10 prototipuri surprinzătoare ale unor dispozitive foarte populare

E ușor să uiți de realizările tehnologice ale omenirii de-a lungul epocilor. Dispozitivele pe care le folosim zilnic ar trebui să ne amintească de drumul lung pe care l-am străbătut drept civilizație.

Lucruri considerate acum banale – cum ar telefonul inteligent, cuptorul cu microunde și frigiderul – sunt niște realizări importante. Ele au fost făcute posibile de secole de cercetare în domeniul fizicii și al ingineriei și, uneori, de niște accidente fericite.

Pentru a ilustra progresul, îți prezentăm zece prototipuri ale unor dispozitive populare, pentru a le putea compara cu „descendenții” lor moderni. În anumite cazuri, diferențele sunt uimitoare.

1. Telefonul mobil

„Alo! Martin Cooper la telefon.” Foto: Wikimedia

Poate că citești acest articol pe un smartphone. Telefoanele mobile de azi sunt foarte mici și ușoare. Dar îți aduci aminte de prototipul telefonului mobil?

Primele telefoane mobile au fost dezvoltate de Motorola, în 1973. Fotografia se mai sus îl înfățișează pe Martin Cooper, un inginer care a lucrat la dezvoltarea primului telefon mobil, modelul DynaTAC al celor de la Motorola (poate fi văzut în fotografie).

După standardele moderne, telefonul acesta poate fi numit cu greu „portabil” – era de mărimea și greutatea unei cărămizi și avea nevoie de o perioadă de încărcare de zece ore pentru a oferi nu mai mult de 30 de minute de conversație.

2. Telefonul fix

„Alo! Alexander Graham Bell la telefon.” Foto: Wikimedia

În 1892, Alexander Graham Bell a efectuat primul apel telefonic, sunând din New York în Chicago. Dispozitivul din fotografie nu pare prea masiv, însă, în comparație cu smartphone-urile moderne, este un dinozaur.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Mulți nu îl consideră pe Bell ca fiind cel care a dus la desăvârșire primul telefon, însă a fost primul care a patentat acest dispozitiv și care l-a fotografiat.

3. Sateliții

Satelitul Sputnik 1 avea diametrul de 58 de centimetri și cântărea 83 de kilograme. A stat 21 de zile pe orbita Pământului, timp în care a înconjurat planeta de 1440 de ori. Foto: Wikimedia/NASA

Nu ne putem imagina lumea de azi fără sateliți. Ne bazăm pe informațiile oferite de sateliți ori de câte ori folosim o aplicație de navigare, când ne uităm la televizor sau când vrem să aflăm cum va fi vremea.

Aproape 2.000 de sateliți operaționali orbitează Pământul. Până în 1957, nu era niciunul. În imagine poți vedea Sputnik 1, satelitul sovietic care a devenit primul satelit care a orbitat Pământul.

La numai 21 de zile după lansare, Sputnik a ars căzând prin atmosfera planetei noastre. Chiar și în ziua de azi, sateliții rezistă rareori mai mult de 15 ani în spațiu.

4. Bicicleta

Confecționată din lemn și lipsită de pedale, această bicicletă seamănă mai degrabă cu o jumătate de căruță. Foto: Wikimedia

Bicicletele timpurii erau foarte plictisitoare. Acest prototip este din jurul anului 1820, la numai trei ani după ce modelul a fost proiectat de Karl von Drais, în 1817.

Aceste modele erau confecționate în întregime din lemn și nu aveau pedale sau mecanisme care să le propulseze. Ca să înaintezi, trebuia să te împingi cu picioarele în pământ.

5. Becul

„Strămoșul” becului din zilele noastre. Foto: Wikimedia

La fel ca în cazul telefonului, inventarea și comercializarea becului au fost făcute posibile de decenii de cercetare în domeniul fizicii. Persoana care a brevetat primul bec viabil din punct de vedere comercial a fost Thomas Edison, în 1879.

Imaginea de mai sus arată câteva dintre lămpile cu filament de carbon ale lui Edison, fabricate în deceniul nouă al secolului XIX.

6. Televizorul

Vladimir Kosma Zvorkin (1889-1982), inginer angajat la compania Westinghouse, face o demonstrație a noului său televizor cu raze catodice. Mildred Birt (dreapta) este unul dintre primii telespectatori. Imaginile difuzate sunt proiectate pe o oglindă din partea superioară a dispozitivului, ceea ce face posibilă vizionarea de mai multe persoane în același timp. Foto: Wikimedia

Inventarea televizorului a fost o adevărată cursă. Mai mulți savanți din lumea întreagă lucrau la dezvoltarea acestui dispozitiv. Vladimir Zvorkin (în imagine alături de un prototip al „kinescopului” din 1929) și Philo Farnsworth au fost printre primii ingineri care au încercat să creeze un dispozitiv cu imagini electronice.

Primele televizoare comerciale au fost televizoarele Octagon, produse de compania americană General Electric. Tot General Electric a fost și prima companie de radiodifuziune.

7. Computerul

Primele calculatoare umpleau o cameră întreagă. Foto: Wikimedia

Primele calculatoare electronice erau o adevărată priveliște, ocupând spații uriașe și având o putere de procesare minusculă în comparație cu smartphone-ul de azi.

În fotografia de mai sus poți vedea primul computer din lume, produs de americani și botezat ENIAC („Integrator și Computer Numeric Electronic”). Computerul a fost gata de utilizare în 1945.

Era în proprietatea guvernului SUA, costând aproximativ o jumătate de milion de dolari. Dispozitivul a fost folosit pentru a face calcule în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Calculele au ajutat la crearea bombei cu hidrogen.

8. Frigiderul

Ceea ce pare a fi un seif este, de fapt, unul dintre primele frigidere. Foto: Wikimedia

Frigiderul modern a evoluat din „cutiile cu gheață”. Începând cu deceniul șapte al secolului XIX, a început să apară tehnologia necesară pentru frigidere.

Acestea erau numite „Monitor-Tops” și erau produse de General Electric, dar sistemele de răcire ale acestor dispozitive conțineau niște substanțe chimice foarte toxice și inflamabile.

Așa că, în anii ’20 au fost înlocuite la scară comercială cu frigiderele cu freon, cum ar fi modelul din imagine, fabricat în 1927. Desigur, după standardele de azi, aceste dispozitive sunt foarte ineficiente.

9. Cuptorul cu microunde

Primul cuptor cu microunde. Foto: Wikimedia

Percy LeBaron Spencer a descoperit accidental cuptorul cu microunde și a depus actele pentru patentare în 1945. Este o poveste fascinantă. Primele cuptoare comerciale au fost create de compania pentru care lucra Spencer, Raytheon, în 1947.

Aveau să fie numite „Radar Range” (în imagine). După cum poți vedea, erau foarte greoaie.

10. Telescopul

Telescopul lui Zacharias Janssen. Foto: Wikimedia

Una dintre puținele invenții de pe această listă care s-a mărit în loc să se micșoreze este telescopul. Primele relatări despre telescoape au apărut spre sfârșitul secolului XVI.

Este posibil ca Zacharias Janssen, un inventator olandez, să fi fost prima persoană care a folosit telescopul și microscopul, în 1590. Informația aceasta nu este sigură.

În imagine, poți vedea o reproducere a unui telescop timpuriu creat de Janssen. În ziua de azi, telescoapele sunt mult mai mult decât două lentile fixate pe un tub: cu ajutorul lor, putem privi cu mult dincolo de limitele galaxiei noastre.


Ți s-a părut interesant acest subiect? Citește și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

2 comentarii la „10 prototipuri surprinzătoare ale unor dispozitive foarte populare”

  1. Dl.Dr.Ing.Philo Taylor Farnsworth al-II-lea i se datoreste conceperea primului televizor electronic din lume. De asemenea, tot Domniei Sale i se datoreste un model de Multipactor care este alimentat cu energie electrica si produce mai multa energie decat consuma. Am avut oameni mari……

    Răspunde

Lasă un comentariu