Numărul oamenilor de știință din lumea întreagă este de aproximativ opt milioane. Dacă fiecare dintre ei ar lucra la un proiect timp de zece ani, ar face sute de noi descoperiri.
Teoriile pe care le cunoaștem sunt dovedite, infirmate sau corectate constant în toate domeniile științei, în vreme ce o mulțime de alte lucruri interesante așteaptă să fie descoperite.
În acest articol îți prezentăm câteva lucruri interesante ce răstoarnă mai multe teorii cu priză la public și care, probabil, te vor surprinde.
Cea mai periculoasă țară din lume este Vaticanul

Iată un fapt care merită să figureze pe orice listă cu lucruri interesante. Acest paradox surprinzător s-a născut din modul în care sunt realizate statisticile.
Numărul de infracțiuni care au loc într-un an ar trebui raportat la populația locului. Populația Vaticanului este mult mai mică decât cea din Sao Paulo sau din Lagos.
De exemplu, în 2006, populația Vaticanului număra 492 de locuitori, în timp ce pe teritoriul său s-au înregistrat 827 de infracțiuni. Drept rezultat, rata statistică a infracțiunilor s-a dovedit a fi cea mai mare din lume – 1.68 cazuri la fiecare cetățean.
Leneșii își pot ține respirația timp de 40 de minute sub apă

Leneșii sunt niște animale sunt cunoscute pentru stilul lor de viață liniștit. Din când în când, se văd nevoite să înoate.
Un leneș înaintează cu doi metri pe minut la sol și de cinci ori mai repede în apă! Datorită ritmului metabolic scăzut, pot să stea fără aer pentru o perioadă foarte mare de timp.
Limba omului nu are zone speciale care să detecteze diferitele gusturi

Cu toții am auzit că poți simți gustul de dulce cu vârful limbii și că papilele pentru gustul amar se află spre baza limbii. Totuși, se pare că harta gusturilor limbii este doar un mit.
Papilele gustative diferite sunt, de fapt, răspândite pe toată suprafața limbii. Iluzia existenței unor anumite zone se datorează prevalenței anumitor papile similare în anumite zone ale limbii.
Câinii pot distinge culorile albastru și galben
Chiar dacă pot „mirosi” oamenii răi, câinii nu văd lumea în alb și negru. Vechiul mit referitor la lumea văzută în două culori a fost demolat de către savanții ruși.

Experimentul s-a bazat pe recunoașterea unor castroane de mâncare pline și goale, care aveau diferite culori. Experimentul a arătat că patrupedele pot să recunoască la fel de bine ca oamenii culorile albastru și galben, însă nu pot vedea diferența dintre verde și roșu.
Oficial, există cel puțin trei Moși Crăciun în lume

Este vorba despre orașe din SUA, situate în statele Georgia, Arizona și Indiana. În cel din Indiana se vând de mulți ani hărți cu locuri deosebite pentru sărbătorirea Crăciunului.
Aici, turiștii se pot întâlni cu Moș Crăciun, care este simbolul principal al sărbătorii.
„Moș Crăciun” din Georgia este un orășel care se poate lăuda numai cu un parc, o biserică și cu opt străzi care poartă nume legate de sărbătoarea Crăciunului, cum ar fi „strada Rudolf” sau „strada Decembrie”.
Cel de-al treilea oraș numit „Moș Crăciun”, din statul Arizona, este un oraș-fantomă, compus numai din câteva clădiri situate de-a lungul unui drum.
Oile se bat între ele după ce sunt tunse, fiindcă nu se mai recunosc una cu alta
Fiecare turmă are ierarhia sa și rangul depinde de genul și vârsta unei oi. Liderii primesc locuri mai bune atunci când se hrănesc sau când se odihnesc și pot controla comportamentul celorlalte oi.

Lucrurile nu se schimbă până atunci când oile sunt tunse, ceea ce duce la o mini-revoluție, după cum arată acest blog. Pe lângă trăsăturile caracteristice, înfățișare și miros, oile își pierd și statutul și trebuie să se lupte ca să afle cine este demn să fie lider.
Lui Newton nu i-au căzut mere în cap

Isaac Newton a fost pur și simplu martorul căderii unui fruct, ceea ce a dus la formularea legii gravitației universale. Căderea mărului l-a făcut pe fizicianul englez să se gândească la motivul pentru care toate merele au aceeași traiectorie.
William Stuckeley, biograful savantului, a menționat acest lucru în cartea „Memorii despre viața lui Isaac Newton”. Datorită acestei cărți s-a născut legenda potrivit căreia mărul căzuse în capul lui Newton.
Schimbarea fundalului de pe ecran poate să scadă nivelul de stres

Dacă stresul te-a încolțit, trebuie să schimbi împrejurimile. Această regulă i se aplică și fundalului de pe ecranul calculatorului tău.
O imagine nouă îți poate coborî nivelul de stres și îți poate impulsiona productivitatea. Pozele cu natura sunt considerate cele mai eficiente, în timp ce peisajele urbane și figurile geometrice sunt cele mai puțin eficiente.
Gorilele pot să toarcă precum pisicile

Pe lângă animalele noastre de casă, și următoarele viețuitoare pot să toarcă: gorilele, lemurii, porcușorii de Guineea, urșii, vulpile, hienele, iepurii și veverițele.
Gorilele pot chiar să toarcă în timp ce se hrănesc. Mai mult, în 2016 s-a constatat că gorilele „cântă” atunci când mănâncă.
Pe întuneric total, ochiul uman poate zări o lumânare aprinsă de la 43 de kilometri
Nu suntem capabili să ne dăm seama în întregime de forța vederii noastre fiindcă linia orizontului ne limitează chiar și pe teren plat. La o distanță mai mare de 4.8 kilometri, vederea noastră este influențată de forma Pământului.

Numai că omul poate, de fapt, să vadă la o distanță mult mai mare. Dacă Pământul ar fi plat și întunericul total, am putea vedea o flacără de la distanța de 43 de kilometri.
O tonă de telefoane mobile conține mai mult aur decât o tonă de zăcământ de aur

Potrivit ecologiștilor, procesarea unei tone de zăcământ are ca rezultat obținerea a 1-2 grame de aur. Poți obține aceeași cantitate de metal prețios dacă procesezi toate piesele care conțin aur din 41 de telefoane mobile.
O tonă de astfel de dispozitive conține aproape 300 de grame de aur. Însă prețul telefoanelor este prea ridicat pentru ca procesul de obținere a aurului din ele să fie rentabil.
Bineînțeles, există multe alte lucruri interesante care ne pot da peste cap ideile despre lume. Dacă știi astfel de curiozități, te rugăm să le spui în secțiunea pentru comentarii de mai jos.