10 materiale și substanțe care par să sfideze legile fizicii

Gheață fierbinte, metal care se topește în apă, obiecte care plutesc pe gaz și lemn programabil. Oamenii de știință creează uneori substanțe cu proprietăți uimitoare. Unele par să nu țină cont de legile naturii.

În acest articol îți prezentăm o selecție cu zece materiale „inteligente” ieșite din comun, care dovedesc că știința se confundă uneori cu magia.

1

Materialul hidrofob

Materiale hidrofobe

Acest material este folosit pe post de înveliș exterior, pentru a proteja împotriva apei și murdăriei. El este fabricat pe bază de nanoparticule de dioxid de siliciu și titan.

Este folosit în prezent la scară largă, sub formă de spray și gel hidrofob pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, fețe de masă, precum și pentru materialele de construcții.

2

Gazul pe care obiectele plutesc ca pe apă

Gaz usor

Hexafluorura de sulf sau SF6 este un gaz de cinci ori mai greu decât aerul. Dacă este pus într-un recipient, nu îl părăsește și poate chiar să susțină obiecte ușoare, ca și când acestea ar pluti pe apă.

Hexafluorura mai are o proprietate surprinzătoare: reduce tonul vocii. O inhalație cu acest gaz te va face să vorbești ca personajul Darth Vader din „Războiul Stelelor”.

3

Metalul care se topește în apă

Metal care se topeste

Cu toții suntem familiarizați cu mercurul, pe care l-am văzut măcar o dată în laboratorul de chimie. Un metal asemănător cu mercurul este galiul, care se topește la temperatura camerei.

Punctul de topire al galiului este la 29.7°C, adică temperatura unei zile obișnuite de vară. Iar surprizele nu se opresc aici. Dacă sunt introduse în apă fierbinte, obiectele din galiu se topesc văzând cu ochii.

4

Pudra explozivă

Pudra explozibila

Triiodura de azot și fulminatul de argint nu au, deocamdată, nicio utilitate în industrie. Cele două substanțe sunt extrem de periculoase și chiar simplul transport al lor pune probleme mari.

Asta, deoarece explodează când sunt atinse, transformându-se în nori de fum intens colorat. Desigur, arată spectaculos, dar nu folosesc la nimic.

5

Metalul cu memorie

Metal cu memorie
Foto: Pinterest

Metal cu memorie 2

Obiectele confecționate dintr-un aliaj de nichel și titan – denumit nitinol – au capacitatea de a-și „aminti” forma inițială și de a reveni la ea atunci când sunt supuse la căldură.

6

Lemnul programabil

Lemn programabil

Cine s-ar fi gândit că printre materialele „inteligente” se va regăsi și lemnul? Cu ajutorul unei imprimante 4D (da, există și imprimante 4D), specialiștii de la Massachusetts Institute of Technology au reușit să creeze bucăți de lemn care iau o anumită formă atunci când sunt umezite.

7

Gheața fierbinte

Gheata fierbinte

Această substanță se numește acetat de sodiu și are uimitoarea proprietate de a se transforma din lichid în cristale la cea mai delicată atingere.

De la distanță, nu pot fi deosebite de cristalele de gheață obișnuite. Singura diferență este că sunt calde.

8

Hidrogelul

Hidrogel

Hidrogelul este utilizat în medicină datorită capacității de a-și schimba dimensiunile în funcție de temperatură. Efectul este deosebit, pentru că materialul pare să aibă propria viață.

9

Materialele care se repară singure

Material care se repara singur

Aceste substanțe miraculoase sunt aproape imposibil de deteriorat. De aceea, sunt folosite la fabricarea huselor de telefon, a materialelor de construcții și în scop medical.

Secretul lor constă în microcapsulele cu bacterii pe care le conțin. Microorganismele se activează atunci când materialul este deteriorat, umplând crăpăturile.

10

Aerogelul

Aerogel

Aerogelul este un material inovator, fabricat pe bază de grafen și care are niște proprietăți unice: este dur, transparent, rezistent la foc și reține căldura extrem de bine.

De asemenea, este de doar 1,5 ori mai dens decât aerul și de 500 de ori mai puțin dens decât apa. Specialiștii consideră că potențialul materialului este aproape nelimitat.

Datorită proprietăților sale excepționale, aerogelul este o substanță foarte scumpă: o bucată cât o palmă costă aproximativ 100 de dolari.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „10 materiale și substanțe care par să sfideze legile fizicii”

  1. Omenirea, dealungul istoriei s-a străduit să descopere materiale, fenomene, fiinţe şi proprietăţile acestora, cu scopul utilizării lor. Au apărut ramuri ale ştiinţei, care au încercat să descopere fenomene, legităţi ale Naturii înconjurătoare ,uneori adevărate , dar de multe ori false.
    Setea de cunoaştere ale fiinţelor vii este mare dar capacitatea , mai ales al omului, deşi este imensă , nu este nici pe departe suficientă pentru a înţelege programele COORDONATORULUI SUPREM, care guvernează Universul.Nu avem decât să ne minunăm şi să încercăm să înţelegem cât mai multe din ele.

    Răspunde

Lasă un comentariu