12 sate și orașe fascinante din Europa de Est

De la insule luminoase de pe coasta adriatică, până la mici comunități din România, iată un traseu prin 12 localități în care timpul pare să treacă mai greu și care păstrează – aproape intacte – tradiții și clădiri de basm.

1

Rovinj (Croația)

Foto: Getty Images

Pentru mulți, Rovinj este cel mai frumos sat din Croația. Este atracția principală a coastei istriene, deoarece, în pofida numeroșilor turiști care vizitează această peninsulă care nu oferă prea multe puncte de interes specifice, Rovinj are mult farmec.

Este unul dintre acele locuri în care vrei doar să te plimbi pe străzi, să te oprești la magazinele mici de artizanat sau să bei o cafea într-una dintre cochetele sale piețe.

A fost o insulă mică până când, în 1763, canalul îngust a fost umplut pentru a o lega la continent. Stari Grad, orașul vechi, este cea mai frumoasă zonă și cea care păstrează cel mai bine esența istorică.

Străzile sale abrupte și piețele mici ocupă o peninsulă ovală, dominată de un clopotniță în punctul cel mai înalt. Când agitația copleșește locul, poți evada pe oricare dintre cele 14 insule din arhipelagul Rovinj.

2

Sveti Stefan (Muntenegru)

Foto: Getty Images

Dintre toate locurile unde ne-am putea opri într-o călătorie de-a lungul coastei Adriaticii, acesta este unul dintre cele mai interesante.

Este o mică insulă fortificată ocupată de o mână de case din piatră din secolul al XV-lea și legată de continent de un istm pavat, care duce la o plajă impecabilă de nisip roz, scăldată de o mare turcoaz.

Insula a fost naționalizată în anii ’50 și face parte acum dintr-o stațiune de lux a grupului hotelier Aman. Vizionarea este gratuită și este cel mai fotografiat loc din Muntenegru.

Sveti Stefan este numele satului de coastă din fața insulei. De pe pantele sale abrupte poți vedea frumoasa insulă.

3

Cesky Krumlov (Cehia)

Foto: Getty Images

Din Praga, cea mai populară excursie de o zi este la Cesky Krumlov, un oraș pitoresc intrat în patrimoniul mondial, care este ca o Praga în miniatură.

Cel mai frapant este orașul său vechi și magnific. Pe lângă faptul că te poți bucura de plimbări pe aceste străzi labirintice, vei dori să îți acorzi ceva timp și pentru vizitarea castelului.

Aici poți contempla în detaliu farmecul medieval al vechiului oraș, să iei masa într-unul dintre restaurantele de pe malul Vltavei sau să savurezi o bere în numeroasele sale baruri.

A doua zi dimineață, probabil vei dori să mergi la plimbare pe Vltava, să explorezi pajiștile din apropiere cu bicicleta sau cu calul ori să vizitezi alte orașe din zonă.

Cesky este unul dintre cele mai frumoase locuri din întreaga Cehie. Piața sa centrală este deosebit de impresionantă, cu arhitectură renascentistă și barocă.

O curiozitate pentru iubitorii de artă contemporană: aici se află Centrul de Artă Egon Schiele, o excelentă galerie privată dedicată operei controversatului pictor vienez Egon Schiele (1890-1918).

Acesta a locuit la Cesky în 1911 și a provocat furia vecinilor, angajând fete tinere care îi serveau drept modele, până când localnicii l-au alungat din oraș.

4

Szentendre (Ungaria)

Foto: Getty Images

Situat la câțiva kilometri de Budapesta, acest oraș respiră artă prin toți porii. Mulți creatori au contribuit la acestă atmosferă specială și chiar și astăzi există pictori care lucrează cu șevaletul pe stradă, unde și sculptorii își expun lucrările.

Este un fel de muzeu în aer liber. Szentendre (Sfântul Andrei, în maghiară) este situat pe ruta spre meandrele Dunării, deși îi lipsește istoria imperială a orașelor Visegrad și Esztergom.

Aici se ajunge cu ușurință cu trenul (se află la doar 20 de kilometri de capitală) și merită pentru muzeele, galeriile și bisericile sale, deși este recomandat ca vara să eviți sfârșiturile de săptămână.

În centru, în jurul pieței principale, există numeroase cafenele și galerii, biserici ortodoxe sârbești interesante și instalații de artă avangardistă.

5

Berat (Albania)

Foto: Getty Images

Aflat în centrul Albaniei, Berat este un motiv suficient pentru a vizita țara. Cel mai frumos aspect sunt casele otomane care se înghesuie pe dealul castelului și îi dau lui Berat numele de „oraș cu o mie de ferestre”.

Este în patrimoniul mondial încă din 2008 și, deși este vizitat de mulți turiști, păstrează o atmosferă simplă, cu mult farmec.

Este unul dintre acele locuri care parcă au magie, mai ales atunci când norii se adună deasupra minaretelor. În spatele zidurilor cetății de pe dealul care domină Berat, te poți plimba pe străzile pietruite din Kala, un sat vechi cu case albe.

