12 curiozități despre Nigeria, țara al cărei drapel a fost conceput de un student

Localizată în sud-estul Africii de Vest, Nigeria se învecinează cu Benin, Camerun, Ciad și Niger. Această țară este adesea numită „Gigantul Africii”, datorită populației și economiei sale mari.

Știai, de exemplu, că aproape o cincime din populația Africii este nigeriană? Și că Lagos este cea mai mare capitală din Africa? Ei bine, pe parcursul acestui articol, vei afla 12 curiozități despre Nigeria.

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

1. Cu o populație de aproape 220 de milioane de locuitori, Nigeria este de departe cea mai populată țară din Africa. Este, de asemenea, a șasea cea mai populată țară din lume, cu o populație mai mare decât cea a unor giganți precum Brazilia, Rusia și Mexic.

Populația a crescut de la 95 de milioane de locuitori în 1990 la 201 milioane în 2019. Se așteaptă ca acest număr să se dubleze din nou, ajungând la peste 400 de milioane până în 2050, când va depăși probabil SUA ca a treia cea mai populată țară din lume.

2. Nigeria este o țară extrem de pestriță, cu numeroase etnii. Engleza este limba oficială a țării, dar hausa, yoruba, fulani și igbo sunt, de asemenea, alte limbi de largă circulație. Există mai mult de 500 de limbi indigene vorbite aici.

3. Potrivit Fondul Monetar Internațional (FMI), Nigeria are cea mai mare economie din Africa. Cu un PIB mediu de 442.976 miliarde de dolari, este a 26-a cea mai mare economie din lume.

Cu toate acestea, prețurile volatile ale petrolului (cel mai mare produs de export) și ieșirile masive de capital din cauza mediului politic tulbure au dus în cele din urmă la o contracție majoră a producției interne și la creșterea șomajului.

4. Cunoscută sub numele de „Nollywood”, Nigeria deține a doua industrie cinematografică din lume ca mărime în ceea ce privește numărul de producții.

Produce aproximativ 50 de filme pe săptămână și, deși veniturile sale nu pot concura cu cele ale unor piețe precum cea de la Hollywood, generează totuși o sumă impresionantă: 590 de milioane de dolari în fiecare an.

Photo: Wikimedia Commons
Photo: Wikimedia Commons

5. Igbo-Ora este un oraș nigerian care atrage atenția pentru un detaliu destul de curios: acest oraș are una dintre cele mai mari rate de nașteri de gemeni de pe planetă. Mulți dintre localnicii Yoruba cred că consumul de frunze de yam și de okra este cauza ratei ridicate de natalitate gemelară.

Deși unii experți în fertilitate cred că anumite igname conțin de fapt un hormon natural care poate provoca ovulații multiple, nu există încă dovezi științifice concrete care să explice acest fenomen.

6. Numele „Nigeria” a fost creat prin contopirea cuvintelor „Niger” (cu referire la Râul Niger) și „area” (termen englezesc pentru „zonă”). Acest nume a fost inventat la sfârșitul secolului al XIX-lea de Flora Shaw, care avea să devină soția baronului Lugard, un administrator colonial britanic.

7. Celebrul Carnaval Calabar are loc în fiecare an în luna decembrie în statul Cross River din sud-estul Nigeriei. Considerat de mulți ca fiind „cel mai important festival de stradă din Africa”, evenimentul atrage numeroși turiști cu curse de bărci, prezentări de modă, concerte live, dansuri și spectacole tradiționale.

Photo: Wikimedia Commons
Photo: Wikimedia Commons

8. În Nigeria locuiește Aliko Dangote, cel mai bogat om din Africa. Interesele de afaceri ale lui Dangote în agricultură, bănci, ciment, producție, sare și zahăr i-au adus o avere de peste 12 miliarde de dolari.

9. Ca și în alte țări africane, unii nigerieni consideră mâna stângă „necurată” și folosirea acesteia este un semn de lipsă de respect. Cei care cred acest lucru nu mănâncă, nu dau mâna și nu primesc obiecte cu mâna stângă.

10. Drapelul Nigeriei are o istorie interesantă. În 1959, a fost organizat un concurs pentru a defini viitorul drapel al țării. Dintre cele 2870 de lucrări înscrise, a câștigat proiectul unui student din Ibadan numit Michael Taiwo Akinkunmi.

Drapelul are trei dungi verticale de culoare verde, albă și verde. Cele două dungi verzi reprezintă bogăția naturală, iar albul reprezintă pacea și unitatea.

Photo: jbdodane / Flickr
Photo: jbdodane / Flickr

11. Teritoriul pe care astăzi se găsește Nigeria a fost scena multor civilizații antice. Cea mai veche civilizație din Africa de Vest, Nok, s-a dezvoltat în regiune aproximativ între 1.500 î.e.n. și 300 e.n.

Nigeria a avut, de asemenea, regate și imperii prospere, cum ar fi Regatul Hausa, Imperiul Fulani, Imperiul Kanem-Bornu și Regatul Nri, printre altele.

12. Deși în Nigeria sunt practicate mai multe religii, majoritatea populației este formată din musulmani și creștini.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu