenii care fac parte din aceste culturi sunt extrem de interesanți pentru că și-au păstrat limbile și tradițiile băștinașe.

Probabil că ai auzit de aborigenii din Australia sau de nenumăratele triburi sălbatice din America de Nord sau America de Sud. Dacă vrei să-ți extinzi cunoștințele și mai mult, această listă este pentru tine: conține informații despre 12 dintre cele cele mai interesante triburi sălbatice și culturi exotice ale lumii.

1

Triburi sălbatice: Himba - Namibia și Angola

triburi sălbatice
Foto: Getty Images

Având o populație estimată la 50.000 de oameni, acest trib seminomad și pastoral este cunoscut pentru faptul că își acoperă corpul cu pastă „otije”. Aceasta le oferă o culoare distinctă, în nuanțe portocalii și roșii.

Unul dintre motivele pentru care fac asta este pur cosmetic. Folosesc pasta pentru a-și curăța pielea și a o proteja, în lipsa apei, de mușcăturile de insecte. Un alt motiv este credința lor că roșul simbolizează culoarea pământului și a sângelui, fiind esențială pentru viață.

În afară de practicile și frizurile interesante, ceea ce îi face cu adevărat impresionanți pe acești oameni este faptul că au reușit să-și păstreze același mod de viață din secolul XVI, în condiții climatice foarte aspre.  

2

Cazacii din Mongolia

triburi sălbatice
Foto: Jimmy Nelson

Fotograful Jimmy Nelson călătorește prin lume și imortalizează stilurile de viață culturilor indigene. Fotografia de mai sus este un exemplu perfect al muncii lui Nelson.

Triburile seminomade sunt situate în special în părțile nordice ale Asiei Centrale (Kazahstan, Uzbekistan, China, Rusia și Mongolia) și sunt cunoscute pentru artele, tradițiile și deprinderile lor foarte vechi.

Cel mai notabil aspect privitor la cultura lor este că folosesc vulturi aurii pentru vânătoare. Pentru orice altceva, de la călărit și curse până la agricultură, folosesc caii.

Cazacii au credințe neobișnuite, practicând cultul preislamic al cerului și al forțelor supranaturale.

3

Samburu - Kenya

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Acest trib nomad pastoral se bazează în principal pe creșterea vitelor. Oamenii tribului vorbesc o limbă nilo-sahariană și cred că Dumnezeu („Nkai”) le oferă protecție în fața pericolelor existenței.

Membrii tribului sunt cunoscuți pentru hainele cu modele elaborate și decorative, care implică multe mărgele. Atât bărbații, cât și femeile au o pasiune pentru ele și toți poartă brățări cu mărgele.

Totuși, doar femeile poartă gulere uriașe. Acestea oferă informații despre mai multe aspecte, precum statutul marital, sănătatea și chiar și numărul de copii.

Un obicei bizar al acestor oameni este faptul că au un regim bogat în proteine, care consistă din băutul sângelui vitelor.

4

Triburi sălbatice: Huli - Papua Noua Guinee

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Cunoscut și sub denumirea de Haroli, acest trib indigen din Papua Noua Guinee trăiește în aceeași zonă de aproximativ o mie de ani. Cel mai cunoscut este „Clanul Oamenilor cu Peruci Huli”.

Acesta este situat în provincia Hela. Indivizii din acest clan fac peruci frumoase și elaborate, din pene de papagal și propriile lor șuvițe.

Întregul proces de creare a perucilor ceremoniale durează aproximativ 18 luni și simbolizează procesul prin care un băiat devine bărbat.

5

Asaro, Oamenii Noroiului - Papua Noua Guinee

triburi sălbatice
Foto: Wikimedia

Cunoscut și ca „Oamenii Noroiului Asaro”, acest trib trăiește în zona muntoasă din Papua Noua Guinee și este complet izolat de restul lumii de mii de ani.

„Oamenii Noroiului” sunt cunoscuți pentru că poartă măști de noroi înspăimântătoare, care au rolul de a speria inamicul.

Nimeni nu știe cum au ajuns să le poarte. O legendă spune că a fost ceva accidental. Cu mult timp în urmă, acest trib a fost nevoit să fugă pe râul Asaro, care are maluri foarte noroioase.

Când au încercat să scape de inamici, oamenii s-au acoperit de noroi, care i-a făcut să arate ca niște fantome. Astfel, inamicii s-au speriat, așa că oamenii tribului s-au hotărât să facă măști pentru a se proteja de situații similare în viitor.

6

Yali - Papua, Indonezia

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Acest trib, cunoscut și sub numele „Stăpânii Pământului”, locuiește în munții Jayawijaya, din Papua, Indonezia. Membrii tribului au propria limbă, o cultură și tradiții complet diferite de ale celorlalte triburi din regiunea Papua.

Dar există și similarități, precum practicarea poligamiei și a ritualurilor darurilor. Cândva, oamenii acestui trib, deși erau pigmei, erau considerați cei mai de temut canibali din regiune. De altfel, în această regiune a dispărut și Michael Rockefeller, probabil mâncat de canibali.

7

Vanuatu - Insula Tanna, Vanuatu

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Vanuatu este alcătuit din 85 de insule care sunt populate din 500 î.e.n. de triburi indigene care au propriile lor limbi, tradiții, practici. Viața multor triburi se învârte în jurul unei activități pacifiste și vesele – dansul.

De fapt, în așezările lor există zone speciale pentru dans. În aceste locuri se țin și festivaluri tradiționale, ceremonii despre care membrii tribului cred că îi ajută să strângă avere. Ele sunt și o reprezentare a prieteniei și afinității dintre diferite clanuri.

8

Gaucho - Argentina și Uruguay

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Gaucho sunt parte integrantă a culturii, folclorului și literaturii argentiniene. Sunt foarte asemănători cowboy-ilor din Vestul Sălbatic.

Au locuit prerii încă din secolul XVIII și au devenit foarte cunoscuți în secolele XVIII și XIX. Numele lor înseamnă „spirit liber” și desemnează exact modul în care trăiesc acești oameni.

Poartă mereu cuțite, se deplasează pe cai și vânează vite Cimarron. Totuși, existența lor este amenințată de comerțul modern cu vite.

9

Culturi exotice: Lhoba - Mustang, Nepal

triburi sălbatice
Foto: Jimmy Nelson

Tribul Lhoba își leagă religia, cultura și istoria de Tibet. Dar teritoriul acestei populații este, politic vorbind, în Nepal. Fostul regat Lo dispare încetul cu încetul și pune în pericol cultura tibetană.

Situați în districtul nepalez Mustang, acești oameni nu le-au dat voie străinilor să intre pe teritoriul lor până în 1991. Fotograful Jimmy Nelson a avut privilegiul de a petrece timp alături de membrii acestui trib pe cale de dispariție. 

Potrivit lui Nelson, convingerile celor din tribul Lhoba sunt legate de budism și sunt foarte vechi. Se pare că acești oameni cred că Pământul este plat și pun mare preț pe rugăciuni și festivaluri religioase.

10

Triburi sălbatice: Nenets - Rusia

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Acest trib indigen, cunoscut și sub numele de Samoya, este alcătuit din aproximativ 45.000 de oameni care cresc reni. De peste un mileniu, migrează de-a lungul peninsulei Yamal în condiții de climă extrem de dure (-50 de grade Celsius iarna, -35 de grade Celsius vara).

Traseul migrației lor are peste o mie de kilometri și implică parcurgerea unor teritorii cu râuri înghețate. În anii recenți, mediul lor a fost amenințat de industrializare, colonizare și schimbări climatice.

Din cauza industriei gazului și a petrolului, pășunile pentru reni se împuținează în fiecare an. 

11

Rabari - India

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Oamenii tribului Rabari sunt cunoscuți pentru faptul că străbat câmpiile și deșerturile Indiei de Vest de peste o mie de ani. Datorită fizionomiei lor persane, se crede că au migrat în India din Podișul Iranian, cu mult timp în urmă.

Femeile tribului petrec mult timp făcând broderii, care sunt vizibile în modelele complicate ale țesăturilor lor. Femeile sunt responsabile și de administrarea banilor, în timp ce bărbații se ocupă de turmele care sunt principala sursă de venit, pentru carne, lână și lapte.

12

Ladakhi - Jammu și Kashmir (India)

Acest trib locuiește în Ladakh, cea mai puțin populată zonă din Jammu și Kashmir. Oamenii tribului trăiesc în condițiile climatice dure ale Deșertului Indian de Nord.

triburi sălbatice
Foto: Pinterest

Cultura, folclorul și istoria lor sunt extrem de bogate. Datează din era prebudistă și sunt înrudite strâns cu Tibetul. Din cauza condițiilor climatice, oamenii tribului Ladakhi pot să lucreze pământul doar patru luni pe an.

Își petrec celelalte opt luni organizând o mulțime de festivaluri și sărbători. Acestea implică măști, costume și cântece religioase complexe.    

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

5 comentarii la „12 triburi sălbatice și culturi exotice care fac Pământul un loc extraordinar”

Lasă un comentariu