11 dintre cele mai vechi fotografii din lume ilustrează o parte mai puțin cunoscută a trecutului

Se spune adeseori că o fotografie face cât o mie de cuvinte și că atinge oamenii la un nivel mai profund decât cele mai elocvente texte scrise. Chiar și cele mai vechi fotografii din lume, care par atât de îndepărtate de societatea tehnologizată de azi, transmit emoții.

Îți prezentăm 11 fotografii făcute la jumătatea secolului XIX, imagini istorice rare care te vor face să privești altfel trecutul și lumea, în general.

1

Cele mai vechi imagini cu Louis Daguerre

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 1_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Tehnica heliografică dezvoltată de Joseph Nicéphore Niépce a produs fotografii slabe, care nu erau rentabile din punct de vedere financiar. O tehnică mai eficientă a fost dezvoltată abia când Niépce a făcut echipă cu Louis Daguerre, în deceniul patru al secolului XIX.

Tehnica presupunea folosirea unor plăci din iodură de argint și fum de mercur. Noua tehnică a fost numită „dagherotip”, după Daguerre. Imaginea de mai sus îl înfățișează pe Daguerre și este una dintre cele mai vechi fotografii din lume.

2

Imagine timpurie

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 2_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Realizată în 1837, această fotografie, care înfățișează mai multe mulaje de ghips, este una dintre cele mai vechi imagini realizate de Louis Daguerre folosind tehnica dagherotipului.

Daguerre a ținut tehnica secretă până în 1839, când guvernul francez l-a răsplătit cu o pensie pe viață în schimbul divulgării secretului fotografiilor sale.

3

Vedere din casa lui Louis Daguerre

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 3_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Făcută în 1838, această fotografie înfățișează priveliștea care putea fi admirată din casa lui Daguerre. Dagherotipurile timpurii aveau nevoie de un timp mare de expunere, fapt care făcea dificilă fotografierea oamenilor și a obiectelor aflate în mișcare.

De asemenea, atunci când lumina nu era potrivită, realizarea fotografiilor era foarte dificilă.

4

Prima fotografie care înfățișează Luna

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 4_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Făcută de omul de știință și istoricul John William Draper în 1840, aceasta este una dintre cele mai vechi imagini ale Lunii.

Realizarea unei fotografii noaptea, în condiții de iluminare slabă, era o sarcină dificilă la acel timp, lucru care se reflectă în calitatea scăzută a acestei imagini.

Mai târziu, în 1850, Draper și astronomul William Cranch Bond au creat un dagherotip al stelei Vega, parte a constelației Lira.

5

Prima fotografie a unui președinte de țară

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 5_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Prima fotografie a unui președinte îl înfățișează pe William Henry Harrison, lider american, care a murit pe 4 aprilie 1841, după numai 30 de zile de mandat, probabil din cauza pneumoniei.

Respectivul dagherotip, realizat la începutul mandatului său, s-a pierdut între timp. Imaginea de mai sus este un dagherotip din 1850, care înfățișează un portret în mărime naturală al lui Harrison.

6

Cea mai veche fotografie cunoscută care îl înfățișează pe Lincoln

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 6_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Realizată în 1846 sau 1847, această fotografie îl înfățișează pe Abraham Lincoln la scurt timp după ce a fost ales din partea statului Illinois în Congresul SUA. La acea vreme, congresmanul în vârstă de 37 de ani era judecător în Springfield, Illinois.

Potrivit Bibliotecii Congresului, fotografia îi este atribuită lui Nicholas Shepherd, lucru indicat de Gibson Harris, student la Drept și stagiar în biroul lui Lincoln din 1845 până în 1847.

Fiul lui Abraham Lincoln, Robert, spunea că fotografia a fost făcută în St. Louis sau în Washington D.C. În 1861, Lincoln a devenit președinte și a condus SUA în timpul Războiului Civil.

7

Revoluția de la 1848 (Franța)

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 7_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Aceasta este una dintre cele mai vechi imagini care ilustrează momente-cheie din istoria Franței. Fotografia înfățișează baricade ridicate în grabă pe strada Saint-Maur din Paris pe 25 iunie 1848, în timpul revoltei din iunie.

În timpul acestei revolte, care a durat câteva zile, muncitorii s-au revoltat împotriva planurilor guvernului francez de a renunța la un proiect de lucrări publice, măsură care avea să-i lase fără locuri de muncă. Mii de oameni au fost uciși în timpul revoltei.

8

O fotografie timpurie a unui conflict armat

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 8_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Aceasta este una dintre cele mai vechi fotografii ale unui conflict armat. O imagine care îi înfățișează pe generalul american John Wool și pe echipa sa trecând prin Saltillo, Mexic, în 1847, după ce trupele sale au capturat orașul în timpul Războiului dintre SUA și Mexic.

Războiul a avut loc între 1846 și 1848 și a fost unul dintre primele conflicte fotografiate. În timpul războiului, SUA au cucerit Mexico City, iar prin tratatul care a urmat Mexicul a cedat americanilor California și partea de sud-vest a SUA de astăzi.

9

Prima fotografie a unei eclipse solare

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 9_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Se pare că aceasta este prima fotografie a unei eclipse solare. A fost făcută de Johann Julius Friedrich Berkowski pe 28 iulie 1851, la Observatorul Regal din Konigsberg, Prusia.

Înainte de acest dagherotip, fotografii întâmpinau greutăți în a fotografia imagini de calitate cu o eclipsă – multe dintre fotografiile lor fuseseră expuse prea mult sau prea puțin.

Se spune că acest dagherotip este primul de felul său care arată cu acuratețe coroana solară, potrivit unui studiu publicat în 2005 în jurnalul Acta Historica Astronomiae.

10

Cele mai vechi fotografii - Templul lui Zeus

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 10_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Această fotografie din 1842 înfățișează Templul lui Zeus din Atena, Grecia. Ruinele antice erau un subiect popular printre fotografii timpurii, care au folosit noua tehnologie pentru a capta instantanee cu trecutul lumii.

Cercetătorii moderni studiază adeseori cele mai vechi fotografii și imaginile de secol XIX pentru a vedea felul în care ruinele și peisajul din jurul lor s-au schimbat în timp. Acest templu, dedicat zeului suprem al grecilor, a fost construit în secolul V î.e.n.

11

O anestezie timpurie

cele mai vechi fotografii - cele mai vechi imagini - 11_redimensionat_compressed
Foto: Wikimedia

Aceasta este una dintre cele mai vechi imagini legate de istoria medicinei. Acest dagherotip din 1847 înfățișează o echipă de medici din Boston care anesteziază un bărbat, identificat ca Edward Gilbert Abbot, folosind o substanță revoluționară, numită „eter”.

Dezvoltarea anesteziei în secolul XIX a fost o reușită medicală care a permis efectuarea unei game largi de operații și proceduri care nu fuseseră puse în practică până atunci.

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „11 dintre cele mai vechi fotografii din lume ilustrează o parte mai puțin cunoscută a trecutului”

Lasă un comentariu