12 curiozități despre Panama, țara cu două zile ale independenței

Panama este o țară recunoscută de obicei pentru canalul său, una dintre cele mai mari realizări inginerești ale secolului XX, care a permis conectarea Oceanului Atlantic cu Pacificul. Cu toate acestea, ceea ce puțini oameni par să știe este că această națiune are multe alte frumuseți de oferit.

Iată, deci, câteva dintre cele mai interesante amănunte despre Panama.

1. Panama City, capitala și cel mai mare oraș al țării, este singura capitală din lume care are o pădure tropicală. De fapt, te poți plimba prin ea în Metropolitan Nature Park, care are mai multe trasee care variază în lungime și dificultate.

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

2. La 15 august 1516, Pedro Arias Davila a fondat pe teritoriul actualului Panama orașul Nuestra Señora de la Asuncion de Panama, care a devenit primul oraș european construit pe coasta spre Pacific a continentului american.

3. Panama sărbătorește nu una, ci două zile ale independenței. Prima independență a fost cea față de Spania, la 28 noiembrie 1821. A doua a venit 82 de ani mai târziu, odată cu separarea țării de Grand Colombia, la 3 noiembrie 1903.

4. Canalul Panama este una dintre minunile lumii moderne. Corpul de ingineri al armatei SUA a construit canalul între 1904 și 1914. Această cale navigabilă artificială, lungă de 82 de kilometri, leagă oceanele Atlantic și Pacific și aduce aproape o treime din veniturile țării, deoarece toate navele care folosesc canalul trebuie să plătească o taxă de trecere.

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

5. Panama a fost prima țară din America Latină care a adoptat dolarul american ca monedă oficială. Cu toate acestea, țara are propria monedă, balboa, care este tranzacționată împreună cu dolarul american. Moneda panameză este numită după conchistadorul spaniol Vasco Nuñez de Balboa.

6. În Panama poți vedea răsăritul Soarelui deasupra Pacificului și apusul deasupra Atlanticului, deoarece în cel mai îngust punct al țării doar 80 de kilometri separă cele două oceane. De fapt, la Cerro Jefe, un munte de lângă Panama City, poți vedea atât Oceanul Atlantic, cât și Oceanul Pacific din același loc.

7. Panama a fost una dintre primele trei țări din afara SUA care au îmbuteliat Coca-Cola, în 1906. celelalte două au fost Cuba și Canada.

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

8. Pe teritoriul panamez există diverse tipuri de gastronomie, multe dintre ele incluzând varietăți de orez, carne, supe, păsări de curte și fructe de mare. Printre mâncărurile tradiționale se găsesc orezul cu cod și peștele umplut.

9. Una dintre cele mai lungi sărbători din Panama este Carnavalul. La fel ca brazilienii, panamezii dansează la carnaval timp de patru zile pe an. Cea mai mare petrecere din țară are loc în Los Santos, una dintre provinciile țării.

10. În ciuda numelui său, pălăria Panama (pălărie din paie) este de origine ecuadoriană. Confuzia a apărut ca urmare a faptului că, în 1834, minerii aflați în goana după aur spre California, au cumpărat pălării din Panama, ceea ce a făcut ca aceasta să primească „porecla” înșelătoare.

Fluxul continuu de mineri prin Panama a susținut și a răspândit termenul.

Photo: Pxfuel
„Pălăria Panama”, o denumire înșelătoare. Foto: Pxfuel

11. Se estimează că, la construcția căii ferate din Panama, care este una dintre cele mai vechi căi ferate din lume încă în uz, au murit între 5.000 și 10.000 de oameni. Sistemul este încă pe deplin funcțional și transportă numeroși pasageri.

12. Cuvântul „Panama” înseamnă „abundență de pește” într-una dintre limbile indigene.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu