12 curiozități despre bufnițe, păsările binelui și ale răului

Bufnitele sunt păsări agile, silențioase, misterioase, feroce și, în același timp, foarte precaute. Probabil că tocmai datorită acestui cumul de atribute sunt ființe atât de fascinante, asociate de-a lungul istoriei atât cu forțele binelui, cât și cu regatul întunericului.

Împărțite în peste 200 de specii care trăiesc pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii, bufnițele au simțuri foarte fine, care le ajută să vâneze oriunde în lume.

Iată câteva curiozități despre bufnițe (și câteva detalii mai puțin cunoscute despre simbolistica lor).

1

Zborul bufnițelor este silențios

curiozități despre bufnițe
O bufniță zburând în direcția aparatului de fotografiat. Foto: Austin Thomas

Spre deosebire de alte păsări, bufnițele nu fac zgomot atunci când zboară; sunt niște prădători complet silențioși. Această trăsătură unică se datorează penelor ieșite din comun.

Marginea aripilor este acoperită de pene dispuse în structuri care „sparg” aerul și creează microturbulențe. Aceste pene le ajută pe bufnițe să rămână nedetectate atunci când zboară.

2

Curiozități despre bufnițe: Au auzul foarte fin

În general, bufnițele sunt active pe timp de noapte. Au un sistem auditiv foarte fin. Spre deosebire de oameni și alte păsări, auzul bufnițelor se ascute la anumite frecvențe.

Acest lucru le permite să audă cel mai mic zgomot produs de prada aflată sub pământ sau în frunziș. Mai mult, discul facial format din pene joacă rolul unei antene radar.

3

Bufnițele țin sub control populația de rozătoare

curiozități despre bufnițe
Bufnița cu coarne (Bubo virginianus) „la ora mesei”. Foto: Wikimedia

Datorită auzului ascuțit, bufnițele pot detecta prada aflată sub pământ, acolo unde mișună multe rozătoare. Într-un ciclu de creștere de numai patru luni, o familie de bufnițe consumă peste 3.000 de rozătoare.

Ogoarele cultivate atrag multe dintre aceste animale. Așa că, pentru a-și proteja culturile, unii fermieri construiesc ei înșiși cuiburi pentru bufnițe.

Astfel, păsările țin sub control populația de dăunători, fapt benefic pentru agricultură. Este o metodă ingenioasă de a stârpi dăunătorii, fără a folosi pesticide care otrăvesc mediul.

4

Bufnițele au câmpul vizual de 270 de grade

Iată una dintre cele mai uimitoare curiozități despre bufnițe. Ideea că aceste păsări își pot roti capetele la 360 de grade este greșită. Totuși, pot acoperi 270 de grade fără să sufere vătămări.

În zona gâtului au 14 vertebre, spre deosebire de restul păsărilor, care au doar șapte. Astfel se explică abilitatea bufnițelor de a privi la dreapta rotindu-și capul spre stânga, de exemplu.

5

Bufnițele consumă pradă mai mare decât ne-am aștepta

curiozități despre bufnițe
O bufniță-vultur alături de prada sa, o vulpe. Foto: Pixabay

Bufnița este unul dintre cei mai mari prădători înaripați de pe planetă. Mănâncă orice întâlnește în cale. Bufnițele răpesc uneori pui de porci mistreți și maimuțe adulte.

De asemenea, atacă pești care au o mărime aproape egală cu a lor. Bufnițele atacă inclusiv lupi tineri, căprioare mici și chiar și vulpi.

6

Curiozități despre bufnițe: Au ochi tubulari

Bufnițele nu au globi oculari sferici. În schimb, au niște tuburi oculare care pătrund adânc în craniu. Au ochii mari, iar asta le ajută să vadă pe întuneric.

Bufnițele au o vedere la depărtare foarte bună și asta le ajută să prindă cu ușurință prada pe timp de noapte. Însă le este greu să vadă obiectele din apropiere, deoarece acestea le apar ca prin ceață.

7

Bufnițele sfâșie prada sau o înghit întreagă

curiozități despre bufnițe
O bufniță gri pregătindu-se să înghită capul unui pui de găină. Foto: Wikimedia

Bufnițele își construiesc cuibul în care stau pe timp de zi departe de teritoriul de vânătoare. Aceste păsări au adaptări speciale, care le transformă în prădători eficienți.

Bufnițele își capturează prada într-un mod deosebit. Așteaptă ca prada să își facă apariția și apoi se năpustesc asupra ei cu aripile deschise ca o umbrelă.

Atacă prin surprindere, apoi, în funcție de mărimea prăzii, a sfâșie sau o înghit întreagă.

8

Curiozități despre bufnițe: Își fac cuibul și în cactuși

Bufnițele-elf (animale de mici dimensiuni) trăiesc în așa-zisele păduri de cactuși. Bufnițele mai mari, care sunt mai agresive, își fac cuibul în cactușii saguaro și în cactușii portocalii.

Chiar și bufnițele uriașe cu corn își fac cuibul în astfel de cactuși, la începutul primăverii.

9

Uneori, bufnițele mănâncă alte bufnițe

Bufnița de zăpadă se hrănește cu rozătoare, vulpi, păsări arctice sau cu propriii săi semeni. Foto: Wikimedia

Actul de a consuma exemplare din aceeași specie se numește canibalism. Bufnițele nu se dau în lături de la a se hrăni cu semeni de-ai lor.

Pentru că bufnițele mari mănâncă bufnițele mai mici, bufnițele uriașe cu corn sunt o mare amenințare la adresa exemplarelor mai mici.

10

Curiozități despre bufnițe: Sunt experte în arta camuflajului

Bufnițele sunt stăpâne pe cerul nopții și s-au adaptat pentru a-și captura prada. Sunt greu de vânat, deoarece sunt foarte pricepute la camuflaj.

Sunt foarte greu de depistat. Abilitatea de a se camufla le ajută să supraviețuiască și să se ascundă în mediul înconjurător.

11

Bufnițele sunt un simbol al victoriei și al misterului

Zeița Atena și simbolul său, bufnița, pe cele două fețe ale unei monede grecești antice (o tetradrahmă din secolul V î.e.n.). Foto: Amazon

Zeița greacă a înțelepciunii, Atena, avea drept animal de companie o bufniță. De-a lungul istoriei, bufnițele au ajuns să simbolizeze învățătura, știința și misterul.

Cum Atena era considerată o zeiță războinică, bufnițele sunt și un simbol al victoriei. Pe timp de război, dacă armata greacă observa o bufniță zburând, aceasta era considerată un semn al victoriei.

Alte culturi, precum indigenii nord-americani Pawnee și Sioux și triburile antice din nordul Europei, considerau bufnița un mesager al spiritelor morții.

12

Bonus: O bufniță ascunsă pe bancnota de un dolar SUA?

Bufniță sau păianjen, ce se ascunde pe bancnota de un dolar? Foto: Wikimedia

Vei avea nevoie de o bancnotă de un dolar american și de o lupă pentru a observa aceste detalii. Deasupra cifrei „1” de pe fațeta bancnotei de un dolar pe care apare și chipul lui George Washington pare să existe o micuță creatură.

Unii oameni speculează că este o bufniță și că este o emblemă a francmasonilor. O altă teorie admite că este o bufniță, dar susține că simbolul minuscul a fost desenat pe bancnotă pentru a îngreuna falsificarea banilor.

În fine, a treia teorie susține că desenul nu reprezintă o bufniță, ci un păianjen.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu