11 destinații superbe, care merită toată atenția

Dacă vrei să adaugi pe listă câteva destinații turistice noi, pregătește pixul și hârtia (sau salvează acest articol): iată 11 locuri de o frumusețe care îți taie răsuflarea, dintre care majoritatea nu se află pe potecile bătute de turiști.

Peșteri, ghețari, păduri și multe alte destinații superbe așteaptă să le acorzi puțină atenție. Chiar dacă nu le vei explora pe toate, suntem siguri că îți va face plăcere să citești despre aceste destinații pitorești și să vezi imagini cu fiecare dintre aceste 11 minuni ale naturii.

1. Ghețarul Fox, din Noua Zeelandă

Foto: Flying Kiwi Tours/ Flickr

Ghețarul Fox, botezat după unul dintre foștii prim-miniștri ai Noii Zeelande, Sir William Fox, este una dintre cele mai meritorii destinații pentru iubitorii de drumeții din întreaga țară.

Ghețarul se află pe Insula South și se întinde din Alpii Sudici, care sunt reci, până la o pădure tropicală cu climă mai temperată.

Turiștii pot face o grămadă de lucruri aici: pot zbura deasupra peisajului pitoresc cu avionul, pot face drumeții pe gheață și pot explora peșterile cu viermi strălucitori (Arachnocampa luminosa) aflate în apropiere.

Poți admira ghețarii Noii Zeelande în această filmare: Ghețarii maiestuoși ai Noii Zeelande.

2. Peșterile Aggtelek și Slovak Karst, din Ungaria și Slovacia

Foto: Flickr

Aflat pe lista patrimoniului UNESCO, acest sistem de peșteri are un număr de camere estimat la 1.000. Pe lângă faptul că sunt enorme, peșterile Aggtelek și Slovak Karst includ o gamă largă de climate și formațiuni.

De exemplu, rețeaua de peșteri Baradla-Domica este decorată cu nenumărate stalagmite și stalactite, în timp ce peștera din Dobsina este una dintre cele mai frumoase peșteri glaciare din lume.

3. Defileul Verdon, din Franța

Foto: Flickr

Râul Verdon, de culoare turcoaz, care curge prin sud-estul Franței, a sculptat unul dintre cele mai pitorești colțuri ale Europei: Defileul Verdon, un canion adânc înconjurat de piscuri înalte de calcar.

Situl se află foarte aproape de orașul Nisa și de Riviera Franceză, așa că nu este surprinzător faptul că este extrem de popular printre turiști. Vizitatorii pot face drumeții în jurul canionului, pot merge cu caiacul pe Râul Verdon și pot face până și alpinism.

4. Lacul Nakuru, din Kenya

Foto: Flickr

În inima Kenyei se află magnificul Parc Național „Lacul Nakuru”, un loc minunat în care poți admira creaturi exotice, cum ar fi rinocerii albi și leoparzii în habitatul lor natural.

De asemenea, te poți plimba prin pădurile de salcâm care par nesfârșite și care adăpostesc o faună bogată. Însă principala atracție a parcului este Lacul Nakuru, locul de rezidență al unei colonii uriașe de flamingo, datorită căreia lacul a fost poreclit „Lacul cu flamingo”.

5. Gran Sabana, din Venezuela

Foto: Wikimedia

Peisajul de la Gran Sabana este diferit de orice altă priveliște din lume. Regiunea face parte din cel mai mare parc național al țării, numit Canaima, și este caracterizată de păduri verzi luxuriante, câmpii vaste și munți cu vârful plat.

Aici se află și multe lagune, râuri și cascade. Cascada Aponwao, înfățișată în imagine, este un loc de o frumusețe deosebită.

6. Canionul Râului Blyde, din Africa de Sud

Foto: Ryan Kilpatrick/ Flickr

„O imagine face cât o mie de cuvinte”, se spune. Zicala este foarte adevărată când vine vorba de Canionul Râului Blyde din Africa de Sud.

Orice drumeț se poate delecta cu această priveliște magnifică atunci când trece prin această zonă. Bineînțeles, regiunea are o floră și o faună unice. Aici poți vedea antilope, hipopotami și numeroase specii de maimuțe și pești.

7. Vulcanii noroioși din Azerbaidjan

Foto: Wikimedia

Vulcanii noroioși sunt o apariție rară pe Pământ și cei mai mulți se află pe teritoriul Azerbaidjanului. România, la rândul său, are vulcani noroioși, grupați în zona Buzăului.

Revenind la Azerbaidjan, aceste fenomene naturale sunt frecvente în această zonă. Au avut loc puține erupții puternice, însă acestea pot fi însoțite de explozii puternice și de aprinderea zăcămintelor de petrol din jurul vulcanilor.

Însă mulți dintre acești așa-numiți „vulcani” sunt doar niște bălți prin care răzbate gazul și turiștii le pot admira în siguranță.

8. Parcul Național „Valea Florilor”, din India

Foto: Prashat Ram/ Flickr

Parcul Național „Valea Florilor” este o zonă protejată de UNESCO, aflată în districtul Chamoli de Nord al statului Uttarakhand din India.

Parcul adăpostește specii unice de flori alpine, precum și multe specii de animale aflate în pericol, cum ar fi ursul negru asiatic și oaia albastră de Himalaya. Aici se adună iubitori de natură din lumea întreagă pentru a admira peisajul botanic bogat al parcului.

9. Golful Ha Long, din Vietnam

Foto: Flickr

Motivul pentru care Golful Ha Long se află pe lista patrimoniului UNESCO este evident. Golful de culoare verzui-turcoaz este înconjurat de peste 1.600 de lagune și insule, dând naștere unui peisaj natural superb și unic.

Trăsătura definitorie a Golfului o constituie stâlpii înalți de calcar de culoare verde. Dacă vrei să vezi o filmare de înaltă rezoluție a Golfului Ha Long, dă click pe acest link: Golful Ha Long.

10. Parcul Național „Coasta Pembrokeshire”, din Țara Galilor

Foto: Phil Dolby / Flickr

Piscurile accidentate și plajele ascunse din Țara Galilor se desfășoară de-a lungul unei poteci de 300 de kilometri care trece prin Parcul Național „Coasta Pembrokeshire”.

Pe drum, călătorii vor putea admira priveliști pitorești, precum și clădiri istorice și estuare împădurite. Parcul este o zonă protejată încă din 1952, ceea ce nu este surprinzător, deoarece coasta galeză este atât de frumoasă!

11. Vulcanul Stromboli, din Italia

Foto: Thilo Hilberer / Flickr

Insulele Eoliene sunt un loc celebru pentru stațiunile de lux și spa-urile sale, însă una dintre atracțiile extreme ale zonei o constituie Vulcanul Stromboli, care este celebru în lumea întreagă pentru erupțiile sale (cele minore se petrec chiar și la intervale de câteva minute).

Așa că, dacă ai visat vreodată să te plimbi în jurul unui vulcan activ, apuc-o pe poteca pentru drumeții de pe Insula Stromboli și nu vei fi dezamăgit!

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>