fbpx

11 fenomene misterioase care se petrec în timp ce dormim

Se spune că noaptea este dedicată somnului și reînnoirii forțelor. Cu toate acestea, cu greu ai putea găsi pe cineva care nu s-a confruntat niciodată cu senzații ciudate și neplăcute în timpul viselor. În acest articol, îți prezentăm câteva tulburări de somn și alte fenomene misterioase pe care știința deocamdată nu le poate explica.

Te invităm să scrii în secțiunea comentarii dacă te-ai confruntat vreodată cu așa ceva.

1. Fenomene misterioase – Paralizia în timpul somnului

fenomene misterioase

Cum se manifestă: Persoana se trezește noaptea, dar nu se poate mișca. Acest lucru este însoțit de halucinații teribile și de sentimentul că cineva o urmărește. În antichitate, acest fenomen era atribuit forțelor demonice.

De ce se întâmplă: De obicei, când adormim, creierul ne „paralizează” centrii motorii, astfel încât să nu facem nimic în timp ce dormim. În timpul paraliziei somnului, muschii noștri sunt „dezactivați” în momentele când somnul este pe sfârșite sau chiar în timpul stării de veghe.

Aproximativ 7% din populația lumii a experimentat acest fenomen cel puțin o dată în viață. Se pare că acest lucru se întâmplă mai des atunci când dormi pe spate.

2. Fenomene misterioase – Halucinațiile hipnotice

fenomene misterioase

Cum se manifestă: Când persoana este între somn și starea de veghe, mintea conștientă percepe unele imagini pe care nu le poate controla. De multe ori sunt fețe groaznice sau creaturi fantastice.

De ce se întâmplă: Este una dintre puținele halucinații pe care le au oamenii sănătoși din punct de vedere psihologic. De obicei, se întâmplă la copii, acesta fiind motivul pentru care multora le este teamă să adoarmă. Adesea, aceste halucinații se întâmplă datorită stresului sau le apar oamenilor cu imaginație foarte bogată. Ți se poate întâmpla așa ceva și dacă adormi sub influența alcoolului.

3. Fenomene misterioase – Vorbitul în somn

fenomene misterioase

Cum se manifestă: De obicei, persoana care suferă de această tulburare nici măcar nu-și dă seama de asta. Acest fenomen este complet inofensiv la nivel psihologic. Singurul dezavantaj este că ar putea spune ceva ce nu trebuie rostit.

De ce se întâmplă: De obicei, această tulburare apare la bărbați și băieți. Motivul este, din nou, stresul. Subconștientul persoanei încearcă să lupte împotriva a ceea ce o deranjează cu adevărat.

4. Fenomene misterioase – Un vis în alt vis

fenomene misterioase

Cum se manifestă: Persoana visează ceva, apoi se trezește, dar observă că lucrurile ciudate se petrec în continuare. Pur și simplu a visat că s-a trezit. Fenomenul este descris foarte bine în filmul Inception (Începutul). După lansarea filmului în cinematografe s-a dovedit că mulți oameni au avut experiențe similare.

De ce se întâmplă: Esoteriștii cred că un astfel de vis dovedește aplecarea persoanei către practicile spirituale. Totuși, știința nu poate explica de ce se întâmplă acest fenomen.

5. Fenomene misterioase – Somnambulismul

fenomene misterioase

Cum se manifestă: Este o stare diametral opusă paraliziei somnului: partea conștientă este adormită, însă mușchii nu sunt încă „paralizați”. Unii somnambuli inițiază conversații cu ceilalți, fac curățenie prin casă sau chiar își părăsesc locuința, ceea ce de multe ori este foarte periculos. Dimineața, însă, somnambulii nu-și mai amintesc nimic.

De ce se întâmplă: Aproximativ 4%-10% dintre oameni suferă de somnambulism, dar se pare că cei afectați în mod deosebit sunt copiii. Cauza acestui fenomen, precum și modul în care poate fi tratat, rămân în continuare necunoscute.

6. Fenomene misterioase – Sindromul capului care explodează

fenomene misterioase

Cum se manifestă: Persoana se trezește ca după o explozie sau un zgomot puternic. Uneori, are impresia că sunetul a fost atât de puternic, încât resimte o stare de șoc. Poate fi însoțită de un zgomot puternic (țiuit) în urechi sau de senzația de înțepături în ochi.

Fenomenul nu este periculos, dar generează multă frică. Unii sunt de părere că acestea sunt semnele unui accident vascular cerebral minor.

De ce se întâmplă: Din motive necunoscute, neuronii responsabili cu procesarea sunetului se activează în timpul somnului. Uneori, acest sindrom se manifestă odată cu insomnia sau atunci când persoana schimbă fusurile orare după zborurile lungi cu avionul.

7. Fenomene misterioase – Apneea în timpul somnului

Cum se manifestă: Apneea în timpul somnului înseamnă oprirea respirației. În același timp, persoana se trezește. Calitatea somnului este redusă, creierul resimte lipsa de oxigen, iar dormitul devine aproape imposibil.

În timpul acestor atacuri, tensiunea arterială crește și coboară alternativ, ceea ce poate provoca probleme cardiace.

De ce se întâmplă: În timpul somnului, mușchii gâtului se relaxează și, la unele persoane, acest lucru împiedică tractul respirator. În zona de risc maxim se situează persoanele supraponderale, fumătorii și vârstnicii.

8. Fenomene misterioase – Visele repetitive

fenomene misterioase

Cum se manifestă: Probabil, cu toții am avut vise ciudate, care reproduc același scenariu.

De ce se întâmplă: Psihologii cred că, în timpul acestor vise, creierul încearcă să reanalizeze evenimentele pe care le uităm. Aceste cadre vor fi reluate în timpul somnului până când situația va fi pe deplin înțeleasă și rezolvată.

9. Fenomene misterioase – Căzătura din pat

fenomene misterioase

Cum se manifestă: Persoana simte că pică de la înălțime, se agită și se trezește. Uneori, chiar înainte de acest moment, visează că zboară, dar se împiedică de un obstacol și cade. Se manifestă de obicei în cazuri de oboseală extremă și este întotdeauna o senzație foarte neplăcută.

De ce se întâmplă: Starea de somn este percepută ca un leșin: respirația încetinește și ritmul cardiac scade, mușchii devin foarte slabi. Creierul „se sperie”, confundă starea cu o situație de pericol (leșin, pericol de moarte) și verifică dacă organismal funcționează corespunzător trimițând impulsuri mușchilor.

10. Fenomene misterioase – Experiențele astrale

fenomene misterioase

Cum se manifestă: Experiențele extracorporale sau astrale sunt fenomene neuropsihologice în care persoana, rămasă între somn și starea de veghe, se vede pe sine din afara corpului. Unii esoteriști consideră aceste fenomene o dovadă a existenței sufletului.

De ce se întâmplă: Sunt fenomene dificil de studiat. Deocamdată, oamenii de știință știu doar că iluzia de „părăsire a corpului” se manifestă, însă nu cunosc cum funcționează sau de ce se întâmplă.

De asemenea, știința nu înțelege cum poate fi eliminată această senzație. Unii oameni caută intenționat să atingă această stare, în speranța că astfel își vor extinde cunoștințele despre lume.

11. Fenomene misterioase – Iluminarea în timpul somnului

fenomene misterioase

Cum se manifestă: Uneori, încercăm să rezolvăm o problemă timp de mai multe zile și petrecem tot acest timp gândindu-ne obsesiv la un lucru. Și, dintr-o dată, creierul ne dă raspunsul într-un vis: important este să ni-l amintim.

Un exemplu în acest sens este Dimitri Mendeleev. Savantul rus era măcinat de gândul că nu poate reprezenta tabelul periodic al elementelor, iar într-o noapte a avut revelația așteptată, într-un vis. Un lucru similar s-a întâmplat și cu chimistul Kekulé: el a visat formula benzenului. Citește despre alte astfel de exemple în Lumea secretă a viselor – Invenții și descoperiri incredibile revelate în somn.

