Acolo unde natura se întâlnește cu asfaltul nu poate să iasă nimic bun. De aceea, ecologiștii și constructorii și-au unit eforturile pentru a ridica poduri pentru animale peste autostrăzile aglomerate.
Aceste puncte de trecere pentru animale au redus numărul de victime rezultate în urma accidentelor, atât pentru oameni, cât și pentru animale. Din cauza drumurilor noastre, care se extind mereu, habitatele faunei devin din ce în ce mai fragmentate.

Adeseori, autostrăzile apar între animale și resursele de apă și hrană de care au nevoie pentru a supraviețui. Astfel, viețuitoarele sălbatice sunt obligate să încerce să traverseze drumurile aglomerate.
Este o situație de pe urma căreia nimeni nu are de câștigat.
Cine construiește pasaje pentru animale?
Ideea de a construi poduri pentru animale nu este tocmai nouă. De fapt, astfel de construcții au început să apară în Europa încă din anii ’50. Numai în Olanda se află 66 de puncte de trecere care protejează fauna de acolo, adică bursucii, mistreții și căprioarele.
În SUA și în Canada, ritmul de construire al unor astfel de structuri a crescut considerabil în ultimii 30 de ani. În România… mai bine să schimbăm subiectul.
Cum funcționează pasajele pentru animale
Ideea din spatele podurilor pentru animale este de a le oferi acestora o modalitate de a traversa șoselele fără ca viața să le fie pusă în pericol. Inginerii proiectează drumurile pentru ca acestea să nu fie scumpe (pentru ca să se poată construi cât mai multe) și să arate cât mai natural, ca să nu sperie animalele.

În direcția trecerii sunt instalate garduri, pentru a dirija fauna către acea zonă. Totodată, crește probabilitatea ca animalele să își învețe puii să folosească aceste puncte de trecere.
De exemplu, în SUA, într-o zonă deosebit de periculoasă din Colorado au fost ridicate multe astfel de puncte de trecere. Cei care au condus lucrările au instalat înainte camere de filmat, pentru a documenta fauna și rutele sale de mișcare.
„Putem să ne facem o idee legată de zona populată în mod natural de aceste animale. Astfel aflăm pe unde încearcă să traverseze șoseaua și felul în care comportamentul lor este afectat de aceasta. Apoi, folosim aceste informații pentru a determina care este cel mai bun loc pentru a ridica aceste treceri”, a afirmat Kara Polansky de la grădina zoologică din Denver, implicată în proiectul „Colorado Corridors”.
„În unele locuri, coliziunile dintre vehicule și animale s-au redus cu până 90%, așa că putem spune că aceste treceri sunt un mare succes”, a adăugat Polansky.
Treceri peste șosea și pe sub șosea

Pe lângă aceste poduri pentru animale, în multe locuri există treceri create pe sub drumurile intens circulate. Acestea sunt mai compacte și sunt folosite în principal de animalele mai mici.
În Africa, „trecerile sălbatice” ajută animalele mari, precum elefanții, să rămână alături de turmele lor. Există chiar și coridoare acvatice, care leagă cursurile de apă separate de șosele.
Podurile pentru animale sunt un pas în direcția potrivită pentru a crea armonie între modernizare și faună. În viitor, habitatele vor deveni fără îndoială și mai fragmentate, însă, dacă aceste poduri există, numărul accidentelor fatale – atât pentru animale, cât și pentru oameni – ar trebui să continue să scadă.







Ți-a plăcut acest articol? În continuare, descoperă și:
„În România… mai bine să schimbăm subiectul.”…. :)))))) mor de râsss!!!….:)))))))))