fbpx

10 lucruri uimitoare despre analfabeți pe care s-ar putea să nu le știi

Câți analfabeți crezi că sunt pe planetă? Dar în România? Analfabetismul are o amploare uriașă. Aproape 10% populația Globului nu ar putea să citească această propoziție nici dacă ar înțelege limba română.

De fapt, aproximativ 800 de milioane de oameni din jurul lumii – atât din țările dezvoltate, cât și din cele în curs de dezvoltare – sunt analfabeți.

Asta înseamnă că nu pot înțelege o carte sau un ziar, nu pot citi nici măcar prospectele medicamentelor și votează la alegeri „pe semnătură”, fără să înțeleagă ce fac.

Iată câteva statistici referitoare analfabetism și impactul său uimitor

analfabetismul - 10 lucruri uimitoare despre analfabeți pe care s-ar putea să nu le știi FEATURED_compressed

1. Alfabetizarea, ca parte a unei educații de bază, este unul dintre drepturile tale ca om.

2. Analfabetismul ne costă foarte mult. Analfabetismul costă economia globală cam o mie de miliarde de dolari pe an. Nicio țară de pe planetă nu a reușit să susțină o creștere economică constantă fără să aibă o rată de peste 40% de alfabetizare a adulților.

3. În România există aproximativ 245.000 de analfabeți, iar țara noastră este pe locul 1 în Europa în ceea ce privește amploarea anafabetismului funcțional (42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional).

Ce înseamnă analfabet funcţional? O persoană care nu poate înţelege, nu poate exprima, nu poate explica ceea ce citește, nu poate face mai mult decât operaţii matematice elementare.

4. 40.000 de copii români cu vârste între 6 şi 15 ani nu au fost la școală niciodată. În același timp, 41% dintre elevii români au acasă mai puţin de zece cărţi.

5. Există o mare corelație între analfabetism și infracțiuni – 70% dintre deținuți nu pot citi peste nivelul clasei a patra, iar 85% dintre delincvenții juvenili sunt analfabeți funcționali (nu înțeleg ceea ce citesc).

Suntem în secolul XXI, iar analfabetismul este o problemă majoră

analfabetismul

6. Două treimi  dintre analfabeții lumii – aproximativ 496 de milioane de oameni – sunt femei. Alfabetizarea le ajută pe femei personal, politic și economic și între patru și șase ani de educație pentru femei pot duce la o descreștere cu 20% a numărului de decese ale copiilor la naștere.

7. Este rentabil să ajutăm femeile să învețe. Reducerea discrepanței dintre numărul femeilor șomere și numărul bărbaților șomeri ar duce la creșterea produsului intern brut cu până la 1.2% într-un singur an.

8. Alfabetizarea le ajută pe fete să nu se căsătorească prea devreme. Studiile arată că dacă fiecare fată din Africa subsahariană și din sud-vestul Asiei ar termina școala generală, numărul fetelor căsătorite până la 15 ani ar scădea cu peste 60%.

9. Aproximativ 123 de milioane de oameni din populația de analfabeți ai lumii sunt tineri.

10. Facem progrese, însă progresele încetinesc. Din 1990, analfabetismul global a scăzut cu 12%. Din 2000, cu numai 1%.


În continuare, citește despre un caz ce ține de „culmea educației” – omul care are 145 de diplome universitare, apoi descoperă 10 cărți care te fac mai deștept.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

  • „42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional”??? Si nu ne intrebam daca e ceva in neregula cu invatamantul nostru? Procentul e sigur? Mi se pare extrem de inalt…

  • >