De ce se întâmplă: Uneori, subconștientul nostru are deja răspunsurile, dar această informație nu este transferată în partea conștientă a minții. De aceea, comunicarea acestor date se întâmplă prin vise. Visele ne fac, într-adevăr, surprize neașteptate.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

 • Mi-a placut mult articolul, multumesc! Si mie creierul mi-a oferit in vis solutia la o problema de perspicacitate la care ma tot gandeam de cateva zile… 🙂

 • Vorbitul în somn.Am avut experiență aceasta pe la 18 ani când sora mea era însărcinată. Și în somn m a auzit când am spus ..Va veni și nu pot face nimic!după care la puțin timp sora mea a pierdut sarcina și de atunci nu a mai putut tine o sarcina pn la capăt. …

 • Mi s-a intamplat, de multe ori, sa mi se repete visele sau sa le reiau dar cu un final diferit de cel al primului. vis. Daca imi place un vis, in mod deosebit,chiar daca ma trezesc,adorm la loc si continui sa-l visez.Cand visele mi se deruleaza in culoarea gri, intotdeauna, devin realitate.

 • Vă mulțumesc mult pentru articole, sunt bestiale. Vă rugăm să continuați.

  • Incredibilia.ro spune:

   Mulțumim de aprecieri! Continuăm 🙂

 • TIBI FREUND spune:

  Fratele meu un pasionat ceasornicar prin anii70 a avut o prblema cu un ceas defect intr-o noapte la visat pe tatal nostr decedat de citva ani care la randul lui afost tot cesornicar Tata la intrebat dece e suparat fratele meu ia povestit …Tatai i-a explicat ca intre rotita cutare si rotita cutare exisa ceva care blocheaza ceasul dar nu intodeauna.Fratele s-a trezit si sa dus la atelier unde a constatat ca explicatia primita a fost foarte exacta

 • Caramida Adrian spune:

  Mereu foarte interesant.E clar ca toate in lume au o explicatie chiar daca nu toate sunt cunoscute.Cat de multe sunt inca de aflat si ce minunata este cunoasterea!

 • Silaghe Daniela spune:

  Da! Mi-a placut tot asa ca si celelalte articole ce le primesc de la Incredibila. Pe langa faptul ca mi-a placut ma si regasesc in doua din situatii: 1 si 8. Eu am un vis in care vad exact lucrurile din camera, dar nu pot sa ma misc, sa ma trezesc. Atunci incerc din rasputeri sa-mi misc capul si nu reusesc decat foarte greu. Senzatia este foarte neplacuta.
  Ma regasesc si la vise repetitive. Am un vis (acelas cu mici diferente) care mi se repeta la intervale mai scurte sau mai lungi.

 • Bogdan Mihalache spune:

  Articole interesante insotite de fotografii si nu in ultimul rand bine documentate. Felicitari si la cat mai multe articole.

 • Sunt f impresionata de tot ce citesc si mie mi s-a intamplat ceva inedit dar nu stiu pe cineva la care sa ma fac inteleasa ! Multumesc mult pt tot, sa fiti sanatosi(s) !

 • Florica Calaj spune:

  Am trait si eu experiente punctul 10 si 11…la un moment dat era suficient sa inchid doar ochii!o stare ce nu se poate reda in cuvinte

 • Ca de obicei,foarte interesante informații. Rara zi trece sa nu citesc un asemenea articol.Mulțumesc!

 • ghinea mircea spune:

  SUNT CELE DOUA IDENTITATI CE CONVETUIESC IN NOI. CIND ANCESTRALA PLEACA MATERIALA NARE REFLEXE.CONDESATORELE(energiile celor doua mintisoare ) DIN NOI FUNCTIONEAZA CEL PUTIN ASA CRED ,NUMAI IMPREUNA IN LUMEA MATERIALA

 • Alina Stanciu spune:

  Interesant articol! Felicitari! Despre experientele traite in timpul somnului pot spune ca mi s-a intamplat sa traiesc cateva dintre cele descrise. Dintre toate paralizia in timpul somnului este groaznica!!!! O zi buna !

 • Nicoleta Nadejde spune:

  mda,ma incadrez si eu la cateva puncte 1,3 si 4. ala cu paralizia in somn…doar cand dormeam pe spate. vorbitul prin somn si …sant de sex feminin nu masculin.mama mea si ea avea perioade cand vorbea si radea prin somn. eu vorbesc,rad,sau mai des…plang. perioade lungi visam ca zburam,e o senzatie uimitoare.imi parea foarte rau cand ma trezeam din vis. intradevar sant sagetator si am o imaginatie fantastica. sant o persoana optimista si intradevar…am inclinatii spre…premonitii. pot citi in mare parte pers.cu usurinta dupa comportament si…uitatura.

 • Cu exceptia somnambulismului am experimentat toate celelalte situatii plus atacuri fizice din partea unor entitati (demoni) si multe vise premonitorii. Lucrurile astea sunt cat se poate de reale iar singura solutie este la Dumnezeu, intoarcere deplina catre EL.

 • Când eram mai tânăr, am visat 3 vise în nopți diferite și diferite perioade în viața mea. Primul vis a fost cu o persoană prezentându-mi o încăpere cu sufrageria și bucătăria dintr-una. De cum am intrat pe ușă, în fața era o canapea tip colțar; în dreapta, în coltul din dreapta o sobă de tip vechi pe picioare, lângă sobă, mergând spre stânga, un aragaz, după aragaz, o chiuveta de bucătărie încăpătoare să pui și vasele la uscat; în stânga chiuvetei, un dulap de farfurii și tacâmuri. În mijlocul încăperii, un stâlp de susținere și la peretele din dreapta, de la sobă înspre ușă, o masă cu un scaun.
  Al-2lea vis: intru într-un hol de casă, și de cum am intrat, direct în față un covor pe perete pus cu un model de mânz; din dreapta, uitându-mă pe perete până în stânga, ghivece de flori cu plante care se cățără și în față jos erau scările care mergeau în stânga și tot în stânga cum vedeai ultima treaptă, o măsuță cu 2 scaune pe un plafon de beton.
  Al-3-lea vis: eram într-o cameră întunecată cu vitrină în stânga, un aragaz lângă vitrină cu capacul de la ochiuri pus, lângă o măsuță cu un scaun pus dedesubt și deasupra un televizor gri, cu tub. Lângă măsuță, un fel de sobă de încălzire cu burlan. Intru în acea cameră și mă uit îndelungat la reflexia mea în tubul acelui televizor. După un timp, văd o entitate că a apărut din holul casei unde eram, nu a scos nici un sunet, s-a oprit și se holba la mine. Eu mi-am spus că dacă îmi iau privirea de la acel televizor, am s-o pierd din vedere. Dupaia văd numai că s-a repezit înspre mine. M-am trezit din somn la foc automat.

  După ce au trecut ani, am auzit că bunica mea s-a îmbolnăvit de cancer și nu mai are mult de trăit. Am fost la ea, în vizită, în zona rurală în care era. Stătea la casa unui unchi de-al meu și frate al ei care a murit înainte. Am intrat pe poartă, dupaia pe ușa casei.
  Ceea ce am văzut, m-a șocat inexplicabil de profund. Era același hol al casei care am visat-o. Și drept în față, prelata atârnată cu mânzul, holul, scările, plantele atârnate, culorile de pe pereți, totul până la cel mai mic detaliu.
  Am urcat pe scări și am intrat în camera de la etaj. La fel, camera cu televizorul pe măsuță.
  Ies afară, casa avea 2 apartamente, unul jos, altul la etaj.
  Intru în cel de jos și văd acea bucătărie. Iar cel care mi-a prezentat-o în vis a fost unchiul meu.
  Atunci, în realitate, nu a sărit nici o entitate pe mine, dar știu că experiența a fost cumplită. Mai ales că după o lună, bunica mea a murit si ea acolo. Și înainte să moară bunica, am întrebat-o, cât și pe taică-meu l-am întrebat dacă am mai fost vreodată acolo. Și amândoi mi-au răspuns „Nu”. Iar altcineva nu mă putea aduce acolo.

 • >