12 curiozități despre Myanmar, țara rubinelor „sânge de porumbel”

Myanmar este cea mai mare țară din Asia de Sud-Est continentală. Locuită de peste 135 de grupuri etnice diferite, țara este bogată și diversă din punct de vedere cultural, deși majoritatea locuitorilor săi (90%) se identifică drept budiști.

O destinație deosebit de enigmatică pentru vizitatorii occidentali, Myanmar continuă să-i surprindă chiar și pe cei mai mondeni călători. Pentru a ne forma o idee despre ceea ce face ca această țară să fie atât de specială, am alcătuit o listă de curiozități despre Myanmar. Lectură plăcută!

Photo: Pixabay
Pagoda de aur. Photo: Pixabay

1. Emblematica pagodă Shwedagon este cel mai vechi și cel mai vizitat templu budist din Myanmar. Construit în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, templul are o înălțime de 110 metri și conține peste 60 de tone de aur care acoperă interiorul și stupa, ceea ce i-a adus supranumele de „Pagoda de aur”.

Merită menționat faptul că o stupa este un altar care conține rămășițele unei persoane sfinte și/sau relicve.

2. Burma a fost numele țării până în 1989. Junta militară aflată la putere a schimbat numele țării în „Republica Uniunea Myanmar”, dar, din cauza istoriei violente a armatei în Birmania, multe guverne din întreaga lume au refuzat să recunoască noul nume.

Treptat, însă, denumirea a fost acceptată pe mapamond. Cu toate acestea, locuitorii din Myanmar sunt cunoscuți încă sub numele de birmanezi.

3. Myanmar este cea mai mare țară din Asia de Sud-Est continentală și a 39-a țară din lume ca suprafață. Această țară asiatică se învecinează cu Thailanda, Laos, China, India și Bangladesh și are o linie de coastă la Marea Andaman și la Golful Bengal. În 2022, populația sa este estimată la 55.000.000 de oameni, plasând țara pe locul 26 în topul celor mai populate state.

4. Templele din Bagan sunt unele dintre cele mai importante obiective turistice ale țării. Se crede că în Bagan se găseau cândva peste 10.000 de clădiri, inclusiv temple budiste, pagode și mănăstiri.

Dintre acestea, mai mult de 2.000 de temple au rezistat până în zilele noastre. Interesant este că Bagan a început să devină foarte important la mijlocul secolului al IX-lea, când regele Anawratha a unificat Birmania.

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

5. Myanmar nu utilizează sistemul metric de măsurare. De fapt, țara folosește încă sistemul imperial de măsurare și este una dintre cele trei țări din lume care nu folosesc sistemul metric. Celelalte două țări care încă folosesc sistemul imperial de măsurare sunt Statele Unite și Liberia.

6. Myanmar are o mare varietate de pești și mamifere, dar este probabil cel mai bine cunoscută pentru elefanți, lamantini, bivoli sălbatici, tigri și leoparzi. În plus, peste 800 de specii de păsări fac din acest loc un paradis pentru pasionați.

7. Circa 135 de grupuri etnice consideră Myanmar ca fiind casa lor. Printre acestea se găsesc numeroase triburi din pădurea tropicală, fiecare cu propria cultură ș propriile obiceiuri. Guvernul birmanez identifică opt categorii de „rase etnice naționale principale”. Acestea sunt Kachin, Kayah, Kayin, Chin, Mon, Bamar, Rakhine și Shan.

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

8. Guvernul birmanez nu îi recunoaște pe rohingya. Această comunitate etnică din statul Rakhine, în vestul Myanmarului, este predominant musulmană, iar guvernul – majoritar budist – le refuză cetățenia de mai bine de patru decenii.

9. Myanmar a fost condus de britanici timp de peste un secol și, prin urmare, a adoptat unele dintre obiceiurile și tradițiile acestora. Unul dintre acestea este stilul de conducere.

La fel ca în țara foștilor lor stăpâni coloniali, primele vehicule ale birmanezilor circulau pe partea stângă, dar totul s-a schimbat în 1970, când guvernul a anunțat că toate mașinile vor trece pe partea opusă a drumului. Astfel, acum se conduce pe dreapta, ca în majoritatea țărilor lumii.

10. Festivalul Apei, cunoscut la nivel local sub numele de Thingyan, este unul dintre cele mai mari festivaluri din țară. Mii de oameni ies pe străzi pentru un mare război al apei pentru a sărbători Anul Nou birmanez, în luna aprilie.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Toată lumea se distrează și acesta este unul dintre cele mai importante lucruri despre cultura locală pe care orice turist ar trebui să le știe. Participarea este, probabil, cea mai bună experiență de călătorie pe care o poate avea aici un vizitator.

11. În octombrie 2005, Yangon era capitala plină de viață a Myanmarului. Câteva săptămâni mai târziu, locul nu mai era capitală, după ce oficialii guvernamentali au descoperit „brusc” că trebuie să se mute la Naypyidaw, la aproximativ 400 kilometri distanță. Motivul acestei confuzii a fost că guvernul construise în secret noul oraș.

12. Rubinele din Mogok și Mong Hsu sunt bogate în crom și sărace în fier, ceea ce le conferă o fluorescență ridicată și nuanța râvnită de „sânge de porumbel”. Cel mai faimos dintre acestea, inelul „Graff Ruby”, a strâns 8.6 milioane de dolari la o licitație Sotheby’s în 2015, stabilind un nou record mondial.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu