10 mistere fascinante ale vieții, pe care știința nu le poate explica

Deși știința ne-a ajutat să înțelegem lumea, există încă mistere fascinante care pur și simplu ne uimesc. Se pare că, pe măsură ce descoperim tot mai multe despre viața de pe planeta noastră, și ghicitorile se complică tot mai mult.

În acest articol trecem în revistă zece așa-numite „enigme ale vieții”, fenomene pe care experții nu le pot explica. Cel puțin, nu încă. Iată despre ce este vorba:

1

Vacile se aliniază pe linia nord-sud atunci când mănâncă

Foto: Shutterstock

Cei mai mulți oameni nu se gândesc prea mult la vacile care pasc. La urma urmei, de ce ar face-o? Nimeni nu se așteaptă ca ele să ascundă vreo enigmă.

Dar când s-au uitat peste mii de imagini din satelit care în care erau surprinse vaci, membrii unei echipe de cercetare au găsit un detaliu care ne-a scăpat timp de milenii. Vacile își aliniază corpurile cu polii magnetici ai Pământului, cu fața către nord sau către sud.

Animalele fac acest lucru atunci când pasc sau când se odihnesc. Neobișnuitul comportament este același indiferent de direcția și viteza vântului sau de alți factori, și nimeni nu știe de ce.

Deși se știe că unele animale au o „busolă” interioară, este prima oară când un astfel de fenomen a fost identificat la un animal de talie mare și domestic. Alt lucru ciudat este că, cu cât sunt mai aproape de poli, cu atât mai puțin exactă este orientarea lor.

Oamenii de știință nu știu dacă fenomenul este legat de orientarea în spațiu sau este o încercare a animalelor de a se păzi de prădători. Se pare, totuși, că există un scop, dată fiind răspândirea fenomenului, care a fost observat la vacile de pe toate continentele.

2

De ce unele mamifere s-au mutat înapoi în apă?

Potrivit teoriei evoluției, animalele marine au părăsit apa și au dezvoltat membre pentru a merge pe pământ. Însă oamenii de știință susțin că unele dintre aceste creaturi s-au întors, după o vreme, în apă.

Printre acestea se numără balenele și focile. Motivul pentru care au făcut-o este unul dintre misterele fascinante ale naturii. Potrivit zoologilor, este mult mai dificil pentru animalele terestre să devină animale acvatice decât vice versa, astfel că fenomenul este greu de explicat.

Foto: Wikimedia

De asemenea, mamiferele marine au dezvoltat metoda mai eficientă de navigare cu ajutorul cozii mult mai târziu în cursul evoluției lor.

3

Mistere fascinante din lumea naturală: Alcaloizii din plante

Alcaloizii sunt substanțe care apar în mod natural la plante și animale. Una dintre cele mai cunoscute este morfina.

În jur de 7.000 de alcaloizi diferiți au fost identificați până acum în plante. Deși au fost studiați cu atenție, nu știm de ce plantele produc alcaloizi.

Unii experți cred că macul, din care se extrage morfină, produce această substanță ca să țină prădătorii la distanță. Alții cred că morfina (și, în consecință, și alți alcaloizi) nu face parte din mecanismul de apărare al macului, ci că este folosită pentru a regla metabolismul plantei.

4

Mistere fascinante: De ce florile sunt peste tot?

Plantele cu flori formează o clasă numită angiosperme. După cum probabil ai văzut, ele sunt peste tot. Surprinzător este faptul că lucrurile nu au stat întotdeauna așa.

Plantele cu flori „au luat fața” altor plante într-un răstimp scurt, acum 400 de milioane de ani, iar astăzi reprezintă aproximativ 90% din totalul speciilor de plante de pe Glob.

Problema l-a preocupat pe Charles Darwin atât de mult, încât a numit-o „un mister abominabil”. Evoluția rapidă a florilor la scurt timp după apariția lor era împotriva teoriilor lui despre evoluția înceată, prin selecția naturală.

Ceea ce intrigă și mai mult este că plantele cu flori nu sunt mai avantajate, din punct de vedere evoluționist, decât celelalte plante. Cu aceleași nutrimente cu care face flori, planta ar putea să investească în creștere sau în alte funcții care să o ajute să evolueze.

Astfel, biologii încă nu pot înțelege cum au ajuns aceste plante să domine flora de pe întreaga planetă, mai ales într-un timp atât de scurt.

5

De ce este atâta diversitate lângă ecuator?

Foto: iStock

Acum 200 de ani, exploratorul prusac Alexander von Humboldt a fost primul care a observat că biodiversitatea crește pe măsură ce te apropii de ecuator.

Formele de viață și culturile umane devin mai diverse, și la fel și bolile. Când auzi de epidemii mortale de virusuri în Africa sau America de Sud, acestea nu se datorează numai sistemului precar de sănătate din țările subdezvoltate.

Virusurile și bacteriile care cauzează aceste boli sunt mult mai active și mai diverse în țările mai apropiate de ecuator, iar oamenii de știință nu înțeleg de ce se întâmplă acest lucru.

Există câteva teorii, dar nu și consens. Ținând cont de numărul de forme de viață care ar trebui analizate, este aproape imposibil să reconciliezi toate ipotezele într-o singură concluzie.

6

Mistere fascinante: Paradoxul fitoplanctonului

Fitoplanctonul este o clasă de organisme care trăiesc în apele de mare adâncime. El include o mare varietate de subspecii. Acestea sunt plante care plutesc și au fost descoperite în sistemele marine din jurul lumii.

Este un grup foarte divers și marea varietate a acestor organisme ridică probleme pentru evoluționism și selecție naturală.

Lipsa resurselor face imposibilă supraviețuirea unui număr atât de mare de organisme într-un ecosistem fără să se ucidă unele pe altele. Totuși, cumva ele sunt încă aici.

Problema nu se referă numai la fitoplancton. S-a dovedit că apele bogate în nutrienți au o diversitate mai mică de specii decât apele mai sărace în nutrienți. Acesta este un paradox.

7

Cum susțin furnicile argentiniene o colonie peste continente?

Foto: Shutterstock

La suprafață, furnicile argentiniene par niște furnici obișnuite. Dar ele sunt probabil singura specie, în afară de noi, care a reușit să construiască colonii pe trei continente.

Toate cele trei colonii de furnici argentiniene din Europa, America de Sud și Asia sunt alcătuite din insecte care au aceleași trăsături genetice. Ele alcătuiesc, în esență, aceeași populație de furnici.

Distanța geografică dintre aceste colonii este uriașă. Structura socială a acestor colonii i-a uimit și ea pe oamenii de știință. Furnicile își recunosc imediat semenii, dar sunt agresive cu furnicile din alte specii.

Pe lângă asta, codul genetic al furnicii de azi nu s-a schimbat prea mult de mii de ani. Acesta este un lucru ciudat, deoarece organismele aflate în afara mediului lor nativ evoluează de obicei rapid. Însă nu a fost și cazul furnicilor argentiniene…

8

Misteriosul strămoș al oamenilor

Foto: Wikimedia

Genealogia omului modern a fost studiată de-a lungul anilor. Deși primii oameni au apărut cu mult timp în urmă, avem o idee destul clară despre originile noastre.

Sau așa am crezut, până când oamenii de știință au descoperit urme ale unui alt tip de strămoș al omului în ADN-ul unei specii dispărute. Când oamenii de știință au studiat ADN-ul denisovanilor (Denisova hominis), au găsit urme ale unei specii misterioase, pe care știința nu a reușit s-o identifice încă.

Denisovanii (numiți astfel după numele unei peșteri din Rusia în care au fost găsite rămășițe din oasele lor) sunt o specie de hominizi înrudită strâns cu neanderthalienii, numită astfel după numele peșterilor în care au fost prima dată găsiți.

Există un mister în jurul denisovanilor. Știm cine erau și de unde veneau, însă nu același lucru se pate spune despre specia necunoscută cu care s-au amestecat acum 30.000 de ani.

Această specie a lăsat o amprentă clară pe ADN-ul denisovan. Practic, tot ce știm este că le-au dat denisovanilor un set ciudat de dinți, care nu se găsește în niciun alt loc.

9

Mistere fascinante: Animale care pot să trăiască fără oxigen

Foto: AP

Aproape fiecare organism de pe Pământ are de-a face cu oxigenul, fie că îl consumă, fie că îl produce. De aceea, comunitatea științifică a rămas nedumerită atunci când au fost găsite primele animale care trăiesc fără oxigen.

Acestea trăiesc la mare adâncime în Marea Mediterană. În timp ce unele bacterii și organisme simple pot să trăiască fără oxigen, fenomenul era de neconceput printre animalele complexe, multicelulare.

Creaturile nou-descoperite sunt din clasa Loricifera phylum, o clasă de animale minuscule care trăiau cândva cu oxigen. Dar ele s-au adaptat la noul mediu, după ce nivelurile de oxigen au scăzut și au fost înlocuite de săruri.

Nu se cunosc alte organisme complexe care să trăiască în medii fără oxigen. Nu avem nicio idee legată de istoria evoluției lor. Cercetările ar putea să ne ofere o idee despre viața marină dinainte ca oceanele să aibă oxigen, cu 600 de milioane de ani în urmă.

10

Mistere fascinante: Reproducerea sexuală

Foto: Wikimedia

În afară de un grup select de microbi și plante, toate organismele din lume se reproduc sexual. Asta ni se pare atât de normal, încât nu ne mai dăm seama că este o anomalie a vieții.

O jumătate de specie, masculii, nu pot să producă urmași, dar consumă o cantitate de resurse din mediu. De ce s-a dezvoltat un mecanism care este un dezavantaj clar pe termen lung?

Una dintre teoriile preferate este că sexul ajută la îndepărtarea mutațiilor dăunătoare. Dar se pare că nu este cazul. Când oamenii de știință au studiat 700 de gene ale diferitelor organisme, au găsit că numărul mutaților dăunătoare este un uimitor 0.5/individ/generație.

Ținând cont de lucrurile negative ce rezultă de aici, aceasta nu este destul pentru a justifica reproducerea sexuală. Oricât de mult ne-ar plăcea să-l practicăm, sexul rămâne un lucru pe care încă nu îl înțelegem.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

5 comentarii la „10 mistere fascinante ale vieții, pe care știința nu le poate explica”

  1. Foarte interesante toate articolele pe care le-am citit de cand ati aparut pe pagina mea.Multumesc si sper sa nu fie nici o problema daca le repostez sa mai citeasca si alti prieteni.

    Răspunde

Lasă un comentariu