12 lucruri uimitoare despre pene, „marca înregistrată” a păsărilor

Aproximativ 400 de miliarde de păsări trăiesc alături de noi, fiecare prevăzută din abundență cu pene. Mult prea multe ca să le poți număra.

Poate și mai greu de cuprins este bogăția culorilor penajului, tiparelor și formelor create de mama natură. La fel de impresionantă este povestea evoluției penelor, a felului în care cresc pe corpul unei păsări și a funcțiilor multiple pe care le îndeplinesc.

Penele sunt, într-adevăr, niște minuni inginerești ale naturii. Așadar, iată 12 curiozități despre pene.

1

Păsările sunt singurele animale care au pene

Păsările colibri, cum ar fi acest colibri cu urechi violet, au cel mai mic număr de pene din lumea păsărilor. Foto: Pinterest

Există și alte creaturi care pot zbura (se exemplu, liliecii), care depun ouă (șopârlele) și care construiesc cuiburi precum păsările (veverițele), însă niciuna dintre ele nu are pene. În acest sens, păsările sunt unice.

2

Păsările nu au fost primele animale cu pene

Savanții cred acum că cei mai mulți dinozauri – inclusiv Tyrannosaurus Rexaveau pene (sau măcar puf). Asta înseamnă că păsările sunt niște dinozauri moderni.

La început, penele jucau probabil un rol de izolație sau de ornament, mai degrabă decât de zbor. Însă, pe măsură ce dinozaurii au evoluat în păsările de azi, rolul penelor a s-a transformat, pentru a le ajuta să zboare.

Află mai multe despre dinozaurii cu pene privind acest film.

3

Numărul penelor variază enorm de la o specie de păsări la alta

Iată un lucru fascinant despre pene. În general, păsările cântătoare mici au între 1.500 și 3.000 de pene, vulturii și păsările de pradă au între 5.000 și 8.000, iar lebedele au până la 25.000.

Păsările colibri au cele mai puține, în jur de 1.000, în timp ce pinguinii au cea mai densă și călduroasă „haină” de pene, cu aproximativ 100 de pene pe fiecare 2.5 centimetri pătrați.

4

Penele pot cântări mai mult decât scheletul unei păsări

Mușchii minusculi din foliculele pielii le permit păsărilor, cum ar fi acest mascul de curcan sălbatic, să își înfoaie penajul în vederea ritualurilor de împerechere. Foto: Pinterest

Acest lucru este valabil mai ales pentru păsările zburătoare, care au oasele cele mai ușoare (goale pe dinăuntru) pentru a putea zbura.

La unele specii, scheletul reprezintă numai 5% din greutatea totală a corpului, ceea ce înseamnă că penele alcătuiesc o porțiune considerabilă din corp.

5

Penele se aseamănă întrucâtva cu părul uman

Sunt compuse din aceeași proteină fibroasă, numită cheratină (componenta principală a unghiilor, coarnelor și ghearelor), care este expulzată prin foliculele pielii.

Însă penele sunt, totuși, diferite. Spre deosebire de păr, se asociază în structuri complexe, asemănătoare cu arborii.

Penele au un interior gol, numit rachis, din care ies ramuri, numite afte, care se divid în continuare în alte afte mai mici. Aftele se sudează între ele, formând un penaj suplu și aerodinamic.

Aceste informații despre pene te vor face să iubești păsările și mai mult

6

Păsările manevrează penele cu ajutorul unor mușchi minusculi

Acești mușchi formează o rețea în pielea păsării, permițându-i să-și extindă penajul în cadrul ritualurilor de împerechere, să îl lipească de corp pentru a rezista la temperaturile scăzute și să își extindă penele din aripi pentru a zbura mai bine.

7

Penajul are șapte varietăți diferite

Categoriile de pene includ penele din aripi, penele din coadă, penele de contur, care acoperă corpul unei păsări și îi definesc forma, penele filoplume (senzoriale), penele semifiloplume de sub penele de contur, care oferă izolație, penele Down, care oferă și mai multă izolație și penele țepoase de pe cap, care protejează ochii și fața păsărilor.

8

Penele sunt adevărate minuni ale aerodinamicii

Penele au o varietate uimitoare de culori și forme și îndeplinesc mai multe funcții. Foto: Pinterest

Penele din aripi sunt adevărate minuni ale aerodinamicii. Au un design perfect – ușoare și flexibile, însă destul de rigide – pentru a ajuta păsările să se ridice de la pământ, să planeze în aer, să plonjeze la viteze care sfidează moartea, să aterizeze cu precizie pe ramurile copacilor și să susțină efortul cale de mii de kilometri, în timpul migrațiilor.

Fiecare specie de păsări are penele și forma aripilor potrivite pentru zborul său. Află mai multe despre felul în care penele ajută la zbor urmărind filmarea următoare.

9

Penele sunt mai mult decât un ajutor pentru zbor

Penajul este un fel de costum multifuncțional, un soi de pelerină de ploaie, umbrelă pentru razele solare, haină de iarnă, armură și costum de nuntă, toate la un loc.

Penele apără păsările de vicisitudinile vremii, spini și insecte și resping apa, oferă camuflaj și ajută la atragerea partenerilor de împerechere.

10

Există o pasăre care cară apă în pene

Acesta este, poate, cel mai interesant lucru despre pene de pe lista noastră. Masculul speciei „găinușa de pustiu”, răspândită în zonele deșertice din sud-vestul Africii, își umple penele specializate din zona burții cu apă din bălți și transportă apa înapoi la cuib, pentru a fi băută de pui.

11

Un material izolator fără egal

Penele Down oferă o izolație excelentă. Aceste pene specializate se află între stratul exterior protector și piele, având rolul de a apăra pasărea de frig.

Penajul Down este construit din afte flexibile, care au niște afte mai mici, poziționate în formă de cruce. Astfel se formează un strat termal etanș, care ține moleculele de aer lipite corpul cald al păsării și reține căldura, fiind totodată foarte ușor.

De fapt, stratul Down este atât de eficient, încât oamenii încă nu au reușit să creeze un material care să protejeze mai bine de frig.

12

Cele mai lungi pene

Cele mai lungi pene din coadă aparțin cocoșilor Onagadori. Aceste găini domestice, crescute în Japonia, pot să aibă cozi de până la 10 metri lungime.

Privește-le în această filmare!


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu