Criminalii silențioși – 10 plante periculoase de care să te ferești

Uneori arată atât de frumos, încât ne îmbie să ne apropiem de ele. Au flori viu colorate și par total inofensive, dar ascund un mare pericol: sunt extrem de toxice.

În acest articol îți prezentăm zece plante periculoase, de care ar fi bine să te ții departe. Surprinzător, unele dintre ele sunt folosite ca plante ornamentale, deși pot cauza intoxicații severe.

1. Cucuta de apă

Plante periculoase - Cucuta de apa

Cucuta de apă se găsește în Asia, America de Nord și Europa. Aceste plante periculoase cresc în locuri umede, precum mlaștinile și vadurile râurilor.

Cucuta de apă conține cicutoxină, care atacă sistemul nervos central. Dacă este ingerată, cucuta de apă provoacă greață, vărsături și dureri abdominale, tremurat și convulsii.

O singură mușcătură din rădăcină, care conține cea mai mare cantitate de toxină, poate cauza moartea. Între 100 și 200 de grame din această plantă sunt suficiente pentru a ucide o vacă.

2. Socul roșu

Plante periculoase - Socul rosu 1

Cine ar fi spus că acești arbuști cu fructe frumos colorate sunt plante periculoase? Și totuși, fructele necoapte, dar și crenguțele, frunzele și rădăcina de soc roșu sunt otrăvitoare.

Ingerarea acestora provoacă dureri, de cap, dureri abdominale, slăbiciune și uneori convulsii. În unele cazuri, ele pot cauza stopul cardiac sau respirator.

Dacă ai atins această plantă, este bine să te speli repede pe mâini. Socul roșu crește în zona temperată a emisferei nordice, dar și în Australia.

3. Plante periculoase – Oleandrul

Plante periculoase - Oleandru

Foarte mulți români țin în casă, ca plantă decorativă, arbuști de oleandru (sau leandru). Aceste plante cu origini mediteraneene este adesea folosit în amenajările peisagistice.

Cu toate acestea, oleandrul este una dintre cele mai otrăvitoare plante crescute în casă. Arbustul Conține digitoxină, o substanță toxică ce atacă inima și sistemul nervos central.

Cei otrăviți prezintă greață și vărsături, salivează în exces, au dureri abdominale, dar și palpitații.

4. Omagul

Plante periculoase - Omag

Aceste plante periculoase cresc în Asia, Europa și America de Nord. Datorită florilor, care pot fii purpurii, galbene sau albastre, omagul este cultivat în scopuri decorative.

Dar, deși este frumoasă, este bine să te ții departe de această plantă. Omagul este foarte toxic și poate cauza amorțeală, aritmie cardiacă, tulburări de vedere și chiar și moartea.

5. Ciumăfaia

Plante periculoase - Ciumafaia

Ciumăfaia este răspândită în America Centrală și de Nord, dar și în Europa. Această plantă aparent inofensivă este consumată de unele persoane pentru efectele sale psihoactive.

De aceea, intoxicațiile cu ciumăfaie sunt destul de frecvente. Pacienții suferă de delir, hipotermie, tahicardie și manifestă un comportament bizar.

Mulți dintre ei dezvoltă fotofobie, care durează câteva zile. Amnezia este un alt efect des întâlnit la cei intoxicați cu ciumăfaie.

În general, aceste simptome durează între 24 și 48 de ore, dar în unele cazuri ele pot ține și câteva săptămâni.

6. Plante periculoase – Brânca-ursului

Plante periculoase - Branca-ursului

Brânca-ursului crește în regiunile temperate ale emisferei nordice. De ce sunt aceste plante periculoase? Seva lor este fototoxică.

Când intră în contact cu pielea, cauzează inflamații severe. Inițial, pielea devine roșie și prezintă mâncărimi, iar în 48 de ore face bășici.

Aceste bășici se transformă în cicatrici negre sau purpurii, care dispar abia în câțiva ani.

7. Eurphorbia

Plante periculoase - Eurphorbia

Euphorbia este o altă plantă decorativă de care e mai bine să te ferești. Seva acestei plante cauzează bășici, urmate de indispoziție, umflături și febră.

Genul Eurphorbia conține mai multe specii, care diferă foarte mult una de cealaltă. Unele arată ca niște cactuși, în timp ce altele arată ca niște flori.

8. Rubarba

Plante periculoase - Rubarba

Rubarba crește îndeosebi în Europa și SUA. Puțini oameni știu că frunzele și rădăcinile acestei plante periculoase nu trebuie consumate.

Foarte mulți oameni s-au intoxicat după ce au mâncat frunze de rubarbă, în special în Primul Război Mondial. La acea vreme, autoritățile britanice recomandau rubarba ca sursă de hrană.

Planta este periculoasă deoarece conține o concentrație mare de acid oxalic. Acesta poate cauza arsuri în gât, greață și diaree.

9. Plante periculoase – Mătrăguna

Plante periculoase - Matraguna

Mătrăguna este răspândită în Europa, Africa de Nord și vestul Asiei. Mătrăguna este una dintre cele mai cunoscute plante otrăvitoare.

Ingerarea de mătrăgună poate cauza complicații în timpul sarcinii, boli cardiovasculare, tulburări gastrointestinale, dar și tulburări de ordin psihologic.

Simptomele de otrăvire cu mătrăgună includ dilatarea pupilelor, sensibilitatea la lumină și tulburările de vedere, tahicardie, pierderea echilibrului, dar și confuzie, halucinații, delir și convulsii.

10. Ricinul

Plante periculoase - Ricin

Aceste plante periculoase se găsesc în zonele tropicale, subtropicale și temperate. Datorită aspectului neobișnuit, ricinul este cultivat și ca plantă ornamentală.

Și totuși, ricinul este probabil cea mai otrăvitoare plantă din lume. Conține un compus extrem de toxic, numit ricină.

Semințele sunt partea cea mai periculoasă a ricinului. Între 4 și 7 semințe de ricin sunt suficiente pentru a cauza moartea.

Intoxicația cu ricin se manifestă prin greață, vărsături, diaree, tahicardie, hipertensiune și convulsii. Simptomele pot dura și o săptămână.

Dacă te pasionează acest subiect, te invităm să citești și Asasinii din lumea verde: 10 plante carnivore surprinse la ora mesei

Articole fascinante

  • Tasia spune:

    daca ricinul este otravitor, cum se face ca uleiul de ricin se gaseste in atatea retete naturiste?

  • >