11 lucruri interesante despre tastatura calculatorului

Deși tastatura este un dispozitiv utilizat pe scară largă, are încă mai multe necunoscute pentru majoritatea oamenilor. Te-ai întrebat vreodată de ce tastele sunt poziționate astfel? Sau de ce a fost aleasă combinația de taste Ctrl + Alt +Del pentru a activa comanda de acces la task manager?

Într-un fel, este destul de ciudat să ne gândim că folosim tastaturi de atât de mult timp și că nu ne interesează să le cunoaștem istoria. Gândindu-ne la acest aspect, am decis să îți prezentăm o serie de curiozități despre tastatura calculatorului, detalii pe care probabil că nu le știai.

Christopher Latham Sholes (1819-1890) a fost un inventator american. A creat mașini de scris cu aranjamentul QWERTY. Foto: Wikimedia

1. Majoritatea tastaturilor sunt alcătuite după o ordine care nu este alfabetică, așa-numitul standard QWERTY (numit astfel după ordinea în care apar primele litere), creat de americanul Christopher Latham Sholes în anii 1860 pentru mașinile de scris.

Ideea lui Sholes a fost să poziționeze litere precum Z și S aproape una de cealaltă pentru a facilita transcrierea în codul Morse. În plus, această dispunere împiedica oamenii să tasteze prea repede, un obicei care bloca unele mașini de scris.

2. Dacă te uiți la tastele F și J de pe tastatură, vei vedea că există o dungă orizontală chiar sub fiecare literă. Teoretic, cu ajutorul acestor două dungi îți poți poziționa mâinile pe tastatură fără a fi nevoie să te mai uiți la ea.

Cu alte cuvinte, aceste linii funcționează ca ghid, iar pentru persoanele cu deficiențe de vedere acest reper este realmente esențial.

3. La început, tastaturile au fost singura modalitate de a interacționa cu un computer, deoarece au fost inventate cu mult înainte de crearea mouse-ului. Primul calculator personal dotat cu mouse a fost lansat de Xerox Alto în 1973.

4. Combinația Ctrl + Alt + Del a fost creată în anii ‘80, când inginerul David Bradley a decis să implementeze la calculatoare un fel de „buton de panică”. A ales aceste taste distanțate pentru că nu a dorit o comandă ușor accesibilă, ca să evite activările accidentale.

Combinația de taste Ctrl + Alt + Del este o comandă pentru închiderea aplicațiilor și a calculatorului. Foto: Pinterest

5. Scroll Lock este, de obicei, cea mai puțin utilizată tastă. De fapt, nici măcar nu are o funcționalitate neapărat utilă, deoarece funcția pentru care a fost creat inițial a fost imediat depășită.

6. Deși majoritatea oamenilor sunt dreptaci, datorită designului tastaturii, mâna stângă este folosită mai des. De fapt, atunci când tastează, multe persoane folosesc toate degetele de la mâna stângă, dar numai două degete – arătător și mijlociu – de la mâna dreaptă.

7. Singurul monument al unei tastaturi QWERTY din lume se află în Ekaterinburg, Rusia. Tastatura este atât de mare, încât oamenii au posibilitatea să sară de pe o tastă pe alta.

8. Recordul mondial pentru tastarea alfabetului de la A la Z este de numai 1.36 secunde.

9. O cercetare realizată de CBT Nuggets și publicată în 2016 a arătat că tastaturile de calculator pot fi de până la 20.000 de ori mai murdare decât un vas de toaletă. La vremea respectivă au fost analizate mai multe obiecte de birou, comparând coloniile de bacterii de pe fiecare dintre ele.

Monumentul tastaturii, Ekaterinburg. Foto: Wikimedia

10. În jocurile pe calculator, tastele W, A, S, și D sunt folosite la scară largă pentru deplasarea personajului principal. Cu toate acestea, un detaliu mai puțin cunoscut este că jocul responsabil pentru standardizarea acestor taste a fost „Half Life”, deși prima dată când au fost folosite tastele W, A, S, D a fost într-un turneu al jocului Quake, în 1997.

11. Tastarea în limba japoneză este deosebit de dificilă. Cele mai multe tastaturi japoneze se bazează pe trei sau patru alfabete pentru a se adapta la toate dialectele, care sunt accesate prin combinații speciale, ceea ce face ca procesul de tastare să fie mai lung și să consume mai mult timp.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu