5 țări care nu există (dar au locuri rezervate pe hartă)

Există teritorii care nu sunt state recunoscute pe plan internațional, dar care sunt, totuși, destinații de luat în calcul pentru cele mai originale planuri de călătorie.

Unele teritorii trec neobservate pe hărțile politice marcate de granițe și culori; altele caută recunoașterea de stat-națiune în virtutea istoriei sau pe bază de individualitate geografică, culturală sau etnică. „Țări care nu există” – cu propriile lor drapele, capitale și limbi – putem găsi, de fapt, pe mai toate continentele.

Iată cinci exemple grăitoare.

1. Țări care nu există – Dinétah și tribul Navajo

Dinétah
Foto: Pinterest

Dinétah are cea mai mare populație indigenă din SUA și un anumit nivel de autoguvernare. Capitala sa este Tseghahoodzani (Window Rock) și are aproximativ 300.000 de locuitori și ocupă o suprafață de aproximativ 71.000 kilometri pătrați între statele din Arizona și New Mexico.

De fapt, Dinétah, locul de naștere al indienilor Navajo, nu avea în mod tradițional granițe precise. Acestea erau marcate de patru munți sacri situați în punctele cardinale.

Acest teritoriu a fost pierdut la mijlocul secolului al XIX-lea, când cei din tribul Navajo au fost forțați – sub amenințarea armelor – să se mute într-o tabără la mai mult de 560 kilometri distanță.

În 1868, au fost obligați să semneze un tratat prin care americanii le-au confiscat efectiv 90% din suprafața pământurilor lor, permițându-le să trăiască pe cele 10 procente rămase.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Navajo
Teritoriile populației Navajo au fost „confiscate” de către americani. Foto: vintag.es

De-a lungul timpului, unele terenuri le-au fost retrocedate, iar astăzi națiunea Navajo ocupă cea mai mare rezervație indiană din Statele Unite. În 1920, le-a fost acordată cetățenia americană, iar în 1975 au primit dreptul de autoguvernare.

Asta le-a permis să oprească exploatările de uraniu deschise după Al Doilea Război Mondial, care au provocat nenumărate decese cauzate de expunerea la radiații.

Dreptul de autoguvernare le-a permis să închidă minele, dar prețul plătit de populația Navajo a fost foarte mare: rata șomajului de aproape 50%, multă sărăcie și accesul limitat la bunurile de bază.

2. Țări care nu există – Christiania. „Oraș liber alternativ”

țări care nu există
Foto: Pinterest

Această comunitate autonomă din Danemarca este un bun exemplu de „câștigare a drepturilor”, cu toate că doar 850 de oameni trăiesc aici, într-un spațiu ce ocupă mai puțin de un kilometru pătrat.

Christiania a apărut în 1971, ca un experiment social, în inima orașului Copenhaga. A fost ideea unui grup de hippioți „contaminați” de spiritul revoluției culturale, care s-au instalat pe locul unei vechi cazărmi și au lansat o societate alternativă cu idealuri anarhiste.

De atunci, Christiania are un statut special, deși realitatea este că danezii nu știu cu adevărat ce să facă cu acest loc. În 2012, le-au oferit locuitorilor posibilitatea de a cumpăra terenul pe care îl ocupă, dar asta ar însemna trădarea principiilor anticapitaliste ale Christianiei.

Deocamdată, vizitatorii sunt atrași de acest cartier special din Copenhaga, plin de case, picturi murale colorate și sculpturi în aer liber, cafenele, restaurante, baruri și cluburi de noapte.

Astăzi, acesta rămâne un spațiu alternativ în care există doar trei reguli: „nu consumați droguri puternice”, „nu faceți fotografii” și „nu alergați”. Christiania este cel mai vizitat loc în capitala daneză, după Grădinile Tivoli.

3. Forvik, statul căpitanului Hill

Forvik
Foto: Pinterest

Cunoscut și sub numele de Forewick Holm, Forvik este un stat din Insulele Shetland creat de un navigator englez, Stuart Hill. El a nimerit din întâmplare pe insulă, aruncat de o furtună, dar a decis să rămână și să trăiască aici.

În 2008, a fost demarată o campanie pentru obținerea dreptului de autoguvernare, bazată pe ideea că specificul acestor insule aduce mai mult cu Scandinavia decât cu Anglia sau Scoția. În acest scop, Regatului Unit i sa cerut să explice modul în care și-a întemeiat autoritatea asupra Insulelor Shetland. Deloc surprinzător, englezii nu au transmis niciun răspuns.

Așa că oamenii din Forvik și-au declarat independența, iar statul lor oferă astăzi cetățenie oricărui doritor, în schimbul plății unei taxe anuale. În spate se află, de asemenea, interese pentru petrolul descoperit în zonă.

Să fie acest „stat” o mostră de umor englez în cea mai pură stare, visul unui nebun sau o oportunitate pentru rebelii care nu doresc să plătească impozite?

4. Principatul de Seborga

țări care nu există
Foto: Pinterest

Acest micuț principat italian, de la granița cu Franța, și-a declarat independența față de Italia în 1995, prin referendum. Șeful asociației locale de producători, Giorgio Carbone, i-a informat în 1995 pe locuitorii acestui oraș istoric din nord-vestul Italiei că poporul său nu a făcut niciodată parte din Italia.

În urma unui referendum, a fost declarată independența. Carbone a acceptat titlul onorific de „alteță” și a fost numit principe pe viață, urmând o tradiție medievală.

Giorgio I a murit în 2009, însă concetățenii săi continuă să apere independența acestei țări care nu există.

5. Țări care nu există – Insula Redonda, un regat literar

Insula Redonda
Foto: Pinterest

Primul rege a declarat suveranitatea în 1865, iar acum mai mulți pretendenți la tron contestă coroana acestei insule fără populație, cu o suprafață mai mică de 2 kilometri pătrați, o națiune fictivă creată pe insula nelocuită Redonda (un teritoriu ce aparține, din punct de vedere politic, de Antigua și Barbuda).

Se spune că însuși Cristofor Columb a fost primul european care a văzut insula, în cea de-a doua sa călătorie spre Lumea Nouă, în 1493. Aproximativ 400 de ani mai târziu, un comerciant de pe insula vecină Montserrat, Matthew Shiell, a revendicat insula Redonda ca fiind „împărăția” sa și s-a dedicat extragerii de excremente de păsări ca principală sursă de venit.

Activitatea acestuia s-a oprit abrupt odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, însă „monarhia” sa a supraviețuit în exil.

Primul rege a abdicat în favoarea fiului său de 15 ani, Matthew Phipps Shiel, care mai târziu a devenit un scriitor celebru. Pe patul de moarte, acesta din urmă a lăsat moștenire insula Redonda unui poet, consilierul său literar.

În ultimii ani, regele-poet își petrecea timpul într-o bodegă din Londra, unde – în schimbul unei băuturi – acorda titluri de duce sau cavaler, scrise pe șervețele. Nu este foarte clar cine este succesorul, dar se știe că există cel puțin nouă pretendenți la tron.


Dacă ți-a plăcut articolul, citește și 7 lucruri ieșite din comun, dar considerate normale în alte țări, iar apoi descoperă câteva curiozități din cele mai mici țări din lume.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu