12 curiozități despre Nepal, țara în care s-a născut Buddha

Încadrată între India și Tibet, Nepalul este un stat faimos pentru regiunile sale muntoase. Totuși, această țară are multe alte caracteristici incredibile, inclusiv un drapel cu o formă neobișnuită și un calendar ieșit din comun.

În acest articol prezentăm câteva aspecte curioase din istoria, geografia și cultura Nepalului.

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

1. Nepalul este probabil cel mai bine cunoscut pentru munții săi acoperiți de zăpadă. De fapt, această țară se mândrește cu cele opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume, toate cu înălțimea de peste 8.000 de metri.

Cu o înălțime de 8.848 de metri, Vârful Everest este cel mai înalt și cel mai faimos munte din lume. Celelalte șapte vârfuri sunt Kanchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri I, Manaslu și Annapurna I.

2. Spre deosebire de vecinii săi, Nepalul nu a fost colonizat niciodată. Deși Compania Britanică a Indiilor de Est a încercat de trei ori să colonizeze Nepalul, nu a reușit. Ulterior, s-a încheiat un tratat de pace între Marea Britanie și Nepalul a fost declarat țară suverană.

3. Nepalul are multe lacuri, dintre care multe se află la altitudini mari. Lacul Tilicho, situat la altitudinea de 4.949 de metri în districtul Manang din lanțul Annapurna, este situat la cea mai mare înălțime.

4. Siddhartha Gautama, considerat „Buddha suprem” în majoritatea tradițiilor budiste, s-a născut în Lumbini, un sat din sudul Nepalului, în anul 563 î.e.n. Împăratul indian Ashoka a ridicat în zonă un stâlp comemorativ cu o inscripție care atestă acest lucru și care se află și astăzi acolo.

Astăzi, este un Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, descris ca fiind „unul dintre cele mai sfinte locuri ale uneia dintre cele mai mari religii ale lumii”.

Photo: Piqsels
Photo: Piqsels

5. Chiar dacă este un loc important pentru budism, în Nepal hinduismul este cea mai răspândită religie. Aproximativ 80.6% dintre nepalezi sunt hinduși, 10.7% budiști și 4.2% musulmani, în timp ce 3.5% sunt adepți ai altor religii.

6. Nepalul este atât de bogat în moștenirea sa culturală, încât are 80 de grupuri etnice și 123 de limbi băștinașe.

7. Nepal este singura țară din lume cu un steag care nu este dreptunghiular. Este compus din două triunghiuri, cu un segment superior reprezentând un soare și o jumătate de lună (care ar însemna momentul crepusculului), iar partea inferioară reprezintă un soare solitar.

Există multe teze cu privire la semnificația acestor simboluri, dar este general acceptat faptul că stelele fac aluzie la sentimentul de speranță al poporului nepalez. De asemenea, unii spun că ele reprezintă cele două religii principale ale țării: hinduismul și budismul.

Photo: Piqsels
Photo: Piqsels

8. Fie că este vorba de parapantă, rafting, caiac-canoe, maratoane la mare altitudine, bungee jumping, ciclism montan sau alpinism, Nepalul este un loc popular pentru pasionații de sporturi extreme.

9. Industria turismului este enormă în Nepal. Aproximativ 25% din veniturile țării provin din turism.

10. Aeroportul Lukla este principala poartă de acces pentru cei care doresc să viziteze Muntele Everest. Deoarece este situat pe un versant, cu o pistă destul de scurtă și abruptă, este considerat unul dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume și poate fi folosit doar de un număr restrâns de aeronave și piloți.

Foto: Petr Meissner
Foto: Petr Meissner

11. Nepalul are un calendar propriu, care este cu 57 de ani și 8.5 luni înaintea calendarului gregorian. Așadar, anul 2022 este pentru nepalezi anul 2079! De asemenea, Anul Nou nepalez este sărbătorit la mijlocul lunii aprilie în calendarul nostru.

12. Nici o discuție despre Nepal nu ar fi completă fără a menționa legenda lui Yeti. Tibetanii din Himalaya îl numesc „Jigou”, care ar fi o primată bipedă de mari dimensiuni despre care se crede că se găsește în această regiune.

Deși călugării de la unele mănăstiri locale pretind că ar avea unele rămășițe ale acestor creaturi, oamenii de știință spun că există foarte puține dovezi concrete care să confirme acest lucru. Cu toate acestea, folclorul continuă să acorde atenție legendei.

Cine știe, poate că într-o zi îl vom vedea și noi la știri…

Ca să știi mai mult, citește „Amprentele zeilor”

Ar putea fi omenirea mult mai veche decât ne spune istoria convențională? Apelând la arheoastronomie, geologie și analiza computerizată a miturilor antice, Graham Hancock prezintă dovezi convingătoare că lucrurile stau chiar așa. În „Amprentele zeilor”, Hancock pune laolaltă toate piesele unui puzzle vast și fascinant al trecutului ascuns al omenirii.

În monumente antice precum Marele Sfinx din Egipt, straniile ruine andine din Tihuanaco și templele uimitoare ale Soarelui și Lunii din Mexic, autorul descoperă nu numai amprentele clare ale unei civilizații încă neidentificate ale antichității îndepărtate, ci și dovezi uimitoare ale vastei ei complexități și ale cunoștințelor științifice evoluate pe care le avea.

Însă cartea „Amprentele zeilor” ne spune chiar mai mult decât atât. Pe măsură ce descoperim adevărul despre preistorie și aflăm semnificația reală a miturilor și a monumentelor antice, devine evident că ni s-a transmis un avertisment despre un cataclism teribil, unul care afectează Pământul în cicluri mari, la intervale neregulate de timp, o catastrofă care s-ar putea manifesta din nou.

„Amprentele zeilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, eMag sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu