12 curiozități despre Andorra, micul stat flancat de Spania și Franța

Situat între Franța și Spania, Andorra este un stat minuscul, dar care are unele dintre cele mai interesante particularități, cu amănunte greu de ghicit la prima vedere.

Pe parcursul acestui articol trecem în revistă o serie de curiozități despre Andorra, pentru a explora o parte din cultura și istoria acestei țări.

Vedere din Andorra. Foto: Pixabay

1. Întregul teritoriu al Andorrei are doar 467 kilometri pătrați (46.760 de hectare). În comparație, numai orașul Londra are 1.572 de kilometri pătrați (157.200 de hectare), ceea ce înseamnă că întregul teritoriu al Andorrei ar încăpea de peste trei ori în interiorul orașului Londra. Andorra este, de fapt, a 16-a cea mai mică țară din lume după teritoriu.

2. Catalana este o limbă regională din Spania (se vorbește în Catalonia, o regiune din nord-estul țării), iar Andorra este singurul loc din lume în care catalana este unica limbă oficială. Cu toate acestea, pe lângă catalană, majoritatea locuitorilor vorbesc franceza și spaniola.

3. În prezent, Andorra își obține cea mai mare parte a veniturilor din turism, în special din industria sporturilor de iarnă, dar nu a fost întotdeauna așa. Înainte ca stațiunile de schi să devină populare, producția de tutun a fost motorul economiei țării.

Andorra este locuită, în mare parte, de străini

4. Și în prezent Andorra produce mult tutun, iar acest produs agricol ocupă o bună parte din puținul spațiu de cultivare disponibil. Datorită statutului Andorrei de paradis fiscal, țigările pot fi cumpărate acolo mult mai ieftin decât în Spania sau Franța.

De aceea, contrabanda cu țigări este o problemă în regiune.

5. Cel mai mare parc natural al Andorrei, Valea Madriu-Perafita-Claror, a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 2004 și ocupă 9% din suprafața țării. Locul este format din ghețari, văi împădurite, pășuni întinse și munți stâncoși.

6. Aproape o jumătate dintre locuitorii țării nu sunt cetățeni ai Andorrei. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea sunt spanioli, francezi sau portughezi stabiliți în Andorra. Unul dintre cele mai mari grupuri de străini este cel al spaniolilor, care reprezintă aproximativ 40% din populație.

Plantație de tutun din Andorra. Foto: Pixabay

7. Schiul și sporturile de iarnă în general atrag milioane de turiști în Andorra în fiecare an. Unul dintre principalele motive care stau la baza acestui lucru este faptul că țara oferă condiții excelente pentru aceste sporturi, cu stațiunile sale de schi.

8. Andorra nu face parte din Uniunea Europeană, deși folosește moneda euro. De fapt, Andorra nu a avut niciodată o monedă proprie. Înainte de introducerea monedei euro, mica națiune a ajuns să folosească peseta spaniolă și francul francez.

9. Andorra este una dintre puținele țări din lume care nu au nici măcar un aeroport. Din acest motiv, se poate ajunge în această țară doar pe uscat, fie din Franța, fie din Spania. Două dintre cele mai apropiate aeroporturi internaționale majore sunt Toulouse, în Franța, și Barcelona, în Spania.

10. Capitala țării este Andorra la Vella, care, în mod interesant, este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine, la aproximativ 1.023 de metri deasupra nivelului mării.

11. Având în vedere poziția sa mai puțin strategică în Munții Pirinei și lipsa resurselor naturale, Andorra nu a fost implicată în conflicte de când Charlemagne lupta împotriva maurilor.

Andorra a declarat război Germaniei în Primul Război Mondial, dar nu a trimis trupe în conflict. Interesant este faptul că, din cauza neparticipării Andorrei la conflagrație, țara a fost în cele din urmă uitată în Tratatul de la Versailles și nu a semnat pacea cu Germania până în 1957!

12. Locuitorii din Andorra au una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume. Pentru bărbați, speranța de viață este de aproximativ 80 de ani, iar pentru femei de aproximativ 84 de ani.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu