10 imagini rare din momente care au marcat istoria

Despre majoritatea evenimentelor care s-au petrecut în istorie am aflat doar din cărți și din relatările altora. Odată cu apariția camerelor de fotografiat, lucrurile au început să se schimbe.

Evenimentele importante au fost imortalizate în fotografii, martore fidele a ceea ce s-a petrecut. Iată o colecție de imagini rare, ce ne transpun în atmosfera unora dintre cele mai importante momente din istorie.

1

Asasinarea lui John F. Kennedy

Imagini rare - JFK
Foto: Wikimedia

22 noiembrie 1963: Imediat după ce președintele John F. Kennedy este împușcat, agentul serviciului secret american, Clint Hill, sare în limuzina prezidențială.

2

Neil Armstrong în modulul lunar

Imagini rare - Neil Armstrong
Foto:Wikimedia

21 iulie 1969 – astronautul american Neil Armstrong, la bordul modulului lunar, la întoarcerea din spațiu.

3

Supraviețuitori de pe Titanic

Imagini rare - Titanic
Foto: Wikimedia

15 aprilie 1912: Ultima barcă de salvare care a părăsit Titanicul se apropie de nava Carpathia.

4

Asasinarea lui Martin Luther King Jr.

Imagini rare - Martin Luther King
Foto: Joseph Louw/LIFE

Pe 4 aprilie 1968, Martin Luther King Jr. este împușcat mortal în timp ce se află la balconul motelului Lorraine din Memphis. La câteva secunde după eveniment, membrii echipei sale arată cu degetul în direcția de unde s-a tras.

5

Imagini rare - Bătălia de la Gettysburg

Imagini rare - Gettysburg
Foto: Wikimedia

Fotografia de mai sus surprinde doar o parte infimă din victimele bătăliei de la Gettysburg (1-3 iulie 1863), cea mai sângeroasă bătălie din istoria SUA și un moment de cotitură în Războiul Civil American.

6

Moartea lui Rasputin

Imagini rare - Rasputin
Foto: Wikimedia

Cadavrul lui Grigori Rasputin, după ce a fost scos din apele râului Neva. Rasputin a fost ucis pe 30 decembrie 1916.

7

Imagini rare - Atacul nuclear de la Hiroshima

Imagini rare - Hiroshima
Foto: Wikimedia

6 august 1945: Ciuperca nucleară se ridică deasupra orașului japonez Hiroshima, la doar câteva minute de la atacul nuclear care a distrus orașul. Această fotografie, descoperită în 2013, este una dintre cele câteva fotografii ale exploziei realizate de la sol.

8

Momentul care a declanșat Primul Război Mondial

Imagini rare - Gavrilo Princip
Foto: Wikimedia

Polițiștii îl capturează pe Gavrilo Princip, tânărul care i-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand și pe soția sa, pe 28 iunie 1914.

9

Imagini rare - Mona Lisa se întoarce la Luvru

Imagini rare - Mona Lisa
Foto: Lifebuzz

Din 1939 și până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, tabloul Mona Lisa a fost ținut ascuns, pentru a nu fi luat de naziști.

10

Statuia Libertății în timpul construcției

Imagini rare - Statuia Libertatii
Foto: Lifebuzz

Paris, 1884: Muncitorii lucrează de zor la construcția Statuii Libertății.

Ca să știi mai mult, citește „Sigmund Freud despre…. (pachet 6 volume)”

Noua serie „Sigmund Freud despre… (vise, psihologia vieții erotice, acte ratate, fericire, dezastre, nervozitate)” își propune să aducă în atenția cititorilor mai mult sau mai puțin familiarizați cu psihanaliza o serie de lucrări ale marelui gânditor, într-un format accesibil și adaptat cerințelor lumii moderne.

Textele au fost cu greu selectate din vasta operă freudiană, căci alegerea unora a reprezentat o nedreptate adusă altora. Temele tratate sunt mereu actuale, căci, în ciuda progreselor din planul exterior, mintea omenească nu s-a schimbat prea mult în ultima sută de ani.

Astfel, la întrebarea pusă de revista Time în 1993, „A murit Freud?”, răspunsul este un „nu” categoric. Cititorul va găsi în paginile acestor cărticele esențele prețioase ce se află adesea în recipiente de mici dimensiuni – pentru a-l călăuzi în perpetua sa căutare și pentru a-i oferi reperele necesare pe drumul cunoașterii.

„Sigmund Freud despre…. (pachet 6 volume)” se găsește cu reducere pe Cartepedia.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu