12 curiozități despre inimă, acest mușchi inteligent care susține viața

În timp ce citești aceste rânduri, sângele îți este pompat din inimă în tot corpul. Pune degetele pe piept sau pe încheietura mâinii și poți simți pulsul. Cu toate acestea, știi cât de mult sânge se mișcă prin corpul tău, cât de repede și cât de departe se deplasează?

Răspunsurile la aceste întrebări sunt surprinzătoare, deoarece inima este un organ cu resurse și caracteristici ieșite din comun, după cum vom vedea pe parcursul acestui articol.

curiozitati despre inima
Grafică: Incredibilia

1. În medie, inima umană bate de până la patru miliarde de ori într-o viață. Asta înseamnă 36 de milioane de bătăi pe an, 100.000 pe zi, 4.200 pe oră și aproximativ 70 pe minut.

2. Inima unei femei bate de mai multe ori decât cea a unui bărbat. Acest lucru se datorează faptului că femeile au, de obicei, o inimă de dimensiuni mai mici decât bărbații. De asemenea, statisticile arată că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, prin urmare și inimile lor muncesc mai mult.

Deoarece este mai mică, inima unei femei pompează mai puțin sânge la fiecare bătaie, deci trebuie să bată mai repede pentru a obține un rezultat satisfăcător.

Activitatea inimii este influențată de muzică

3. Ascultarea de muzică relaxantă reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac, diminuând în același timp  anxietatea. Unele studii au descoperit că unele părți ale sistemului cardiovascular își sincronizează ritmul cu anumite piese muzicale.

4. Potrivit Universității Federale Santa Catarina, din Brazilia, inima pompează, în medie, aproximativ 150 de milioane de litri de sânge de-a lungul vieții. Este, de asemenea, responsabilă pentru determinarea ritmului în care sângele circulă prin corp.

De exemplu, în artere sângele poate atinge viteza de 1.5 kilometri pe oră, în timp ce în vasele mai mici viteza scade la o miime din această valoare.

5. Inima unui adult are mărimea a două palme împreunate; cea a unui copil are mărimea unui pumn strâns.

inima unei balene albastre
O inimă plastinată provenită de la o balenă albastră care a murit în Newfoundland în 2014 este pregătită pentru expediere în Germania, pentru o expoziție la muzeu. Foto: Getty Images

6. Inima balenei albastre cântărește aproximativ 175 de kilograme, ceea ce o plasează în fruntea listei celor mai mari inimi din regnul animal. Pe de altă parte, cea mai mică aparține viespii, care are lungimea de numai 0.2 milimetri.

7. Râsul este bun pentru inimă. Atunci când râzi, crești fluxul sanguin, îmbunătățind circulația și reducând riscul de boli de inimă. De asemenea, râsul scade tensiunea arterială, reduce inflamațiile, stimulează sistemul imunitar și chiar arde calorii.

8. La fel ca râsul, sexul poate fi considerat un exercițiu sănătos pentru inimă. Studiile arată, de asemenea, că persoanele cu o viață sexuală activă și satisfăcătoare au mai puține șanse de a suferi un atac de cord.

Inima decide

9. Fiecare bătaie a inimii este inițiată chiar de către inimă, nu de un semnal de la creier sau de un alt declanșator extern. Astfel, dacă are o alimentare adecvată cu oxigen, poate continua să bată chiar și după ce este deconectată de la corp.

De fapt, atunci când este depozitată la o temperatură adecvată (foarte scăzută), o inimă umană poate supraviețui până la patru ore de una singură!

10. Vinul roșu poate fi bun pentru inimă, cu condiția să fie consumat în doze corecte și constante. Resveratrolul, care provine din coaja boabelor de struguri, ajută, de asemenea, la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Multe alte alimente, cum ar fi alunele și afinele, conțin, de asemenea, resveratrol și contribuie la sănătatea inimii.

11. Atacurile de cord sunt mai frecvente în diminețile de luni. Acest lucru se poate datora tendinței noastre de a sta treji mai târziu în nopțile de final de săptămână, ceea ce modifică ritmul circadian al organismului.

curiozitati despre inima
Grafică: Incredibilia

Prin urmare, atunci când ceasul deșteptător sună luni dimineața, organismul este forțat să se trezească mai devreme, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale, la inflamații și la modificări ale sistemului nervos, toate acestea fiind factori de risc pentru atacurile de cord.

12. Sindromul inimii frânte există cu adevărat și este o afecțiune cardiacă temporară care poate fi cauzată de un eveniment stresant din punct de vedere emoțional.

Simptomele sunt, de obicei, similare cu cele ale unui infarct, incluzând dureri toracice bruște în piept, cu toate că nu există un blocaj fizic al arterelor.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „12 curiozități despre inimă, acest mușchi inteligent care susține viața”

Lasă un comentariu