10 lucruri uimitoare despre analfabeți pe care s-ar putea să nu le știi

10 lucruri uimitoare despre analfabeți pe care s-ar putea să nu le știi FEATURED_compressed

Câți analfabeți crezi că sunt pe planetă? Dar în România? Analfabetismul are o amploare uriașă. Aproape 10% populația Globului nu ar putea să citească această frază nici dacă ar înțelege limba română.

De fapt, aproximativ 800 de milioane de oameni din jurul lumii – atât din țările dezvoltate, cât și din cele în curs de dezvoltare – sunt analfabeți.

Asta înseamnă că nu pot înțelege o carte sau un articol de ziar, nu pot citi nici măcar prospectele medicamentelor și votează la alegeri „pe semnătură”, fără să înțeleagă ce fac.

Iată câteva statistici referitoare analfabetism și impactul său uimitor

analfabetismul - 10 lucruri uimitoare despre analfabeți pe care s-ar putea să nu le știi FEATURED_compressed
Foto: Pinterest

1. Alfabetizarea, ca parte a unei educații de bază, este unul dintre drepturile tale ca om.

2. Analfabetismul este foarte scump. Costă economia globală cam o mie de miliarde de dolari pe an. Nicio țară de pe planetă nu a reușit să susțină o creștere economică constantă fără să aibă o rată de peste 40% de alfabetizare a adulților.

3. În 2018, în România existau aproximativ 245.000 de analfabeți, iar țara noastră este pe locul 1 în Europa în ceea ce privește amploarea analfabetismului funcțional (42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional).

Ce înseamnă analfabet funcțional? O persoană care nu poate înțelege, nu poate exprima, nu poate explica ceea ce citește, nu poate face mai mult decât operații matematice elementare.

4. 40.000 de copii români cu vârste între șase şi 15 ani nu au fost la școală niciodată. În același timp, 41% dintre elevii români au acasă mai puțin de zece cărți.

5. Există o strânsă corelație între analfabetism și infracțiuni – 70% dintre deținuți nu pot citi peste nivelul clasei a patra, iar 85% dintre delincvenții minori sunt analfabeți funcționali.

Suntem în secolul XXI, iar analfabetismul este o problemă majoră

6. Majoritatea analfabeților – două treimi, aproximativ 496 de milioane de oameni – sunt femei. Alfabetizarea le ajută pe femei personal, politic și economic și între patru și șase ani de educație pentru femei pot duce la o descreștere cu 20% a numărului de decese ale copiilor la naștere.

7. Este rentabil ca femeile să fie ajutate să învețe. Reducerea discrepanței dintre numărul femeilor fără loc de muncă și numărul bărbaților șomeri ar duce la creșterea produsului intern brut cu până la 1.2% într-un singur an.

analfabetismul
Foto: Pinterest

8. Alfabetizarea le ajută pe fete să nu se căsătorească prea devreme. Studiile arată că, dacă fiecare fată din Africa Subsahariană și din sud-vestul Asiei ar termina școala generală, numărul adolescentelor căsătorite până la 15 ani ar scădea cu peste 60%.

9. Aproximativ 123 de milioane de oameni din populația de analfabeți a lumii sunt tineri.

10. Facem progrese, însă acestea încetinesc. Din 1990 până în 1999, analfabetismul global a scăzut cu 12%. Din anul 2000, cu numai 1%.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

5 comentarii la „10 lucruri uimitoare despre analfabeți pe care s-ar putea să nu le știi”

Lasă un comentariu