Criminalii silențioși – 10 plante periculoase de care să te ferești

Uneori arată atât de frumos, încât ne îmbie să ne apropiem de ele. Au flori viu colorate și par total inofensive, dar ascund un mare pericol: sunt extrem de toxice.

În acest articol îți prezentăm zece plante periculoase, de care ar fi bine să te ții departe. Surprinzător, unele dintre ele sunt folosite ca plante ornamentale, deși pot cauza intoxicații severe.

1

Cucuta de apă

Cucuta de apa
Foto: Wikimedia

Cucuta de apă se găsește în Asia, America de Nord și Europa. Aceste plante periculoase cresc în locuri umede, precum mlaștinile și vadurile râurilor.

Cucuta de apă conține cicutoxină, care atacă sistemul nervos central. Dacă este ingerată, cucuta de apă provoacă greață, vărsături și dureri abdominale, tremurat și convulsii.

O singură mușcătură din rădăcină, care conține cea mai mare cantitate de toxină, poate cauza moartea. Între 100 și 200 de grame din această plantă sunt suficiente pentru a ucide o vacă.

2

Socul roșu

Plante periculoase - Socul rosu 1
Foto: Garden in a City

Cine ar fi spus că acești arbuști cu fructe frumos colorate sunt plante periculoase? Și totuși, fructele necoapte, dar și crenguțele, frunzele și rădăcina de soc roșu sunt otrăvitoare.

Ingerarea acestora provoacă dureri de cap, dureri abdominale, slăbiciune și uneori convulsii. În unele cazuri, se poate ajunge la stop cardio-respirator. Așadar, dacă ai atins această plantă, este bine să te speli repede pe mâini.

Socul roșu crește în zona temperată a emisferei nordice, dar și în Australia.

3

Plante periculoase - Oleandrul

Plante periculoase - Oleandru
Foto: Noticias724

Foarte mulți români țin în casă, ca plantă decorativă, arbuști de oleandru (sau leandru). Aceste plante cu origini mediteraneene sunt adesea folosite în amenajările peisagistice.

Cu toate acestea, oleandrul este una dintre cele mai otrăvitoare plante crescute în casă. Arbustul Conține digitoxină, o substanță toxică ce atacă inima și sistemul nervos central. Cei otrăviți prezintă greață și vărsături, salivează în exces, au dureri abdominale, precum și palpitații.

4

Omagul

Plante periculoase - Omag
Foto: Couleur Corse

Aceste plante periculoase cresc în Asia, Europa și America de Nord. Datorită florilor, care pot fii purpurii, galbene sau albastre, omagul este cultivat în scopuri decorative.

Dar, deși este frumoasă, este bine să te ții departe de această plantă. Omagul este foarte toxic și poate cauza amorțeală, aritmie cardiacă, tulburări de vedere și chiar și moartea.

5

Ciumăfaia

Plante periculoase - Ciumafaia
Foto: Gardening Know-How

Ciumăfaia este răspândită în America Centrală și de Nord și în Europa. Această plantă aparent inofensivă este consumată de unele persoane pentru efectele sale psihoactive.

De aceea, intoxicațiile cu ciumăfaie sunt destul de frecvente. Pacienții suferă de delir, hipotermie, tahicardie și manifestă un comportament bizar.

Mulți dintre ei dezvoltă fotofobie, care durează câteva zile. Amnezia este un alt efect des întâlnit la cei intoxicați cu ciumăfaie. În general, aceste simptome durează între 24 și 48 de ore, dar în unele cazuri pot ține și câteva săptămâni.

6

Plante periculoase - Brânca-ursului

Plante periculoase - Branca-ursului
Foto: Pixabay

Brânca-ursului crește în regiunile temperate ale emisferei nordice. Seva acestor plante periculoase este fototoxică. Când intră în contact cu pielea, cauzează inflamații severe.

Inițial, pielea devine roșie și prezintă mâncărimi, iar în 48 de ore face bășici. Aceste bășici se transformă în cicatrici negre sau purpurii, care dispar abia în câțiva ani.

7

Eurphorbia

Plante periculoase - Eurphorbia
Foto: Pixabay

Euphorbia este o altă plantă decorativă de care e mai bine să te ferești. Seva acestei plante cauzează bășici, urmate de indispoziție, umflături și febră.

Genul Eurphorbia conține mai multe specii, care diferă foarte mult una de cealaltă. Unele arată ca niște cactuși, în timp ce altele arată ca niște flori.

8

Rubarba

Plante periculoase - Rubarba
Foto: Gardener’s Magazine

Rubarba crește îndeosebi în Europa și SUA. Puțini oameni știu că frunzele și rădăcinile acestei plante periculoase nu trebuie consumate.

Foarte mulți oameni s-au intoxicat după ce au mâncat frunze de rubarbă, în special în Primul Război Mondial. La acea vreme, autoritățile britanice recomandau rubarba ca sursă de hrană.

Planta este periculoasă deoarece conține o concentrație mare de acid oxalic, care poate cauza arsuri în gât, greață și diaree.

9

Plante periculoase - Mătrăguna

Plante periculoase - Matraguna
Foto: EOL

Mătrăguna este răspândită în Europa, Africa de Nord și vestul Asiei. Este una dintre cele mai cunoscute plante otrăvitoare. Ingerarea de mătrăgună poate cauza complicații în timpul sarcinii, boli cardiovasculare, tulburări gastrointestinale, dar și tulburări de ordin psihologic.

Simptomele otrăvirii cu mătrăgună includ dilatarea pupilelor, sensibilitatea la lumină și tulburările de vedere, tahicardie, pierderea echilibrului, dar și confuzie, halucinații, delir și convulsii.

10

Ricinul

Plante periculoase - Ricin
Foto: Etsy

Aceste plante periculoase se găsesc în zonele tropicale, subtropicale și temperate. Datorită aspectului neobișnuit, ricinul este cultivat și ca plantă ornamentală.

Și totuși, ricinul este probabil cea mai otrăvitoare plantă din lume. Conține un compus extrem de toxic, numit ricină.

Semințele sunt partea cea mai periculoasă a ricinului. Între 4 și 7 semințe de ricin sunt suficiente pentru a cauza moartea. Intoxicația cu ricin se manifestă prin greață, vărsături, diaree, tahicardie, hipertensiune și convulsii. Simptomele pot dura și o săptămână.


Dacă te pasionează acest subiect, te invităm să citești și Asasinii din lumea verde: 10 plante carnivore surprinse la ora mesei.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „Criminalii silențioși – 10 plante periculoase de care să te ferești”

Lasă un comentariu