12 curiozități despre Palau, țara insulară în care există o singură închisoare

Palau este o țară formată din aproximativ 340 de insule de corali și vulcanice, situată în vestul Oceanului Pacific. Cei mai apropiați vecini sunt Insulele Mariane de Nord și Guam, la nord-est, Statele Federate ale Microneziei, la est, Papua Noua Guinee și Indonezia, la sud, și Filipine, la vest.

În 1947, Organizația Națiunilor Unite a decis că Statele Unite vor administra Palau. Țara a devenit independentă în 1994, dar legăturile sale cu SUA sunt încă puternice.

În acest articol vom aborda câteva curiozități despre Palau, un arhipelag necunoscut pentru marea majoritate a publicului.

1. Palau are un fel de spa natural. Nămolul alb din Laguna Calea Lactee de pe insula Koror este considerat magic. Faima lagunei este că, prin aplicarea pe piele a nămolului și a apei noroioase, poți întineri 10 ani.

Bineînțeles, acesta este doar un mit, dar, totuși, majoritatea turiștilor își propun să facă o baie de nămol în lagună pentru a-și trata pielea în mod natural, fără a vizita un centru spa.

Photo: PxHere
Foto: PxHere

2. Cu aproximativ 20.000 de locuitori, Palau are a patra cea mai mică populație din lume. În plus, este a 16-a cea mai mică țară ca suprafață.

3. Având în vedere mărimea țării, se poate spune că Palau are cel mai stufos sistem de guvernământ din lume. Palau se împarte în 16 regiuni, care sunt, la rândul lor, împărțite în municipalități, fiecare dintre acestea având o căpetenie tribală și un corp legislativ ales.

Luând în considerare faptul că are o populație de doar 20.000 de oameni, putem ajunge la concluzia că Palau este, într-adevăr, un stat „super-guvernat”.

4. Pe insula Eil Malk există un lac de mari dimensiuni, plin cu meduze. În trecut, lacul a fost izolat de ocean, dar acum este conectat la acesta prin mici fisuri și tuneluri în roca calcaroasă. Milioane de meduze aurii migrează zilnic dintr-o parte în cealaltă a lacului.

Aceste meduze nu sunt veninoase și, prin urmare, oamenii pot înota alături de ele.

Photo: Richard Schneider / Flickr
Foto: Richard Schneider / Flickr

5. În timp ce întreaga lume vede rechinii ca pe niște „răufăcători”, locuitorii din Palau au fost primii care i-au protejat. Primul sanctuar de rechini din lume a fost creat în această țară în 2009. Din acest motiv, toate activitățile comerciale de pescuit de rechini au fost interzise în apele din Palau.

6. În Palau există mai mult de 130 de specii de rechini, iar scufundările alături de aceștia reprezintă o atracție din ce în ce mai populară. Pentru binele peștilor, să sperăm că și alte țări vor învăța de la această națiune insulară.

7. Există o singură închisoare în țară și, oricât de incredibil ar părea, este o destinație turistică. Asta, pentru că deținuții produc și vând piese din lemn frumos sculptate la o unitate de vânzare cu amănuntul situată în incinta închisorii.

Potrivit site-ului de turism Unusual Traveler, deși obiectele de artă nu sunt neapărat ieftine, îi încurajează pe deținuți să se comporte bine, deoarece primesc o parte din banii obținuți din vânzare.

Foto: Unusual Traveler
Foto: Unusual Traveler

8. Crocodilii de apă sărată se găsesc din abundență în diversele mangrove din Palau și chiar în unele părți ale frumoaselor sale insule stâncoase. Deși reptilele sunt considerate agresive, a fost consemnat doar un atac fatal asupra omului, datând din anii 1960. Se pare că oamenii au găsit o cale să trăiască în armonie cu toate creaturile de aici…

9. Palau nu are o forță militară proprie, dar este totuși o țară bine apărată. Acest lucru se datorează faptului că armata americană este responsabilă pentru protejarea Palau împotriva invaziilor străine, prin intermediul unui Tratat de asociere liberă.

10. Drapelul statului Palau este compus dintr-un fundal albastru deschis pe care este amplasat un cerc galben, ușor deplasat spre hampă (suportul de care se fixează steagul).

Foto: Klaus Stiefel / Flickr
Foto: Klaus Stiefel / Flickr

La fel ca în cazul steagurilor altor țări din Oceanul Pacific, albastrul deschis este folosit pentru a reprezenta oceanul. Cercul galben reprezintă Luna, care, la rândul său, simbolizează pacea.

11. Societatea din Palau este matriarhală. Ca atare, femeile sunt, în general, cele care iau decizii în societate. Practicile matriarhale prevalează în ceea ce privește moștenirea culturală, căsătoria, înmormântarea și toate celelalte aspecte ale vieții în țară.

12. Palau depinde în mare parte de turism, care generează aproximativ 85% din PIB-ul țării. Cu toate acestea, în ultimii ani, locuitorii arhipelagului s-au plâns că afluxul de vizitatori a saturat cele mai populare locuri, provocând chiar daune recifelor de corali din fauna sălbatică a regiunii.

Din această cauză, administrația locală a mizat pe un număr mai mic de turiști, dar cu o putere de cumpărare mai mare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu