10 motive pentru care oamenii sunt atât de scârboși

Te-ai întrebat vreodată de ce noi, oamenii, suntem atât de… grosolani? Râgâim, mirosim urât, vomităm – facem tot timpul lucruri dezgustătoare.

Suntem, într-adevăr, grosolani, dar suntem așa cu scopul de a supraviețui! Explorarea „științei grosolăniei” ne poate ajuta să înțelegem de ce avem negi, de ce tragem vânturi și de ce trupurile noastre miros urât.

În acest articol, te invităm să explorezi o latură perfect normală a corpului uman, această mașinărie biochimică ale cărei funcții fundamentale ne pot pune uneori în situații sociale stânjenitoare.

De ce râgâim?

10 motive pentru care oamenii sunt atât de scârboși ragait_redimensionat_compressed
Foto: Pinterest

Toată lumea râgâie. Fie că râgâi discret după ce te-ai ridicat de la masă sau că produci un zgomot puternic, ar trebui să știi că toată lumea – fără excepție – râgâie.

Gazele, în primul rând bioxidul de carbon (deși se pot aduna și alte gaze precum hidrogenul și metanul) ni se adună treptat în stomac. Acest gaz poate fi inhalat când bei sau mănânci, sau poate fi găsit în mâncarea pe care o consumi, cum ar fi bioxidul de carbon din băuturile carbogazoase.

Gazul este reținut în stomac de sfincterul esofagului. Pe măsură ce gazul continuă să se acumuleze, este din ce în ce mai greu pentru sfincterul esofagian să îl țină în loc.

Gazul trebuie să iasă, pentru a ușura presiunea din stomac. Așa că, atunci când gazul se adună destul, deschide sfincterul esofagian, ceea ce are ca rezultat râgâitul (eructația).

Și oricine a râgâit vreodată (adică noi toți) cunoaște ușurarea pe care o simțim atunci când presiunea din stomac dispare.

Defecarea, desigur…

Defecarea, unul dintre aspectele grosolane ale condiției umane (deși, bineînțeles, nu este un atribut exclusiv al speciei noastre), este esențială. Te ajută să elimini din corp bacteriile și mâncarea nedigerată, precum și alte reziduuri.

Eliminarea reziduurilor este un proces foarte important pentru oameni. Însă defecarea poate să aibă un scop și mai înalt: excrementele pot fi un indicator al sănătății tale.

Aspectul fecalelor sale și dificultățile în actul defecării pot să fie niște semnale puternice că ceva nu este în regulă. Scaunul anormal poate să indice o infecție, probleme digestive și alte complicații.

De ce strănutăm?

10 motive pentru care oamenii sunt atât de scârboși stranut_redimensionat_compressed
Foto: Pinterest

Strănutul este o altă manifestare zgomotoasă pe care unele societăți o consideră grosolană. Însă strănutul ajută ca invadatorii nedoriți să nu îți ajungă în corp prin căile respiratorii.

Iritanții (precum piperul sau praful) care îți ajung în nas pot fi îndepărtați rapid prin strănut. Strănutul poate să atingă viteza de 160 de kilometri pe oră.

Această reacție are de asemenea loc atunci când membranele nasului sunt infectate cu un virus, cum ar fi cel al răcelii comune. Strănutul îți păstrează nasul liber de bacterii și virusuri dăunătoare.

Iată de ce strănutul este o funcție vitală pentru sănătatea ta.

Stomacul

În stomacul tău se întâmplă mereu câte ceva. Fie că încearcă să-ți spună că e timpul să mănânci, că îți dă de știre că este mult prea plin sau că bolborosește din alte motive, stomacul tău nu stă niciodată liniștit.

Și, chiar dacă este zgomotos, stomacul tău are niște funcții foarte importante. Producând mucus, acizi și enzime specifice, stomacul îți ajută corpul să digere mâncarea și extrage nutrimentele folositoare.

În plus, stomacul înmagazinează mâncarea, ceea ce îți permite să rămâi sătul între două mese.

De ce ne avem mucus?

10 motive pentru care oamenii sunt atât de scârboși muci_redimensionat_compressed
Mucusul (popularii „muci”) este doar unul dintre produsele grosolane ale oamenilor, produse cu care avem de-a face în fiecare zi. Foto: Pinterest

Nasul îți „curge” și te trezești cu el blocat. Unii își curăță cu degetele nasul și strănută peste tot. Nu este surprinzător că secreția de mucus parte din lucrurile umane mai puțin plăcute. Dar este o parte importantă a sănătății noastre.

Acarienii de praf, bacteriile, polenul, cenușă, nisip și alte multe particule nesănătoase se învârt constant în aerul pe care îl respiri. Din fericire, mucusul ajută la filtrarea unora dintre aceste particule, așa încât lucrurile nesănătoase să nu ajungă în corpul tău.

Pe lângă mucus, și părul din nas ajută la filtrarea aerului pe care îl respiri.

Pielea

Toți par a avea câte o problemă cu pielea. De la părul crescut sub piele la vânătăi, coșuri, negi sau bătături, se pare că există o listă interminabilă cu lucruri neplăcute în ceea ce privește pielea ta.

Dar motivele pentru care negii, de exemplu, apar pe pielea noastră sunt întemeiate. Negii sunt cauzați de virusuri care duc la apariția unor excrescențe pe piele.

Alunițele sunt ciorchini de celule care se grupează și din care pot să crească fire de păr. Bacteriile, uleiul de pe piele numit „sebum” și celulele epiteliale moarte se pot aduna împreună în pori pe piele și pot cauza colectarea de celule albe – puroi care formează „capul alb” al coșurilor.

Când pielea este lovită fără să fie ruptă, se poate forma o vânătaie, atunci când straturile inferioare ale pielii sunt vătămate și în zonă se strânge sângele.

Există o listă lungă de lucruri negative care se pot întâmpla pielii noastre, însă faptul că înțelegem aceste lucruri ne poate ajuta să ne păstrăm pielea sănătoasă.

De ce vomităm?

10 motive pentru care oamenii sunt atât de scârboși vomitat_redimensionat_compressed
Foto: Pinterest

Voma este o parte realmente neplăcută a vieții noastre. Când stomacul este prea plin, iritat sau dacă organismul încearcă să scape de un virus sau de ceva și mai sinistru, vomităm. Chiar dacă este neplăcut, este incredibil de important.

De exemplu, dacă cineva înghite accidental o substanță otrăvitoare sau bea prea mult alcool, vomitatul ajută la eliminarea acestei substanțe. De la intoxicație alimentară până la virusuri, vomitatul este un reflex natural pe care corpul îl declanșează ca să se protejeze.

De ce avem flatulență?

Așa cum toți defecăm, toți tragem vânturi din când în când. Când bem sau mâncăm, gaze precum aerul și bioxidul de carbon intră în corp odată cu mâncarea.

Unele dintre aceste se eliberează prin râgâit, altele prin flatulență. De fapt, în fiecare zi avem flatulență – între 15 și 20 pe zi.

Vânturile au de obicei un miros mult mai puternic decât eructațiile și, din punct de vedere social, sunt considerate mult mai grosolane. Mirosul respingător este cauzat de activitatea bacteriilor.

Pe măsură ce mâncarea este digerată și trece prin intestinul gros, resturile rezultate sunt procesate de o varietate mare de bacterii. Aceste bacterii ajută la prelucrarea mâncării și produc alt gaz – sulfidă de hidrogen. Acest gaz urât mirositor este eliberat prin flatulență.

În plus, vânturile noastre pot părea grosolane din cauza zgomotului pe care îl fac. Sunetul este rezultatul vibrației pielii din jurul anusului, atunci când gazul trece prin această zonă.

De ce mirosim urât?

10 motive pentru care oamenii sunt atât de scârboși miros corp_redimensionat_compressed
Foto: Pinterest

Mirosul corporal face parte din viață și, în vremurile moderne, am început să folosim deodorant ca să mirosim proaspăt și curat în fiecare zi. Bine, dar de ce mirosim atât de urât?

Anumite boli pot influența felul în care miroase o persoană. Însă, în general, mirosul corporal este cauzat de bacterii. Transpirația noastră nu are un miros neplăcut, fie că îți vine sau nu să crezi.

Însă când bacteriile consumă transpirația, produc niște reziduuri care miros urât. În plus, mâncarea pe care o consumăm poate să cauzeze o respirație urât mirositoare și cu toții știm cât de respingătoare poate fi „respirația de dimineață”.

Aceasta este cauzată de bacteriile ce produc reziduuri mirositoare în timp ce dormim.

Înghițirea mucusului

Nasurile noastre au apărut de mai multe ori pe listă și asta fiindcă sunt responsabile de multe lucruri. Dacă vederea mucusului stârnește dezgust, imaginea cuiva care își înghite aceste secreții poate fi și mai grosolană.

Poate că îndepărtăm prin strănut iritanții din nas, sau poate că sunt prinși de mucus sau de părul din nas. Însă iritanții care scapă sunt colectați de mucusul alunecos.

Cilii, niște structuri microscopice asemănătoare cu firele de păr, ajută la împingerea mucusului (substanță limpede și alunecoasă) către interiorul nasului. Mucusul adună iritanți cum ar fi praful și reziduurile.

Pe lângă strănut, suflarea nasului sau curățarea nasului pentru a scăpa de reziduuri, oamenii înghit, în medie, câteva zeci de mililitri de mucus pe zi. Acest lucru nu le permite iritanților să ajungă la plămâni.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu