10 țări care nu au armată (și pe care le apără alte state)

Într-o epocă în care cursa înarmărilor este mai accelerată ca niciodată, cu zeci de conflicte active pe întreg mapamondul, ideea că există țări fără armată ar putea părea absurdă. Și totuși, există 14 țări care nu au armată și șase state care întrețin anumite forțe, însă nu armate în adevăratul înțeles al cuvântului.

Deloc surprinzător, este vorba de țări mici. Dintre toate acestea, iată zece țări care nu au armată și a căror protecție este asigurată, prin tratate, de militarii altor state.

1

Andorra

Andorra se învecinează cu Franța și Spania. Foto: Pinterest

Andorra nu are armată permanentă, dar își asigură protecția datorită unor tratate semnate cu Spania și Franța. Mica sa armată de voluntari are funcții pur ceremoniale.

Organizația paramilitară GIPA (instruită în combaterea terorismului și gestionarea crizelor cu ostatici) face parte din poliția națională. Asistența în domeniul apărării este asigurată de Franța și Spania, în temeiul unui acord informal între cele trei țări.

2

Grenada

Nu a mai avut o armată permanentă de la desființarea Armatei Revoluționare Populare, în 1983, după invazia condusă de SUA. Poliția menține o unitate paramilitară de servicii speciale în scopuri de securitate internă.

Apărarea Granadei este responsabilitatea Sistemului Regional de Securitate (o înțelegere internațională privind garantarea securității în estul regiunii Caraibilor).

3

Liechtenstein

Liechtenstein și-a abolit armata permanentă în 1868 pentru că a fost considerată prea costisitoare. Organizarea unei armate este permisă numai în timp de război, dar această situație nu a avut loc niciodată.

Liechtenstein menține o forță de poliție cu o unitate tactică, echipată cu arme de calibru mic pentru a îndeplini sarcini de securitate internă. Asistența în domeniul apărării este asigurată de Austria și Elveția în cadrul unui acord informal între cele trei țări.

4

Insulele Marshall

Vas australian din clasa Pacific. Foto: Wikimedia

De la înființarea țării, singura forță permisă este poliția, care include o unitate de supraveghere maritimă pentru securitatea internă.

Unitatea de supraveghere maritimă este echipată cu arme de calibru mic și întreține o barcă de patrulare de clasă Pacific. Apărarea Insulelor Marshall este responsabilitatea Statelor Unite.

5

Micronezia

De la înființarea țării nu a fost organizată nicio armată. Ca în cazul Insulelor Marshall, singura forță permisă este poliția, care are o unitate de supraveghere maritimă pentru securitate internă.

Supravegherea maritimă este asigurată cu arme de calibru mic și trei bărci de patrulare. Și aici, apărarea este responsabilitatea Statelor Unite.

6

Palau

Nici Palau nu are armată, ci doar poliție, care include o unitate de supraveghere maritimă de 30 de persoane, pentru securitatea internă. Pentru supravegherea maritimă, Palau are doar două ambarcațiuni de patrulare.

Pentru apărare externă se bazează pe armata SUA.

7

Samoa

Nici Samoa nu antrenează militari. Cu toate acestea, există o mică forță de poliție și o unitate de supraveghere maritimă.

Unitatea de supraveghere maritimă este echipată cu arme de calibru mic și întreține o navă de patrulare din clasa Pacific. În conformitate cu Tratatul de prietenie din 1962, Noua Zeelandă este responsabilă pentru apărarea acestei țări.

8

Insulele Solomon

Soldați australieni distrugând arme confiscate de la milițiile care au participat la războiul civil din perioada 1998-2003 din Insulele Solomon. Foto: Wikimedia / Brian Hartigan

Insulele Solomon au menținut o forță paramilitară până la un conflict etnic sângeros, în care Australia, Noua Zeelandă și alte țări din Pacific au intervenit pentru a restabili legea și ordinea.

De atunci nu a mai fost menținută nicio armată, însă există o forță de poliție relativ mare și o unitate de supraveghere maritimă pentru securitatea internă.

Unitatea de supraveghere maritimă este echipată cu arme de calibru mic și întreține două bărci de patrulare din clasa Pacific, Auki și Lata. Apărarea și asistența polițienească au fost responsabilitatea Misiunii de Asistență Regională pentru Insulele Solomon până la 30 iunie 2017.

9

Tuvalu

Un atol din Tuvalu. Foto: Wikimedia

Nici Tuvalu nu are armată; și aici, pentru securitatea internă există o mică forță de poliție și o unitate de supraveghere maritimă.

Unitatea de supraveghere maritimă este echipată cu arme de calibru mic și întreține o ambarcațiune de patrulare de clasă Pacific, Te Mataili.

10

Vaticanul

Acest stat minuscul menține un corp de jandarmerie pentru poliția internă. Garda Pontifică Elvețiană este o unitate armată însărcinată doar cu protejarea Papei, nu a întregului stat Vatican, deși este oficial sub autoritatea Sfântului Scaun.

Nu există un tratat de apărare cu Italia, deoarece un astfel de act ar încălca neutralitatea Vaticanului, deși forțele armate italiene protejează Vaticanul. Garda Palatină și Garda Nobilă au fost desființate în 1970.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, eMag sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu