Sculptate de apă: 10 dintre cele mai frumoase golfuri din lume

De-a lungul istoriei, multe dintre cele mai frumoase golfuri din lume au servit drept porturi naturale, având o mare importanță strategică și economică. Nu întâmplător, numeroase orașe mari ale lumii au deschidere către un port natural.

Dar, pe lângă utilitatea lor, aceste golfuri au un relief spectaculos și au devenit atracții turistice de necontestat. În acest articol îți prezentăm zece golfuri care oferă peisaje excepționale și experiențe de neuitat.

Fie că sunt sălbatice sau situate în apropierea unor metropole, aceste locuri stârnesc fascinația iubitorilor de călătorii.

1

Golful Fundy, Canada

Golfuri - Golful Fundy
În timpul fluxului, nivelul apei din golf crește char și cu 21 metri. Foto: amazonaws.com

Primul loc pe lista noastră cu cele mai frumoase golfuri din lume este situat în Canada, pe coasta Oceanului Atlantic. Datorită formei sale unice, diferența nivelului apei între flux și reflux poate ajunge și la 21 metri.

Cel mai înalt nivel al apei înregistrat vreodată în Golful Fundy a fost în noaptea de 4 spre 5 octombrie 1869, în timpul ciclonului tropical Saxby Gale.

Locul perfect pentru a admira mareea sunt Stâncile Hopewell, niște roci impresionante, formate prin eroziune. În timpul fluxului, baza acestor stânci este acoperită de apă.

2

Golful Paradise, Antarctica

Golfuri - Golful Paradise
Foto: alterra.cc

Surprinzător, unul dintre cele mai frumoase golfuri din lume se găsește în Antarctica. Aici se află două mari golfuri folosite pentru a ancora vasele.

Primul este Portul Neko, iar celălalt este superbul Golf Paradise. Această zonă magnifică este înconjurată de munți imenși de gheață și de bucăți de ghețari de diferite mărimi, care plutesc pe apă.

Pentru a vedea de aproape această minunăție, trebuie să navighezi cu o barcă în apele golfului.

Poți folosi chiar și bărcile de cauciuc puse la dispoziție de o echipă de cercetători din Chile care studiază habitatul pinguinilor din Antarctica.

3

Golful Insulelor, Noua Zeelandă

Golfuri - Golful Insulelor
Foto: bay-of-islands.co.nz

Golful Insulelor din Noua Zeelandă este una dintre cele mai populare atracții turistice din această țară. Aici se află 144 de insule, care pot fi admirate făcând un tur cu barca.

În zona golfului, fauna este foarte diversă: pinguini, balene, delfini și pești-sabie trăiesc în apele liniștite de aici. De altfel, Golful Insulelor este un loc preferat al pasionaților de pescuit, care vin în zonă cu iahturi și ambarcațiuni cu pânze.

Uneori, ei participă la competiții internaționale de pescuit. Golful Insulelor a fost prima zonă din Noua Zeelandă colonizată de europeni.

4

Cele mai frumoase golfuri: Kotor, Muntenegru

Golfuri - Golful Kotor
Foto: globtroter.pl

Golful Kotor este situat în sudul Muntenegrului, pe coasta Mării Adriatice. De fapt, Golful Kotor este un canion care a fost înghițit de mare.

Coasta golfului este are numeroase plaje superbe și este presărată de sate pitorești. Kotor este cu adevărat unul dintre cele mai frumoase golfuri din lume.

5

Golful Phang Nga, Thailanda

Golfuri - Golful Phang Nga

Golful Phang Nga este unul dintre cele mai impresionante locuri din Thailanda. El se află la aproximativ 95 de kilometri de Insula Phuket.

Golful este presărat cu numeroase peșteri (inclusiv subacvatice), dar și cu un mare număr de insule de calcar, dintre care unele au o înălțime de 300 de metri.

Pentru a vizita Golful Phang Nga, va trebui să folosești un caiac. De asemenea, caiacul este singura modalitate de a intra în peșterile care se află aici.

Cea mai celebră insulă din golf este Koh Ping Ghan, cunoscută și ca „insula lui James Bond”. Aici au fost filmate secvențe din filmul „Pistolul de Aur” (1974).

6

Portul Victoria, Hong Kong

Golfuri - Portul Victoria
Foto: bcdn.biz

Portul Victoria este unul dintre cele mai mari și mai aglomerate porturi din lume. Sute de feriboturi, vase și ambarcațiuni de curse trec prin el în fiecare zi. Portul este, de altfel, principala atracție turistică din Hong Kong.

Aici te poți bucura de priveliști spectaculoase: zgârie-norii, pe de o parte, și plajele de la Tsim Sha Tsui, de cealaltă parte. Cea mai bună modalitate de a admira acest golf este un tur cu feribotul. Astfel, poți fotografia linia apei, care se contopește cu zgârie-norii.

7

Cele mai frumoase golfuri: Portul Jackson, Australia

Golfuri - Portul Jackson
Foto: Pinterest

Portul Jackson este portul natural al orașului Sydney și contribuie din plin la frumusețea acestei metropole aglomerate. Golful are multe golfulețe, plaje și lagune.

Tot aici se află și celebra clădire a Operei din Sydney și podul de fier care leagă cele două părți ale golfului.

8

Golful San Francisco, SUA

Golfuri - Golful San Francisco
Foto: cjnotebook.com

Golful San Francisco este situat pe coasta Californiei și este înconjurat de a doua cea mai mare zonă urbană din vestul SUA. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a admira priveliștea golfului este insula Alcatraz.

Până în 1963, insula a fost folosită drept închisoare pentru infractorii periculoși. La acea vreme, închisoarea era considerată cea mai bine păzită din lume. În golf se găsesc multe insule, iar celebrul pod Golden Gate este cel mai fotografiat obiectiv turistic.

9

Golful Guanabara, Brazilia

Golfuri - Golful Guanabara
Foto: videoblocks.com

Superbul golf Guanabara este situat în sud-estul Braziliei și este al doilea ca mărime din țară. În jurul golfului se află păduri tropicale, plaje superbe și mulți munți stâncoși înalți.

Golful Guanabara a fost descoperit pe 1 ianuarie 1502 de către exploratorul portughez Gaspar de Lemos. La început, el a numit acest loc Rio de Janeiro (în traducere, „râul din ianuarie”), crezând în mod greșit că descoperise gura de vărsare a unui râu.

Câteva decenii mai târziu, numele i-a fost schimbat de către populația indigenă, care l-au numit Guanabara (ceea ce înseamnă „golf” în limba tupi-guarani).

10

Golful Ha Long, Vietnam

Golfuri - Golful Ha Long
Foto: sinhbalo.com

Golful Ha Long este situat în nord-estul Vietnamului. Coasta golfului are 120 de kilometri și oferă o priveliște extraordinară. Golful este presărat de zeci de insule stâncoase și înalte, care arată ca niște jaloane în apa liniștită.

Pe unele dintre aceste insule se află peșteri superbe, precum Dau Go, Thien Cung, Sung Sot etc. În 2011, Golful Ha Long a fost desemnat una dintre cele 11 minuni naturale ale lumii.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și alte frumuseți ale lumii: 11 cele mai frumoase cascade din lume și 15 cele mai frumoase lacuri din lume.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Citește în continuare

Un comentariu la „Sculptate de apă: 10 dintre cele mai frumoase golfuri din lume”

  1. Continutul articolelor aduc noutati pe care uneori le-ai trecut cu vederea sau poate nu ai avut ocazie sa le gasesti.Imi place pagina ca mai tine oamenii conectati la stiinta,locuri,obiceiuri si multe noutati.Pastreaza un nivel elevat de exprimare si orientare.

Lasă un comentariu