Inevitabil, vei găsi o terasă, o biserică sau câteva ruine. Un stimulent suplimentar: în împrejurimi există chei incredibile în care poți face rafting.

6

Banska Stiavnica (Slovacia)

Foto: Getty Images

Aurul, argintul și alte 140 de minerale au adus bogății enorme localității Banska Stiavnica, situată în partea muntoasă a Slovaciei, în vest. O mare bucată din oraș face parte din patrimoniul mondial.

O mare parte din splendoarea sa arhitecturală este concentrată în Piața Sfintei Treimi și în împrejurimile sale, în orașul vechi. Un tur al Castelului Vechi este ca o lecție de istorie.

Probabil că ți-ar plăcea să urci treptele abrupte ale clopotniței gotice. Mulți vizitatori vin doar să vadă Kalvaria, un loc de pelerinaj și culmea barocului slovac, care se află pe un deal vulcanic la doi kilometri nord-est de orașul vechi.

7

Piran (Slovenia)

Foto: Getty Images

Piran este pitoresc și, de asemenea, unul dintre cele mai fermecătoare orașe de pe coasta Adriaticii, la capătul unei peninsule înguste.

Centrul său istoric este unul dintre cele mai bine păstrate din Mediterană, o bijuterie a arhitecturii gotice, care vara devine o aglomerație turistică fierbinte.

Dar, în orice perioadă mai liniștită a anului, este greu să nu te îndrăgostești de aleile sale, de standurile de pește și de apusurile superbe.

Piran se ridică în jurul unei piețe ovale pavate cu marmură, care a fost docul interior al portului până la umplerea sa, în 1894.

Acum, reunește Primăria, Palatul de Justiție și Casa Tartini, un muzeu în onoare la violonistul local Giuseppe Tartini, din secolul al XVIII-lea.

8

Cesis (Letonia)

Foto: Getty Images

Cu un castel medieval impresionant, străzi pietruite, dealuri verzi și grădini îngrijite, acest fermecător oraș leton are o bogată istorie: a fost fondat în urmă cu opt secole, ca bastion al Ordinului de Livonia și a fost scena multor bătălii sângeroase.

Deși este ușor să-l vizitezi în timpul zilei plecând din Riga, Cesis merită o ședere mai lungă, mai ales că se află în apropierea Parcului Național Gauja.

Castelul Cesis este o clădire de tip „doi în unu”: prima fortificație este formată din turnurile sumbre de piatră întunecată ale vechiului fort Wenden, fondat de Ordinul livonian în 1214 și jefuit în 1577 de țarul rus Ivan cel Groaznic.

Cealaltă cetate, cu aspect mai vesel, este conacul din secolul al XVII-lea, care a fost reședința unor conți germani.

9

Ladek Zdroj (Polonia)

Foto: Getty Images

În Silezia Inferioară, înconjurat de munți, se află Ladek-Zdroj, una dintre cele mai vechi localități balneare din Europa.

Dar acest sat turistic are și alte surprize: clădiri baroce, renascentiste și neorenascentiste, podul gotic și izvorul de ape minerale. Este gazda Festivalului de Film Montan Andrzej Zawada.

10

Botiza (România)

Foto: Bucișan Andrei / Fotogeografica.ro

Botiza este o comună din județul Maramureș, cunoscută pentru covoarele sale din lână realizate manual. Are biserica și casele tipice ale regiunii, cu acoperișuri din țiglă și uși imense, sculptate cu diverse ornamente: soare, lupi, dinți și frânghii pentru protecția familiei.

În aceste case inconfundabile își duc viața oameni care uneori adună fân cu furci din lemn și folosesc cai și căruțe ca mijloace de transport.

Botiza, ca multe alte locuri maramureșene, este o carte poștală care te invită să experimentezi o călătorie în timp.

11

Bazna (România)

Foto: Wikimedia

La nord de Sibiu vei descoperi Bazna, un sat creat de sași în secolul al XIII-lea. Poți vizita băile termale, biserica protestantă din secolul al XIV-lea, cu clopote gotice, apoi te poți opri la impunătoarea biserică fortificată, tot în stil gotic, cu elemente și ziduri romanice din secolele XV și XVI, care aveau inițial până la opt metri.

În parcul din Bazna este înălțat un obelisc comemorativ în onoarea soldaților români căzuți în Al Doilea Război Mondial.

12

Biertan (România)

Foto: Wikimedia

Apoi, te poți apropia și de Biertan, cea mai importantă dintre bisericile fortificate din Transilvania.

Construită între 1490 și 1516 urmând stilul gotic saxon târziu, cu linia dublă de ziduri, aceasta este una dintre cele șapte biserici fondate de sașii transilvăneni.

Și aceasta face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Este unul dintre cele mai populare locuri din regiune, probabil datorită sensului său special și arhitecturii caracteristice (formează o incintă protejată inconfundabilă).


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu