10 învățători excepționali, oameni care au schimbat lumea

Fără un învățător potrivit, educarea copiilor și a adulților ar fi aproape imposibilă. Însă lecțiile acestor oameni care au schimbat lumea – zece dintre cei mai mari învățători din istorie – răzbat dincolo de pereții școlii, ajutând la formarea sistemului educațional și a societății din ziua de azi.

Mai jos îți prezentăm zece dintre cei mai influenți învățători din lume, alături de explicații care îți vor spune de ce lecțiile și moștenirea lor sunt atât de semnificative.

1. Oameni care au schimbat lumea – Confucius

Oameni care au schimbat lumea

Confucius (551-479 î.e.n.) a fost un filosof chinez ale cărui învățături au influențat viața chinezilor, japonezilor, vietnamezilor și coreenilor într-o măsură foarte mare.

Prin filosofia sa profundă, Confucius a fost un susținător al moralității guvernamentale și personale și multe dintre învățăturile lui au sfârșit prin a fi dezvoltate într-un sistem filosofic denumit confucianism.

2. Oameni care au schimbat lumea – Aristotel

Oameni care au schimbat lumea

Aristotel (384-322 î.e.n.) a fost unul dintre cei mai mari filosofi ai Greciei antice și a fost la început elevul lui Platon. Mai apoi, el l-a învățat pe Alexandru cel Mare despre rosturile lumii și, de-a lungul vieții sale, a adus contribuții monumentale la o întreagă varietate de domenii, inclusiv la poezie, fizică, metafizică, biologie, zoologie, politică, retorică, logică, muzică și teatru.

De fapt, au existat puține domenii în care Aristotel să nu se fi implicat.

3. Oameni care au schimbat lumea – John Amos Comenius

Oameni care au schimbat lumea

Comenius (1592-1670) a fost un profesor, educator, scriitor și om de știință morav. Era și un om foarte credincios, și de-a lungul vieții sale a fost atât episcop protestant în Moravia, cât și refugiat din considerente religioase.

Cea mai mare contribuție a lui Comenius a fost cartea sa Didactica Magna, în care susținea conceptul de educație universală.

4. Oameni care au schimbat lumea – John Locke

Oameni care au schimbat lumea

John Locke (1632-1704) a fost un medic și filosof englez, care credea cu tărie că, înainte de toate, trebuie educat caracterul. Prin scrierile sale, Locke demonstrează cum un caracter bun depășește cu mult stăpânirea numerelor și a literelor.

Însă pentru ca societatea să avanseze, este nevoie de amândouă aspectele.

5. Oameni care au schimbat lumea – Friedrich Froebel

Oameni care au schimbat lumea

Froebel (1782-1852) a fost un pedagog german, și a fost cândva elevul lui Pestalozzi, un reformator al educației. Froebel a dezvoltat baza educației moderne bazate pe cercetare, deoarece credea că fiecare elev are capacitățile sale unice și nevoile sale de învățare.

De asemenea, Froebel credea în importanța educației timpurii și a dezvoltat conceptul modern de grădiniță pentru copii.

6. Oameni care au schimbat lumea – Henry David Thoreau

Oameni care au schimbat lumea

Thoreau (1817-1862) a fost un prozator, poet, istoric, filosof și transcendentalist american. Este cel mai bine cunoscut pentru cartea sa Walden, în care exaltă virtuțile unei vieți simple, înconjurată de natură.

Eseurile, poezia, articolele și jurnalele sale alcătuiesc peste 20 de volume enorme și au avut multă influență în lumea întreagă.

7. Oameni care au schimbat lumea – Booker T. Washington

Oameni care au schimbat lumea

Washington (1856-1915) a fost un educator, lider politic, autor şi orator american renumit şi a fost foarte influent în cadrul comunităţii afro-americane din SUA, din 1890 până în 1915.

El aparținea ultimei generații de lideri negri care se născuseră sclavi și a luptat pentru drepturile civile ale oamenilor de culoare.

8. Oameni care au schimbat lumea – Noah Webster

Oameni care au schimbat lumea

Webster (1758-1843) a fost un autor de manuale, pasionat al cuvintelor, lexicograf, reformator al ortografiei și editor american și este considerat părintele școlii și educației din SUA.

De fapt, manualele sale au fost folosite de aproximativ cinci generații de copii americani pentru a învăța limba engleză.

9. Oameni care au schimbat lumea – Albert Einstein

10 învățători excepționali, oameni care au schimbat lumea facebook_compressed

Albert Einstein (1879-1955) a fost, în primul rând, un teoretician al fizicii, și este celebru pentru o serie întreagă de teorii revoluționare, inclusiv teoria specială și generală a relativității. Einstein este cel care a fondat cosmologia relativistă.

În 1921, Einstein a primit Premiul Nobel pentru Fizică, pentru faptul că descoperise legea efectului fotoelectric, precum și pentru multele sale contribuții din câmpul fizicii teoretice.

10. Oameni care au schimbat lumea – Ayn Rand

Oameni care au schimbat lumea

Renumita Ayn Rand (1905-1982) a fost filosof, romancier și dramaturg de excepție. Rand este cel mai bine cunoscută pentru cele două cărți de succes ale sale, The Fountainhead și Atlas Shrugged, precum și pentru fondarea unui întreg sistem filosofic.

Sistemul a devenit cunoscut drept obiectivism și este foarte influent și în ziua de astăzi.

Îți recomandăm 10 Cărți care te fac mai deștept, o listă de cărți care îți vor îmbunătăți semnificativ aparatul gândirii, cultura generală, capacitatea de a găsi soluții la probleme și nivelul de inteligență.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu