10 prototipuri surprinzătoare ale unor dispozitive foarte populare

E ușor să uiți de progresele tehnologice pe care omenirea le-a făcut de-a lungul secolelor. Dispozitivele pe care le folosim zilnic – precum telefonul inteligent, cuptorul cu microunde sau frigiderul – sunt niște realizări importante, dar pe care le privim ca pe ceva banal.

De fapt, toate aceste dispozitive sunt rezultatul a secole de cercetare în domeniile fizicii și ingineriei și, în unele cazuri, al unor accidente fericite.

Pentru a ilustra progresul, îți prezentăm zece prototipuri ale unor dispozitive populare, pentru a le putea compara cu „descendenții” lor moderni. În anumite cazuri, diferențele sunt uimitoare.

1

Telefonul mobil

„Alo! Martin Cooper la telefon.” Foto: Wikimedia

Poate că citești acest articol pe un smartphone. Telefoanele mobile de azi sunt foarte mici și ușoare. Dar îți aduci aminte de prototipul telefonului mobil?

Primele telefoane mobile au fost dezvoltate de Motorola, în 1973. Fotografia se mai sus îl înfățișează pe Martin Cooper, un inginer care a lucrat la dezvoltarea primului telefon mobil, modelul DynaTAC al celor de la Motorola (poate fi văzut în fotografie).

După standardele moderne, telefonul acesta poate fi numit cu greu „portabil” – era de mărimea și greutatea unei cărămizi și avea nevoie de o perioadă de încărcare de zece ore pentru a oferi nu mai mult de 30 de minute de conversație.

2

Telefonul fix

„Alo! Alexander Graham Bell la telefon.” Foto: Wikimedia

În 1892, Alexander Graham Bell a efectuat primul apel telefonic, sunând din New York în Chicago. Dispozitivul din fotografie nu pare prea masiv, însă, în comparație cu smartphone-urile moderne, este un „dinozaur”.

Mulți nu îl consideră pe Bell ca fiind cel care a dus la desăvârșire primul telefon, însă a fost primul care a patentat acest dispozitiv și care l-a fotografiat.

3

Sateliții

Satelitul Sputnik 1 avea diametrul de 58 de centimetri și cântărea 83 de kilograme. A stat 21 de zile pe orbita Pământului, timp în care a înconjurat planeta de 1440 de ori. Foto: Wikimedia/NASA

Nu ne putem imagina lumea de azi fără sateliți. Ne bazăm pe informațiile oferite de sateliți ori de câte ori folosim o aplicație de navigare, când ne uităm la televizor sau când vrem să aflăm cum va fi vremea.

Aproape 2.000 de sateliți operaționali orbitează Pământul. Până în 1957, nu exista niciunul.

În imagine poți vedea satelitul sovietic Sputnik 1, primul satelit care a orbitat Pământul. La doar 21 de zile de la lansare, Sputnik a ars, căzând prin atmosfera planetei noastre.

Chiar și în ziua de azi, sateliții rezistă rareori mai mult de 15 ani în spațiu.

4

Bicicleta

Confecționată din lemn și lipsită de pedale, această bicicletă seamănă mai degrabă cu o jumătate de căruță. Foto: Wikimedia

Acest prototip de bicicletă a fost fabricat în jurul anului 1820, la numai trei ani după ce modelul a fost proiectat de Karl von Drais.

Aceste modele erau confecționate în întregime din lemn și nu aveau pedale sau mecanisme care să le propulseze. Ca să înaintezi, trebuia să te împingi cu picioarele în pământ.

5

Becul

„Strămoșul” becului din zilele noastre. Foto: Wikimedia

La fel ca în cazul telefonului, inventarea și comercializarea becului au fost făcute posibile de decenii de cercetare în domeniul fizicii.

Persoana care a brevetat primul bec viabil din punct de vedere comercial a fost Thomas Edison, în 1879.

Imaginea de mai sus arată câteva dintre lămpile cu filament de carbon ale lui Edison, fabricate în deceniul nouă al secolului XIX.

6

Televizorul

Vladimir Kosma Zvorkin (1889-1982), inginer angajat la compania Westinghouse, face o demonstrație a noului său televizor cu raze catodice. Mildred Birt (dreapta) este unul dintre primii telespectatori. Imaginile difuzate sunt proiectate pe o oglindă din partea superioară a dispozitivului, ceea ce permite mai multor persoane să le vizioneze în același timp. Foto: Wikimedia

Inventarea televizorului a fost o adevărată cursă. Mai mulți savanți din lumea întreagă lucrau la dezvoltarea acestui dispozitiv.

Vladimir Zvorkin (în imagine alături de un prototip al „kinescopului” din 1929) și Philo Farnsworth au fost printre primii ingineri care au încercat să creeze un dispozitiv cu imagini electronice.

Primele televizoare comerciale au fost televizoarele Octagon, produse de compania americană General Electric. Tot General Electric a fost și prima companie de radiodifuziune.

7

Computerul

Primele calculatoare umpleau o cameră întreagă. Foto: Wikimedia

Primele calculatoare electronice ocupau spații uriașe și aveau o putere de procesare minusculă în comparație cu smartphone-ul de azi.

În fotografia de mai sus poți vedea primul computer din lume, produs de americani și botezat ENIAC („Integrator și Computer Numeric Electronic”). Computerul a fost gata de utilizare în 1945.

Era în proprietatea guvernului SUA și costa aproximativ o jumătate de milion de dolari. Dispozitivul a fost folosit pentru a face calcule în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Calculele au ajutat la crearea bombei cu hidrogen.

8

Frigiderul

Ceea ce pare a fi un seif este, de fapt, unul dintre primele frigidere. Foto: Wikimedia

Frigiderul modern a evoluat din „cutiile cu gheață”. Începând cu deceniul șapte al secolului XIX, a început să apară tehnologia necesară pentru fabricarea frigiderelor.

Acestea erau numite „Monitor-Tops” și erau produse de General Electric, dar sistemele de răcire ale acestor dispozitive conțineau niște substanțe chimice foarte toxice și inflamabile.

Așa că, în anii ’20 au fost înlocuite la scară comercială cu frigiderele cu freon, precum modelul din imagine, fabricat în 1927. Desigur, după standardele de azi, aceste dispozitive sunt ineficiente.

9

Cuptorul cu microunde

Primul cuptor cu microunde. Foto: Wikimedia

Percy LeBaron Spencer a descoperit accidental cuptorul cu microunde și a depus actele pentru brevetare în 1945.

Este o poveste fascinantă. Primele cuptoare comerciale au fost create de compania pentru care lucra Spencer, Raytheon, în 1947.

Aveau să fie numite „Radar Range” (în imagine). După cum poți vedea, erau foarte greoaie.

10

Telescopul

Telescopul lui Zacharias Janssen. Foto: Wikimedia

Una dintre puținele invenții de pe această listă care s-a mărit în loc să se micșoreze este telescopul. Primele relatări despre telescoape au apărut spre sfârșitul secolului XVI.

Este posibil ca Zacharias Janssen, un inventator olandez, să fi fost prima persoană care a folosit telescopul și microscopul, în 1590. Dar această informație aceasta nu este sigură.

În imagine, poți vedea o reproducere a unui telescop timpuriu creat de Janssen. În ziua de azi, telescoapele sunt mult mai mult decât două lentile fixate pe un tub: cu ajutorul lor, putem privi cu mult dincolo de limitele galaxiei noastre.


Ți s-a părut interesant acest subiect? Descoperă și 5 inventatori care au ajuns să-și regrete invențiile. Apoi, citește despre una dintre cele mai mari controverse din lumea științei: A furat Thomas Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple elocvente.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Yoshiaki spune:

    Dl.Dr.Ing.Philo Taylor Farnsworth al-II-lea i se datoreste conceperea primului televizor electronic din lume. De asemenea, tot Domniei Sale i se datoreste un model de Multipactor care este alimentat cu energie electrica si produce mai multa energie decat consuma. Am avut oameni mari……

    • - roryta - spune:

      să-ți spun un secret îngrozitor: se spune și se scrie i se ”datorează”, nicidecum ”datorește”… :)))))))

  • >