12 curiozități despre animale, care dovedesc că Mama Natură nu ne spune chiar tot

Natura este plină de creaturi minunate, înspăimântătoare, ciudate și amuzante. De fiecare dată când aflăm ceva despre ele, nu putem decât să ne minunăm și să ne întrebăm care sunt limitele excentricității Mamei Natură.

Indiferent câte ciudățenii aflăm despre animale, știm cu siguranță că pe vastele câmpii ale evoluției pândește întotdeauna ceva și mai surprinzător, încă nedescoperit.

În acest articol îți prezentăm 12 astfel de curiozități despre animale, care te vor face să îi privești altfel pe „prietenii omului”.

1

Rechinul cu coarne face ouă care arată ca niște tirbușoane

curiozități despre animale
Foto: Imgur

Femelele „înșurubează” ouăle în stânci și împiedică astfel prădătorii să ajungă la ele. Rechinii cu coarne sunt prădători solitari de noapte, iar comportamentul lor depinde în totalitate de mediul în care trăiesc.

În timpul unui studiu efectuat asupra unor specimene în captivitate s-a observat că aceste viețuitoare s-au mișcat în continuu 11 zile la rând, înainte de a face o pauză, din cauza oboselii.

Acești rechini sunt de obicei prada altor pești mai mari, iar ca să își protejeze progeniturile, femelele își cară puii în gură, până când aceștia sunt suficient de pregătiți să se apere singuri.

2

Elefanții sunt bisexuali

curiozități despre animale
Foto: Reddit

Elefanții sunt și foarte jucăuși când vine vorba de sex. Spre deosebire de alte specii, interesul lor pentru comportamentul homosexual este mai pregnant decât pentru cel heterosexual.

Atracția dintre mascul și femelă este de scurtă durată și se limitează la procreare. Însă, când vine vorba despre relațiile mascul-mascul, elefanții dezvoltă legături foarte puternice, care durează mult timp.

Își ating zonele genitale, au un comportament prietenos și jucăuș și dezvoltă prietenii. Femelele își folosesc uneori trompele pentru a se masturba reciproc, cu toate că asemenea comportamente au fost observate numai în captivitate.

Aproape 45% dintre contactele sexuale observate la elefanții asiatici au avut loc între specimene de același sex.

3

Panterele negre, jaguarii și leoparzii sunt, de fapt, aceeași specie

curiozități despre animale
Foto: Robert Siegel

Panterele negre au căpătat această nuanță din cauza melanismului – dezvoltarea de pigmenți închiși la culoare. Melanismul este comun la feline și a fost observat la 11 specii, fără a mai pune la socoteală indivizii rezultați din încrucișarea în captivitate a două specii diferite.

Multă vreme s-a crezut că jaguarii aparțin unei specii distincte, dar, de fapt, fac parte din aceeași specie cu panterele.

La o examinare atentă a culorii pielii panterelor negre se pot vedea dungulițe mici și colorate, aproape imperceptibile din cauza culorii dominante – negru.

4

Homarii nu îmbătrânesc niciodată

curiozități despre animale
Foto: Imgur

De obicei, mor din cauza paraziților, pentru că sunt capturați de oameni sau fiindcă devin prea mari. Homarii au o enzimă, numită telomerază, care le repară anumite porțiuni de ADN, numite telomeri.

La majoritatea vertebratelor, telomeraza este prezentă numai în fazele embrionare de viață și nu se mai găsește în organism la maturitate.

Cu fiecare etapă de diviziune celulară, nivelul de telomerază scade, până dispare total.

Însă nu același lucru se întâmplă în cazul homarilor. Se știe că pot trăi chiar și 70 de ani, vârstă la care ajung atât de mari, încât nu mai au energia metabolică necesară pentru a-și schimba scheletul extern. Ajunși în acest punct, homarii mor de extenuare.

5

Voma de balenă se vinde cu peste 150.000 de dolari

curiozități despre animale
Foto: Unbelievable Facts

Cererea pentru această substanță este uriașă în industria parfumurilor. Cunoscută și sub numele de „ambergris”, adică „chihlimbar gri”, voma de balenă plutește la suprafața apei.

Bucățile de vomă sunt produse de sucul biliar al cetaceelor. Când este proaspătă, miroase la fel de rău ca orice altă vomă, dar după o vreme de stat în apă dobândește un miros asemănător cu cel al moscului.

Această proprietate o face să fie foarte căutată de producătorii de parfum, care sunt interesați ca mirosul produselor lor să rămână cât mai mult pe piele.

6

Hienele femele sunt dotate cu penisuri, ca mecanism antiviol

curiozități despre animale
Foto: Twitter

Masculul trebuie să penetreze femela prin penisul acesteia pentru a se putea reproduce. Hienele pătate formează societăți matriarhale, în care bărbatul are rol submisiv (pasiv) în timpul împerecherii și al celorlalte activități ale haitei.

Femela are ceea ce se numește pseudo-penis, un organ mult mai gros și mai rotunjit decât al masculului.

De fapt, acesta este clitorisul mărit și erect. Femelele se împerechează, urinează și nasc prin acest organ. Dacă nu este pregătită de împerechere, o hienă femelă este imposibil de penetrat de către un mascul.

7

Unele sepii își schimbă culoarea pentru a hipnotiza prada

curiozități despre animale

Sepiile sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a comunica vizual, în special prin intermediul culorilor. În funcție de situație, aceste creaturi pot afișa până la 34 de culori, dar și numeroase modele.

Mai mult, sepiile își pot schimba textura pielii, de la cea mai rugoasă la cea mai fină. În acest fel, reușesc să se camufleze foarte bine, dar și să comunice între ele sau să-și hipnotizeze prada.

8

Și animalele se sinucid

curiozități despre animale
Foto: Earth Chronicles

Cercetătorii au descoperit că unele animale, atât domestice, cât și sălbatice, se pot sinucide.

Atunci când suferă o pierdere mare (precum moartea stăpânului), câinii au tendința de a intra în depresie. În unele cazuri, această depresie îi poate determina chiar să se sinucidă.

De asemenea, termitele sau insectele Acyrthosiphon pisum se sinucid ca să ucidă invadatorii și să-i protejeze pe ceilalți membri ai coloniei.

Alte cazuri de sinucidere la animale se petrec din cauza paraziților, care pot manipula comportamentul organismului-gazdă.

9

Hipopotamii își produc singuri „loțiunea de plajă

curiozități despre animale
Foto: Reddit

Hipopotamilor le place foarte mult să stea în apă timp îndelungat, uneori chiar și 16 ore neîntrerupt. Datorită faptului că au nările în partea superioară a botului, pot respira foarte ușor în timp ce se relaxează în apă.

Aceste animale nu au probleme nici în rarele momente când stau lungite la soare. Corpul lor secretă o substanță uleioasă, care funcționează exact ca o loțiune de plajă. Le protejează pielea nu doar de soare, ci și împotriva bacteriilor.

10

Balenele moarte pot exploda

curiozități despre animale

Balenele moarte, care ajung pe plaje duse de curenți, se pot umfla atât de mult, încât presiunea acumulată le face să explodeze. Atunci când un animal moare, bacteriile și enzimele încep să descompună cadavrul.

În procesul de descompunere, în interiorul animalului se creează gaze precum metanul, amoniacul și hidrogenul sulfurat.

Treptat, gazele umplu corpul, iar acesta începe să se umfle. În momentul în care gazele nu mai au pe unde să iasă, cadavrul poate exploda.

Un astfel de caz s-a petrecut în 2014, în insula Terranova, când o balenă albastră de 15 metri a explodat pe o plajă.

11

Porcii pot ejacula continuu până la 30 de minute

curiozități despre animale
Foto: RTE

Actul sexual la porci durează câteva minute, iar ejacularea poate ține chiar și 30 de minute. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în 2001, care a mai arătat că porcii pot deveni agresivi dacă sunt întrerupți în timpul ejaculării.

12

Aligatorii au erecție în permanență

curiozități despre animale
Foto: National Park Service – US Department of the Interior

Anatomopatologul Diane Kelly, de la Universitatea din Massachusetts, a descoperit că penisurile aligatorilor sunt în permanență erecte. Sunt ascunse în interiorul corpului și sunt scoase doar atunci când este nevoie.

Păstrarea erecției este posibilă datorită faptului că penisurile aligatorilor sunt pline de colagen și au un țesut dur și fibros.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „12 curiozități despre animale, care dovedesc că Mama Natură nu ne spune chiar tot”

Lasă un comentariu