10 lucruri fascinante, dar mai puțin cunoscute despre lumea în care trăim

Indiferent când ai terminat studiile, recent sau cu zeci de ani în urmă, există multe lucruri pe care nu le știi despre planeta extraordinară pe care trăim. De pildă, știai că Oceanul Pacific se micșorează în fiecare an? Sau că suporterii echipei de fotbal a Mexicului au provocat un cutremur?

A treia planetă de la Soare este mult mai complexă decât ai putea crede, după cum o demonstrează informațiile pe care le vei afla parcurgând acest articol. Ne-am distrat descoperindu-le, așa că sperăm să îți facă plăcere și ție să parcurgi acest articol.

1

Everestul nu este vârful cel mai apropiat de spațiul cosmic

Deși este cel mai înalt vârf din lume, Everestul nu este cel mai apropiat de spațiul cosmic. Acest record este deținut de vulcanul Chimborazo, din Ecuador.

Cum este posibil acest lucru? Pământul nu este rotund, ci are formă de elipsoid, adică este turtit la poli și bombat la ecuator.

Vulcanul Chimborazo, care face parte din Anzi, este situat la un grad sud de ecuator, iar Everestul se află la aproape 28 de grade nord de ecuator.

Astfel, datorită poziției sale, Chimborazo este mai apropiat de spațiul cosmic decât Everestul, deși este cu 2.580 de metri mai mic. Din același motiv, vârful Chimborazo este și punctul geografic cel mai îndepărtat de centrul Pământului.

2

Teritoriul Islandei crește cu cinci centimetri în fiecare an

Peisaj din Islanda
Foto: Worldhistory.org

Islanda este situată între plăcile tectonice nord-americană și europeană, care se îndepărtează una de cealaltă. Datorită acestui fenomen, teritoriul Islandei crește cu aproximativ cinci centimetri în fiecare an.

3

Oceanul Pacific se micșorează

Pe măsură ce America de Nord și America de Sud se deplasează spre vest, Oceanul Pacific se micșorează. În fiecare an, Asia și cele două Americi se apropie tot mai mult, în timp ce suprafața Oceanului Pacific se reduce cu doi-trei centimetri, iar cea a Oceanului Atlantic crește.

4

Ciudad de Mexico se scufundă

Ciudad de Mexico
Foto: Wikimedia

Ciudad de Mexico a fost construit de azteci în anul 1325, în mijlocul lacului Texcoco. După ce i-au cucerit pe azteci, conchistadorii spanioli au luat o serie de măsuri ca să împiedice inundarea orașului, demersuri care au dus la secarea lacului în secolul XVII.

În timp, orașul s-a extins și a ajuns să ocupe întregul bazin al fostului lac, care este format dintr-o argilă puternic îmbibat în apă. Deoarece orașul își extrage apa din acest sol, metropola cu 21 de milioane de locuitori se scufundă tot mai mult în fiecare an.

Potrivit estimărilor, în secolul XX, Ciudad de Mexico s-a scufundat 9.7 metri, iar procesul se accelerează pe măsură ce apa este extrasă, iar solul se tasează tot mai mult.

5

În lume există trei state-enclavă

Lesotho, San Marino și Vaticanul sunt singurele trei țări din lume care sunt înconjurate complet de teritoriul unui alt stat. Lesotho este situat în întregime în Africa de Sud, în timp ce San Marino și Vaticanul se află în Italia.

6

Marea Sargaselor nu are țărm

Singura mare din lume care nu are țărm este Marea Sargaselor. Aflată în nordul Oceanului Atlantic, marea este înconjurată de patru curenți oceanici și nu are nicio coastă.

Marea Sargaselor își trage denumirea de la Sargassum, algele marine plutitoare care o acoperă.

7

Parcul Yellowstone stă pe un supervulcan

Sub Parcul Național Yellowstone se află un supervulcan activ. Un supervulcan este un vulcan care a înregistrat cel puțin o erupție în care a eliberat cel puțin 1.000 de kilometri cubi de material.

De-a lungul istoriei sale, vulcanul Yellowstone a înregistrat trei erupții de mari proporții, dintre care două au fost incluse în categoria „super”. Din fericire, cea mai recentă astfel de erupție a avut loc acum 640.000 de ani.

8

În deșertul Sahara ninge

Zapada in Sahara
Foto: Geoff Robinson Photography

Cu temperaturi care ajung până la 58 de grade Celsius, ai spune că în deșertul Sahara este imposibil să ningă. Și totuși, acest lucru s-a întâmplat de câteva ori în istorie.

Pe timp de zi, temperatura medie din deșert este de 30 de grade Celsius, dar după apusul soarelui temperatura medie este de doar 12 grade Celsius.

În situații excepționale, temperatura poate ajunge la limita înghețului, iar dacă în zonă au loc precipitații, se pot manifesta sub formă de ninsoare.

În ianuarie 2018, în Sahara a nins pentru a treia oară în ultimii 40 de ani. Înainte de aceasta, au fost înregistrate ninsori în 2016 și 1979.

9

Țările din Orientul Mijlociu importă nisip din Australia

Deși sunt situate într-o zonă deșertică, unde nisipul se găsește din abundență, state precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite importă nisip din Australia.

Deși pare absurd, achiziția este necesară pentru că nisipul extras din țările importatoare nu este potrivit pentru construcții.

10

Suporterii mexicani au provocat un cutremur în 2018

Suporeri mexicani
Foto: RT

În timpul partidei de fotbal dintre Mexic și Germania, de la Cupa Mondială din 2018, seismografele din Ciudad de Mexico au înregistrat un microcutremur, care a avut loc imediat după ce echipa Mexicului a marcat.

Potrivit Institutului de Investigații Geologice și Atmosferice din Mexic, micul cutremur a fost cauzat de săriturile de bucurie ale celor 75.000 de suporteri mexicani aflați în tribune.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu