11 fenomene misterioase care se petrec în timp ce dormim

fenomene misterioase - featured

Se spune că noaptea este dedicată somnului și reînnoirii forțelor. Cu toate acestea, cu greu ai putea găsi pe cineva care nu s-a confruntat niciodată cu senzații ciudate și neplăcute în timpul somnului.

În acest articolîți prezentăm câteva tulburări de somn și alte fenomene misterioase pe care, deocamdată, știința nu le poate explica.

1

Paralizia în timpul somnului

fenomene misterioase
Foto: Misterio Mundo

Cum se manifestă: Ce care trec printr-o astfel de experiență se trezesc noaptea, dar nu se pot mișca. În același timp, au halucinații teribile și sentimentul că cineva îi urmărește. În Antichitate, acest fenomen era atribuit forțelor demonice.

De ce se întâmplă: De obicei, când adormim, creierul ne „paralizează” centrii motorii, ca să nu ne putem mișca atunci când dormim. Cei care trec printr-o astfel de experiență se trezesc, însă au mușchii în continuare „opriți”, neputând să vorbească sau să se miște.

Aproximativ 7% din populația lumii a experimentat acest fenomen cel puțin o dată în viață. Se pare că acest lucru se întâmplă mai des atunci când dormi pe spate.

2

Fenomene misterioase - Halucinațiile hipnotice

fenomene misterioase
Foto: Pinterest

Cum se manifestă: Când persoana în cauză se află între somn și starea de veghe, mintea conștientă percepe unele imagini pe care nu le poate controla. De multe ori, este vorba de fețe schimonosite sau de creaturi fantastice.

De ce se întâmplă: Este una dintre puținele halucinații pe care le au oamenii sănătoși din punct de vedere psihic. De obicei, se întâmplă la copii, acesta fiind motivul pentru care multora dintre cei mici le este teamă să adoarmă.

Adesea, aceste halucinații au loc din cauza stresului sau le apar oamenilor cu imaginație foarte bogată. Ți se poate întâmpla așa ceva și dacă adormi sub influența alcoolului.

3

Vorbitul în somn

Cum se manifestă: De obicei, persoana care suferă de această tulburare nici măcar nu-și dă seama de acest lucru. La nivel psihologic, fenomenul este complet inofensiv.

De ce se întâmplă: Această tulburare apare cel mai des la persoanele de sex masculin. Motivul este, din nou, stresul.

4

Un vis în alt vis

Cum se manifestă: Persoana visează ceva, apoi se trezește, dar observă că lucrurile ciudate din vis se petrec în continuare. Pur și simplu a visat că s-a trezit. Fenomenul este descris cu acuratețe în filmul Inception (Începutul). După lansarea filmului în cinematografe, s-a dovedit că mulți oameni au avut experiențe similare.

De ce se întâmplă: Ezoteriștii cred că un astfel de vis dovedește aplecarea persoanei către practicile spirituale. Totuși, știința nu poate explica de ce se întâmplă acest fenomen.

5

Fenomene misterioase - Somnambulismul

fenomene misterioase
Foto: David Wolfe

Cum se manifestă: Este o stare diametral opusă paraliziei în timpul somnului: conștiința este „adormită”, însă mușchii nu sunt încă „paralizați”.

Unii somnambuli inițiază conversații cu ceilalți, fac curățenie prin casă sau chiar își părăsesc locuința, ceea ce de multe ori este foarte periculos. Dimineața, însă, somnambulii nu își mai amintesc nimic.

De ce se întâmplă: Aproximativ 4%-10% dintre oameni suferă de somnambulism și se pare că cei afectați în mod deosebit sunt copiii. Cauza acestui fenomen, precum și modul în care poate fi tratat rămân în continuare necunoscute.

6

Sindromul capului care explodează

Sindromul capului care explodeaza
Foto: Livescience

Cum se manifestă: Persoana se trezește ca după o explozie sau un zgomot puternic. Uneori, are impresia că sunetul a fost atât de puternic, încât resimte o stare de șoc. Starea poate fi însoțită de un zgomot puternic (țiuit) în urechi sau de senzația de înțepături în ochi.

Fenomenul nu este periculos, dar generează multă frică. Unii sunt de părere că acestea sunt semnele unui accident vascular cerebral minor.

De ce se întâmplă: Din motive necunoscute, neuronii responsabili cu procesarea sunetului se activează în timpul somnului. Uneori, acest sindrom merge mână în mână cu insomnia sau apare atunci când schimbăm fusurile orare după zborurile lungi cu avionul.

7

Fenomene misterioase - Apneea în somn

Cum se manifestă: Apneea în somn înseamnă oprirea respirației în timpul somnului, urmată de trezire bruscă. Din această cauză, calitatea somnului este redusă, iar creierul resimte lipsa de oxigen. În multe cazuri, dormitul devine aproape imposibil.

În timpul acestor atacuri, tensiunea arterială crește și coboară alternativ, ceea ce poate provoca probleme cardiace.

De ce se întâmplă: În timpul somnului, mușchii gâtului se relaxează și, la unele persoane, acest lucru împiedică pătrunderea aerului prin tractul respirator. În zona de risc maxim se situează persoanele supraponderale, fumătorii și vârstnicii.

8

Visele repetitive

Cum se manifestă: Probabil, cu toții am avut vise ciudate, care reproduc, mai mult sau mai puțin, același scenariu.

De ce se întâmplă: Psihologii cred că, în timpul acestor vise, creierul încearcă să reanalizeze evenimentele pe care le uităm. Aceste cadre vor fi reluate în timpul somnului până când situația va fi pe deplin înțeleasă și rezolvată.

9

Căzătura din pat

fenomene misterioase
Foto: Pinterest

Cum se manifestă: Persoana se trezește brusc, având senzația că a căzut de la înălțime. Uneori, chiar înainte de acest moment, visează că zboară, dar se împiedică de un obstacol și cade. Fenomenul apare de obicei în cazuri de oboseală extremă.

De ce se întâmplă: Starea de somn este percepută ca un leșin: respirația încetinește și ritmul cardiac scade, mușchii se relaxează. În unele situații, creierul „se sperie”, confundă starea cu o situație de pericol (leșin, pericol de moarte) și verifică dacă organismul funcționează corespunzător, trimițând impulsuri mușchilor.

10

Experiențele astrale

fenomene misterioase
Foto: Daily Star

Cum se manifestă: Experiențele extracorporale sau astrale sunt fenomene neuropsihologice în care persoana, rămasă între somn și starea de veghe, se vede pe sine din afara corpului. Unii ezoteriști consideră aceste fenomene o dovadă a existenței sufletului.

De ce se întâmplă: Sunt fenomene dificil de studiat. Deocamdată, oamenii de știință știu doar că iluzia de „părăsire a corpului” se manifestă, însă nu cunosc cum funcționează sau de ce se întâmplă.

De asemenea, știința nu înțelege cum poate fi eliminată această senzație. Unii oameni caută intenționat să atingă această stare, în speranța că astfel își vor extinde cunoștințele despre lume.

11

Fenomene misterioase - Iluminarea în timpul somnului

Cum se manifestă: Uneori, încercăm să rezolvăm o problemă timp de mai multe zile și petrecem tot acest timp gândindu-ne obsesiv la un lucru. Și, dintr-o dată, creierul ne dă răspunsul într-un vis: important este să ni-l amintim.

Un exemplu în acest sens este Dimitri Mendeleev. Savantul rus era măcinat de gândul că nu putea reprezenta tabelul periodic al elementelor, iar într-o noapte a avut revelația așteptată, într-un vis.

Un lucru similar s-a întâmplat și cu chimistul Kekulé, care a visat formula benzenului.

De ce se întâmplă: Uneori, subconștientul nostru are deja răspunsurile, dar această informație nu este transferată în partea conștientă a minții. De aceea, comunicarea acestor date se întâmplă prin vise. Visele ne fac, într-adevăr, surprize neașteptate.

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

 • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
 • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
 • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
 • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

24 de comentarii la „11 fenomene misterioase care se petrec în timp ce dormim”

  • Si eu am avut revelaţii în somn. Mi-am petrecut Ani de Insomnii la TV urmărind documentare ştiinţifice despre cum operează mintea Umană. Mă tot întrebam de ce oamenii nu au poşibilitatea de alegere, de ce sunt marionetele unei realităti pe care nu o înţeleg? De 10 Ani practic Hipnoterapia, terapiile cuantice şi am văzut prin ochii Spiritului ce se întâmplă în Somn. Cu ajutorul somnului conştient ne putem vindeca miraculos. Vulnerabilitatea corpului Astral este ştiută, cu toate acestea oamnenii continuă să doarmă automat.

 1. Mi s-a intamplat, de multe ori, sa mi se repete visele sau sa le reiau dar cu un final diferit de cel al primului. vis. Daca imi place un vis, in mod deosebit,chiar daca ma trezesc,adorm la loc si continui sa-l visez.Cand visele mi se deruleaza in culoarea gri, intotdeauna, devin realitate.

 2. Fratele meu un pasionat ceasornicar prin anii70 a avut o prblema cu un ceas defect intr-o noapte la visat pe tatal nostr decedat de citva ani care la randul lui afost tot cesornicar Tata la intrebat dece e suparat fratele meu ia povestit …Tatai i-a explicat ca intre rotita cutare si rotita cutare exisa ceva care blocheaza ceasul dar nu intodeauna.Fratele s-a trezit si sa dus la atelier unde a constatat ca explicatia primita a fost foarte exacta

 3. Da! Mi-a placut tot asa ca si celelalte articole ce le primesc de la Incredibila. Pe langa faptul ca mi-a placut ma si regasesc in doua din situatii: 1 si 8. Eu am un vis in care vad exact lucrurile din camera, dar nu pot sa ma misc, sa ma trezesc. Atunci incerc din rasputeri sa-mi misc capul si nu reusesc decat foarte greu. Senzatia este foarte neplacuta.
  Ma regasesc si la vise repetitive. Am un vis (acelas cu mici diferente) care mi se repeta la intervale mai scurte sau mai lungi.

 4. SUNT CELE DOUA IDENTITATI CE CONVETUIESC IN NOI. CIND ANCESTRALA PLEACA MATERIALA NARE REFLEXE.CONDESATORELE(energiile celor doua mintisoare ) DIN NOI FUNCTIONEAZA CEL PUTIN ASA CRED ,NUMAI IMPREUNA IN LUMEA MATERIALA

 5. mda,ma incadrez si eu la cateva puncte 1,3 si 4. ala cu paralizia in somn…doar cand dormeam pe spate. vorbitul prin somn si …sant de sex feminin nu masculin.mama mea si ea avea perioade cand vorbea si radea prin somn. eu vorbesc,rad,sau mai des…plang. perioade lungi visam ca zburam,e o senzatie uimitoare.imi parea foarte rau cand ma trezeam din vis. intradevar sant sagetator si am o imaginatie fantastica. sant o persoana optimista si intradevar…am inclinatii spre…premonitii. pot citi in mare parte pers.cu usurinta dupa comportament si…uitatura.

 6. Cu exceptia somnambulismului am experimentat toate celelalte situatii plus atacuri fizice din partea unor entitati (demoni) si multe vise premonitorii. Lucrurile astea sunt cat se poate de reale iar singura solutie este la Dumnezeu, intoarcere deplina catre EL.

 7. Când eram mai tânăr, am visat 3 vise în nopți diferite și diferite perioade în viața mea. Primul vis a fost cu o persoană prezentându-mi o încăpere cu sufrageria și bucătăria dintr-una. De cum am intrat pe ușă, în fața era o canapea tip colțar; în dreapta, în coltul din dreapta o sobă de tip vechi pe picioare, lângă sobă, mergând spre stânga, un aragaz, după aragaz, o chiuveta de bucătărie încăpătoare să pui și vasele la uscat; în stânga chiuvetei, un dulap de farfurii și tacâmuri. În mijlocul încăperii, un stâlp de susținere și la peretele din dreapta, de la sobă înspre ușă, o masă cu un scaun.
  Al-2lea vis: intru într-un hol de casă, și de cum am intrat, direct în față un covor pe perete pus cu un model de mânz; din dreapta, uitându-mă pe perete până în stânga, ghivece de flori cu plante care se cățără și în față jos erau scările care mergeau în stânga și tot în stânga cum vedeai ultima treaptă, o măsuță cu 2 scaune pe un plafon de beton.
  Al-3-lea vis: eram într-o cameră întunecată cu vitrină în stânga, un aragaz lângă vitrină cu capacul de la ochiuri pus, lângă o măsuță cu un scaun pus dedesubt și deasupra un televizor gri, cu tub. Lângă măsuță, un fel de sobă de încălzire cu burlan. Intru în acea cameră și mă uit îndelungat la reflexia mea în tubul acelui televizor. După un timp, văd o entitate că a apărut din holul casei unde eram, nu a scos nici un sunet, s-a oprit și se holba la mine. Eu mi-am spus că dacă îmi iau privirea de la acel televizor, am s-o pierd din vedere. Dupaia văd numai că s-a repezit înspre mine. M-am trezit din somn la foc automat.

  După ce au trecut ani, am auzit că bunica mea s-a îmbolnăvit de cancer și nu mai are mult de trăit. Am fost la ea, în vizită, în zona rurală în care era. Stătea la casa unui unchi de-al meu și frate al ei care a murit înainte. Am intrat pe poartă, dupaia pe ușa casei.
  Ceea ce am văzut, m-a șocat inexplicabil de profund. Era același hol al casei care am visat-o. Și drept în față, prelata atârnată cu mânzul, holul, scările, plantele atârnate, culorile de pe pereți, totul până la cel mai mic detaliu.
  Am urcat pe scări și am intrat în camera de la etaj. La fel, camera cu televizorul pe măsuță.
  Ies afară, casa avea 2 apartamente, unul jos, altul la etaj.
  Intru în cel de jos și văd acea bucătărie. Iar cel care mi-a prezentat-o în vis a fost unchiul meu.
  Atunci, în realitate, nu a sărit nici o entitate pe mine, dar știu că experiența a fost cumplită. Mai ales că după o lună, bunica mea a murit si ea acolo. Și înainte să moară bunica, am întrebat-o, cât și pe taică-meu l-am întrebat dacă am mai fost vreodată acolo. Și amândoi mi-au răspuns „Nu”. Iar altcineva nu mă putea aduce acolo.

 8. Pe la varsta de 22 ani, aveam un vis foarte ciudat ce se repeta frecvent si care ma inspaimanta. Aveam senzatia ca sunt intre vis si realitate , deoarece era ca o umbra de fiinta ce vroia sa -mi faca rau, iar eu incercam sa tip si nu reuseam sa deschid gura. Intr un final , reuseam sa -mi fac cruce cu limba si ma trezeam . Era foarte ciudat visul meu iar nu demult i-am povestit fiului meu , care mi -a spus ca si lui i s a intamplat exact la fel , cam tot pe la aceeasi varsta. Cum va explicati aceasta coincidenta ? ….Multumesc anticipat ptr un raspuns.

 9. Interesant articol
  Eu i-mi vad in vis viitorul si trecutul din alte vieti traite
  Prin meditatie cu rugaciuni si post am raspunsuri la tot ce cer pentru mine cat si pentru apropiati mei,de multe ori ma simt incomod ,am o voce de barbat alteori femee care i-mi spune ce trebuie sa fac, toate premonitiile le am la afinti de spare si cu semne pe cer .
  In doua saptamani pana la 2 luni se indeplineste premonitia.
  Astept un raspuns de la DV.

 10. MI s-a întâmplat de 3 ori înainte de 28 de ani-paralizia în somn….De atunci nu mai dorm pe spate.Auzeam tot ce se petrecea în jurul meu, auzeam ce se vorbea la televizor…..doar că nu mă puteam mișca. ….groaznic…..parcă eram prizoniera în propriul trup.

 11. 1 -4 -8 -9 -11 Cele pe care le-am trait in cei 65 de ani. 1 doar senzatie de paralizie si m-am straduit sa adorm din nou, dupa care m-am trezit fara probleme. 4 si 8 de genul romanelor fluviu… 9 a fost pana in 25 de ani. 11 stiam un cuvant magic care sa aduca pacea generala in lume si in gena…

Lasă un comentariu