12 lucruri uimitoare despre pene, „marca înregistrată” a păsărilor

Câte lucruri crezi că știi despre pene? Zborul este numai una dintre multele întrebuințări ale penelor.

Aproximativ 400 de miliarde de păsări trăiesc alături de noi, fiecare prevăzută din abundență cu pene. Mult prea multe ca să le poți număra.

Poate și mai greu de cuprins este bogăția culorilor penajului, tiparelor și formelor create de mama natură. La fel de impresionantă este povestea evoluției penelor, a felului în care cresc pe corpul unei păsări și a funcțiilor multiple pe care le îndeplinesc.

Penele sunt, într-adevăr, niște minuni inginerești ale naturii. Pregătește-te să fii uimit de următoarele 12 lucruri fascinante despre pene!

Păsările-colibri, cum ar fi acest colibri cu urechi violet (sau „pasărea mexicană cu urechi violet”) au cel mai mic număr de pene din lumea păsărilor

1. Păsările sunt singurele animale care au pene. Există și alte creaturi care pot zbura (se exemplu, liliecii), care depun ouă (șopârlele) și care construiesc cuiburi (veverițele) precum păsările, însă niciuna dintre ele nu are pene. În acest sens, păsările sunt unice.

2. Penajul nu a început odată cu păsările. Savanții cred acum că cei mai mulți dinozauri – inclusiv, dacă-ți poți imagina, Tyrannosaurus Rex – aveau pene (sau măcar puf). Asta înseamnă că păsările sunt niște dinozauri moderni.

La început, penele jucau probabil un rol de izolație sau de ornament, mai degrabă decât de zbor. Însă pe măsură ce dinozaurii au evoluat în păsările de azi, rolul penelor a evoluat pentru a le ajuta să zboare.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Află mai multe despre dinozaurii cu pene privind acest film.

Vezi și 5 dintre cele mai periculoase păsări din lume

3. Numărul penelor variază dramatic de la o specie de păsări la alta. Iată un lucru fascinant despre pene. În general, păsările cântătoare mici au între 1.500 și 3.000 de pene, vulturii și păsările de pradă au între 5.000 și 8.000, iar lebedele au până la 25.000.

Păsările colibri au cele mai puține, în jur de 1.000, în timp ce pinguinii au cea mai densă și călduroasă haină de pene, cu aproximativ 100 de pene la fiecare 2.5 centimetri pătrați.

4. Penele pot cântări mai mult decât scheletul unei păsări. Acest lucru este valabil mai ales pentru păsările zburătoare, care au oasele cele mai ușoare (goale pe dinăuntru), pentru a putea zbura.

La unele specii, scheletul reprezintă numai 5% din greutatea totală a corpului, ceea ce înseamnă că penele alcătuiesc o porțiune substanțială din restul corpului.

Mușchii minusculi din foliculele pielii le permit păsărilor, cum ar fi acest mascul de curcan sălbatic, să își înfoaie penajul în vederea ritualurilor de împerechere

5. Penele se aseamănă întrucâtva cu părul uman. Sunt compuse din aceeași proteină fibroasă, numită „cheratină” (componenta principală a unghiilor, coarnelor și ghearelor), care este expulzată prin foliculele pielii.

Însă penele sunt, totuși, diferite. Spre deosebire de păr, se asociază în structuri complexe, asemănătoare cu niște copaci. Penele au un interior gol, numit „rachis”, din care ies ramuri numite ”afte”, care se divid în continuare în alte afte mai mici.

Ele se sudează de alte afte, formând un penaj suplu și aerodinamic.

Aceste informații despre pene te vor face să iubești păsările și mai mult

6. Păsările manevrează penele cu niște mușchi minusculi din foliculele lor. Acești mușchi formează o rețea în pielea păsării, permițându-i să-și extindă penajul în cadrul ritualurilor de împerechere, să îl lipească de corp pentru a rezista la temperaturile scăzute și să își extindă penele din aripi pentru a zbura mai bine.

7. Penajul are șapte varietăți diferite. Categoriile de pene includ penele din aripi, penele din coadă, penele de contur, care acoperă corpul unei păsări și îi definesc forma, penele filoplume (senzoriale), penele semi-filoplume de sub penele de contur, care oferă izolație, penele „Down”, care oferă și mai multă izolație și penele țepoase de pe cap, care protejează ochii și fața păsărilor.

Penele au o varietate uimitoare de culori și forme și îndeplinesc mai multe funcții

8. Penele ajută la zbor. Penele din aripi sunt adevărate minuni ale aerodinamicii. Au un design perfect – ușoare și flexibile, însă destul de rigide – ca să ajute păsările să se ridice de la pământ, să planeze pe cer, să plonjeze la viteze care sfidează moartea, să aterizeze cu precizie pe ramurile copacilor și să susțină efortul cale de mii de kilometri, în timpul migrațiilor.

Fiecare specie de păsări are penele și forma aripilor potrivite pentru zborul său.

Află mai multe despre felul în care penele ajută la zbor urmărind această filmare!

9. Penele au un rol mai mare decât acela de simplu ajutor la zbor. Penajul este un fel de costum multifuncțional, un soi de pelerină de ploaie, umbrelă pentru razele solare, haină de iarnă, armură și costum de nuntă, toate la un loc.

Penele apără păsările de elemente, spini și insecte și resping apa, oferă camuflaj și ajută la atragerea partenerilor cu niște spectacole de expunere a penajului.

Un mascul din specia „găinușa de pustiu” (Namaqua) își udă penele de pe burtă

10. O specie de păsări folosește penele pentru a căra apa. Acesta este, poate, cel mai interesant lucru despre pene de pe lista noastră.

Masculul speciei „găinușa de pustiu”, răspândită în zonele deșertice din sud-vestul Africii, își umple penele specializate din zona burții cu apă din bălți și transportă apa înapoi la cuib pentru a fi băută de pui.

11. Penele „Down” oferă o izolație fără egal. Aceste pene specializate se află între stratul exterior protector și piele, având rolul de a apăra pasărea de frig.

Penajul Down este construit din afte flexibile, care au niște afte mai mici, poziționate în formă de cruce. Astfel se formează un strat termal etanș, care ține moleculele de aer lipite corpul cald al păsării și reține căldura, fiind totodată foarte ușor.

De fapt, stratul Down este atât de eficient, încât oamenii încă nu au creat ceva mai bun.

12. Cele mai lungi pene din coadă aparțin cocoșilor Onagadori. Aceste găini domestice, crescute în Japonia, pot să aibă cozi de până la 10 metri lungime.

Privește-le în această filmare!


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu