Lumea este plină de locuri ciudate, dar frumoase. Forme de relief neobișnuite, fenomene unice sau plante nemaiîntâlnite par să sfideze logica și ne încântă privirea. Datorită lor, simți că ai pătruns într-o altă lume, în care legile fizicii nu se mai aplică.
De cele mai multe ori, aceste minunății au fost create pe cale naturală, pe parcursul a sute de mii sau chiar milioane de ani. Asta ne demonstrează încă o dată că este nevoie de timp pentru a desăvârși o operă de artă. Îți prezentăm, așadar, zece locuri ciudate de pe planeta Pământ, care te vor impresiona cu siguranță.
Gheizerul colorat, Nevada, SUA

Denumit Fly Geyser, acest izvor fascinant se află pe un teren privat de la marginea deșertului Black Rock din Nevada. Gheizerul a fost creat accidental în 1964 de o echipă de muncitori care fora terenul pentru apă geotermală.
Astăzi, la peste 50 de ani distanță, apa țâșnește până la un metru și jumătate înălțime. Mineralele se depun constant, iar conul gheizerului crește cu câțiva centimetri în fiecare an.
Nuanțele de roșu și verde, neobișnuite pentru un gheizer, se datorează algelor termofile din apă.
Drumul Uriașului, Irlanda de Nord

Unul dintre cele mai populare locuri ciudate de pe Terra este Drumul Uriașului. Acum 60 de milioane de ani, o uriașă erupție vulcanică a scos la suprafață o cantitate impresionantă de bazalt topit.
Pe măsură ce s-a răcit, lava s-a solidificat și s-a contractat, creând formele pe care le putem vedea astăzi. Drumul Uriașului este compus din aproximativ 37.000 de coloane poligonale din piatră, care arată de parcă ar fi fost făcute de mâna omului.
De altfel, perfecțiunea geometrică a pietrelor a dat naștere multor legende locale, care spun că acestea ar fi fost create de un gigant. Locul a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO.
Fântâna lui Thor, Oregon, SUA

Fântâna lui Thor, din Oregon, SUA, este cunoscută și sub denumirea de „poarta spre iad”. Imensa gaură pare să fie desprinsă din altă lume și poate înghiți fără probleme o barcă de dimensiuni mari.
La punctul culminant al fluxului, apa mării intră în respectiva gaură, iar apoi este lansată în sus cu o putere impresionantă. Fântâna lui Thor este unul dintre acele locuri ciudate care atrag anual sute de mii de turiști.
Badab-e-Surt, Iran

Aceste terase frumoase din travertin se află în nordul Iranului. Sunt rezultatul unui fenomen natural incredibil, care a durat mii de ani.
Travertinul este un tip de calcar ce se formează, de obicei, la gura izvoarelor termale bicarbonatate, cum se găsesc și la Băile Herculane, de exemplu. La Badab-e-Surt se află două astfel de izvoare, care au proprietăți minerale diferite.
Unul dintre aceste izvoare, a cărui apă are un conținut ridicat de oxid de fier, este „vinovat” pentru culoarea neobișnuită a teraselor de travertin.
Locuri ciudate - Insula Socotra, Yemen

Această insulă izolată s-a separat de continentul african acum 6 milioane de ani. Peisajul de pe insulă pare desprins de pe platoul de filmare al unui film SF.
Socotra are o biodiversitate unică, aici aflându-se plante și copaci care nu pot fi găsiți în altă parte a lumii. Simbolul insulei sunt bizarii arbori denumiți „copacii sângelui de dragon”, din care în trecut se extrăgea rășină roșie.
Tot aici se află și „copacii de sticlă”, niște arbori cu aspect de bulbi.
Mâna din deșert, Chile

Dacă unele locuri ciudate au fost create de natură, pentru altele responsabil este omul. Sculptorul chilian Mario Irarrazabal este cel care a creat o foarte ciudată operă de artă în mijlocul pustietății.
Sculptura are forma unei mâini care se ridică din nisipul Deșertului Atacama, la 74 de kilometri sud de orașul Antofagasta. Irarrazabal este cunoscut pentru lucrările sale care au ca temă suferința umană. Această sculptură uriașă și neliniștitoare surprinde sentimentul singurătății.
Dealurile de ciocolată din Insula Bohol, Filipine

Pe Insula Bohol se află aproximativ 1.700 de dealuri conice, de înălțimi variabile. Dar ele au o formă atât de regulată, încât ai spune că sunt făcute de mâna omului. Totuși, potrivit UNESCO, ele sunt formate din depozite de corali și sunt rezultatul eroziunii apei de ploaie.
În timpul sezonului uscat, dealurile își merită epitetul de a fi „de ciocolată” deoarece își schimbă culoarea din verde luxuriant în maro.
Locuri ciudate - Plaja Roșie, Panjin, China

Când ne gândim la plaje, ne vin în minte peisaje cu nisip fin, galben sau chiar alb. Dar o plajă din China ne demonstrează că plajele pot căpăta și culori neconvenționale. Toamna, nisipul Plajei Roșii își schimbă culoarea în roșu aprins datorită depunerii unor alge (Suaeda salsa).
Doar o mică parte a plajei este deschisă publicului, iar zona poate fi explorată pe o potecă de lemn care se întinde până la mare.
Câmpia cu „borcane”, Laos

Aceste pietre megalitice, de forma unor borcane, sunt înconjurate de mituri. „Borcanele” uriașe sunt împrăștiate pe suprafața provinciei Xieng Khouang și pot fi găsite în grupuri care variază de la un exemplar la o sută.
O teorie spune că uriașele „borcane” cilindrice erau folosite în ceremoniile funerare antice, dar legendele locale spun că erau folosite pentru a fermenta vin de orez pentru uriași.
Valea Spiridușilor, Utah, SUA

Nu, în imagine nu e planeta Marte. Este vorba despre o vale nelocuită, aflată la 347 de kilometri sud-est de Salt Lake City, din statul Utah. Gresia moale a fost erodată de vânt și apă de-a lungul timpului, formând culmi și formațiuni stâncoase cu forme fantastice.
Unii cred că acestea seamănă cu spiridușii, de unde și numele văii. Zona în care pot fi admirate aceste formațiuni are doar 1,6 kilometri lățime și 3,2 kilometri lungime. Aici au fost amenajate mai multe poteci, pentru a te putea apropia de formațiunile bizare.
Excelente informatii.Multe merita salvate pentru un studiu ulterior,Atasati va rog un pdf pentru download