12 curiozități despre Mexic

Mexicul este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume. Nu numai pentru plajele sale imaculate și viața de noapte interesantă, ci și pentru bucătăria de clasă mondială și ospitalitatea localnicilor.

Această țară extinsă din America Latină este, de asemenea, un loc cu o istorie de zeci de mii de ani și casa unui mozaic de culturi. În acest articol vom analiza câteva dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre Mexic.

Photo: Piqsels
Foto: Piqsels

1. Mexico City, capitala și cel mai mare oraș al țării, își are rădăcinile în anul 1325, fiind unul dintre cele mai vechi orașe de pe continentul nord-american. Interesant este faptul că Mexico City se scufundă cu 50 de centimetri pe an.

Acest lucru se datorează faptului că orașul stă pe un fost lac, care s-a diminuat lent în ultimii 200 de ani. Din nefericire, exploatarea în masă a acviferelor subterane din Mexic este în creștere încă de la mijlocul secolului al XIX-lea.

2. Cu locuri pline de viață, precum Cancun, în Caraibe, și Guanajuato, Mexicul este cea mai vizitată destinație turistică din America Latină. Potrivit Statista, țara primește cel mai mare număr de vizitatori internaționali din America Latină, cu 41.5 milioane de sosiri anuale. Pe locul doi se află Argentina, cu doar 6.9 milioane.

3. În total, în această țară se vorbesc 69 de limbi. În afară de spaniolă, există o multitudine de limbi indigene care au reușit să reziste de-a lungul secolelor. Cele mai populare sunt limbile náuatle, yucateque maya și mixteca.

4. În Mexic se află și cel mai mic vulcan din lume: Cuexcomate. Cu o înălțime de numai 13 metri, este posibil să se intre în craterul său, fiind prevăzut cu scări de acces.

Photo: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

5. Este de notorietate că, în SUA, mexicanii reprezintă cel mai mare segment de populație născut în străinătate. Însă ceea ce puțini știu este că, pe de altă parte, cetățenii americani reprezintă cel mai mare grup de emigranți din Mexic.

Conform recensământului din 2010, peste 750.000 de cetățeni americani trăiesc în Mexic, ceea ce înseamnă că sunt mai mulți americani care emigrează în Mexic decât mexicani care imigrează în SUA. Ironic, nu?

6. Asteroidul Chicxulub s-a ciocnit cu Pământul în Peninsula Yucatan din actualul Mexic în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, declanșând o iarnă forțată care a dus la dispariția a aproximativ 75% din speciile de pe Pământ.

Episodul a pus capăt „domniei” de 165 de milioane de ani a dinozaurilor, permițând mamiferelor să își afirme în sfârșit dominația.

7. Există 59 de soiuri de porumb originare din Mexic. În ciuda amenințărilor din partea acordurilor comerciale internaționale și a importurilor de produse modificate genetic, fermierii continuă tradiția de a cultiva porumb, de a colecta semințe și de a păstra soiurile pentru generațiile viitoare.

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

8. Fără Mexic, lumea ar fi mult mai „albă și neagră” pentru o vreme. Asta, deoarece mexicanul Guillermo González Camarena a fost inventatorul adaptorului cromoscopic pentru echipamentele de televiziune, dând naștere unuia dintre primele sisteme de transmisie TV color.

9. Se presupune că statul Yucatán a fost numit astfel din cauza unei confuzii între conchistadori spanioli și mayași. Potrivit unei legende locale, unul dintre exploratori a întrebat un localnic despre numele peninsulei. El a răspuns: „Ma’anaatik ka t’ann”, care sună asemănător cu pronunția „Yucatán” și înseamnă „nu te înțeleg”.

10. Taco este o gustare tipic mexicană a cărei origine este foarte veche. Legenda spune că împăratul aztec Montezuma a fost cel care a inventat taco, deoarece îi plăcea să folosească tortilla rotundă de porumb făcută pe pietre fierbinți pe post de lingură.

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

O altă teorie sugerează că gustarea este legată de modul în care muncitorii de pe câmp își transportau mâncarea pentru a o consuma pe parcursul zilei, învelită tot într-o tortilla.

11. Tequila este cea mai faimoasă băutură din Mexic. Când conchistadorii spanioli și-au epuizat stocurile de coniac, au început să distileze o plantă numită agave albastră, creând astfel una dintre primele băuturi distilate din America.

Tequila a fost produsă pentru prima dată în secolul al XVI-lea, în apropiere de actualul oraș Tequila, care va fi fondat oficial abia în anul 1666.

12. Întrucât Mexicul face parte din America Latină, oamenii cred de obicei că această țară este situată în America Centrală. Cu toate acestea, Mexicul face de fapt parte din America de Nord, alături de SUA, Canada și Insulele Caraibe.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu