10 picturi celebre pe care merită să le vezi măcar o dată în viață

În acest articol facem un periplu prin lumea artei, în căutare de picturi pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață. Unele dintre aceste lucrări sunt considerate printre cele mai bune din istorie, adevărate momente de cotitură în istoria frumosului, iar altele pot părea neimportante.

Indiferent cum sunt considerate, însă, aceste opere au schimbat canoanele picturii, devenind repere importante în universul artistic.

1

„Grădina deliciilor pământene”, de Hieronymus Bosch

Foto: Wikimedia

Pentru mulți, acest triptic este capodopera lui Jheronimus Bosch, mai bine cunoscut sub numele de Hieronymus Bosch. Este expus la Muzeul Prado, în Madrid, și este considerat una dintre cele mai fascinante și mai misterioase opere din istoria artei.

Nivelul detaliilor surprinse este impresionant. Tripticul include trei scene: panoul din stânga este dedicat Paradisului, cu crearea Evei, în timp ce panoul din dreapta prezintă Iadul; panoul central dă numele grupului, ilustrând plăcerile sau deliciile vieții într-o grădină.

Aici poți să vezi tripticul și toate detaliile la rezoluție mai mare.

2

„Sărutul”, de Gustav Klimt

Detaliu din „Sărutul”. Foto: Gustav Klimt – Google Art Project

Foarte probabil, „Sărutul” este cea mai cunoscută lucrare a pictorului austriac Gustav Klimt. Este o pictură care stârnește pasiuni în rândul privitorilor. Poate fi găsită în Osterreichische Galerie din Viena și este, fără îndoială, o operă de artă care merită să fie admirată.

Este una dintre cele mai emblematice lucrări ale autorului și face senzație printre cei mai tineri iubitori de artă.

3

„Execuțiile din 3 mai”, de Francisco de Goya

Această pictură face parte din colecția permanentă a Muzeului Prado și este una dintre cele mai importante lucrări ale pictorului romantic Goya.

Foto: Museo del Prado

Intenția autorului acestui tablou a fost de a surprinde lupta poporului spaniol împotriva dominației franceze, la începutul războiului de independență spaniol. Este una dintre capodoperele lui Goya.

4

„Persistența memoriei”, de Salvador Dali

Foto: Wikimedia

Cunoscută și sub numele de „Ceasurile topite”, aceasta este una dintre cele mai reprezentative lucrări ale lui Salvador Dali și o putem admira la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), unde a ajuns în 1934.

5

„Nașterea lui Venus”, de Boticcelli

Este una dintre capodoperele maestrului renascentist Sandro Boticelli și ale Quattrocento-ului italian. La vremea sa, a fost o lucrare revoluționară: prezenta un nud fără niciun fel de paravan și aborda teme mitologice din cultura clasică greco-romană.

O pictură controversată la vremea respectivă și un exemplu de artă adevărată în zilele noastre. Foto: Wikimedia

Astăzi, este una dintre lucrările care merită vizitate. Dacă vrei să îți bucuri privirea pe viu, poți admira opera la Galeria Uffizi din Florența.

6

„Noapte înstelată”, de Vincent van Gogh

Foto: Wikimedia

„Noapte înstelată” este o pânză pictată de postimpresionistul Vincent van Gogh și o putem admira în colecția permanentă a MOMA din New York. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai recunoscute tablouri din istoria culturii occidentale și un tablou care trebuie văzut.

7

„Galben-roșu-albastru”, de Vasili Kandisnki

Îți place arta abstractă? Dacă da, trebuie să fi auzit de Kandinski și să fi văzut una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale din perioada Bauhaus.

Foto: Wikimedia

În această pictură, culoarea primește un tratament specializat, în încercarea de a reflecta dualitatea lumea exterioară / lumea interioară. Dacă vrei să o privești, va trebui să vizitezi Muzeul Național de Artă Modernă din Paris.

8

„Autoportret într-un Bugatti verde”, Tamara de Lempicka

Foto: Wikimedia

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute autoportrete ale artistei poloneze Tamara de Lempicka. A fost un tablou comandat de revista germană de modă Die Dame ca să servească drept copertă pentru a sărbători ziua independenței femeii moderne.

Acest lucru i-a adus artistei privilegiul de a semna una dintre cele mai cunoscute lucrări din arta modernă. În plus, este un exemplu remarcabil de portret Art Deco.

9

„Omul, controlorul universului”, Diego Rivera

Foto: Wikimedia

Aceasta este o pictură murală realizată de autor pentru Rockefeller Center și pictată ulterior pentru Palatul Artelor Frumoase din Mexico City (după ce a fost distrusă pentru că a fost respinsă de familia Rockefeller). Motivul respingerii: pictura includea și un portret al liderului comunist Vladimir Lenin, printre alte imagini controversate.

10

„Marele masturbator”, Salvador Dali

Foto: Wikimedia

Dali este foarte… Dali și mai are o lucrare ce merită admirată. Este vorba despre „Marele masturbator”, care se află la Muzeul Regina Sofia și care reflectă neliniștea autorului din perioada în care se temea că înnebunește.

În acest tablou se poate observa una dintre marile obsesii ale autorului: sexul.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu