10 formațiuni naturale și peisaje incredibile din jurul lumii

Când alegem să ne plimbăm în natură, întâlnim de obicei priveliști impresionante, dintre care unele au fost create de procesele geologice care au durat milione de ani și au dat naștere lumii pe care o cunoaștem astăzi.

Dovada pentru toate acestea se găsește sub forma stâncilor, dealurilor și munților din jurul lumii, dar mai ales din anumite locuri care ies în evidență prin aspectul lor cu totul unic.

Ca să nu trebuiască să călătorești prea departe ca să vezi aceste minuni naturale, am adunat zece filmări de călătorie pentru a-ți prezenta cele mai frumoase creații geologice din jurul lumii.

1. Coșurile zânelor

Regiunea Cappadocia, din Turcia, este caracterizată de un peisaj unic și impresionant, care este rezultatul unor procese naturale care au durat milioane de ani.

Unul dintre aceste procese constă în erupțiile vulcanice care au umplut inima văii, răcindu-se repede și erodându-se de-a lungul anilor, ceea ce a dus la apariția unor configurații unice ale peisajului, care arată ca niște turnuri înalte și subțiri și sunt numite „coșurile zânelor”.

2. Copacul de piatră – Arbol de Piedra

Copacul de piatră este o stâncă izolată, situată în rezervația naturală Eduardo Avaroa, în Bolivia. În rezervație se află o stâncă deosebită care arată ca un arbore cu înălțimea de 7 metri.

Această formațiune unică a ajuns să aibă această formă în urma acțiunii vânturilor puternice, care duc nisipul cu ele, și care au cioplit-o astfel de-a lungul anilor.

3. Kjeragbolten

Kjeragbolten este o stâncă rotundă uriașă, situată pe muntele Kjerag, în vestul Norvegiei. Această stâncă se află într-o crevasă îngustă, la înălțimea de 1.000 de metri, tocmai deasupra Lysefjorden.

Este un loc frecventat de mulți călători care realizează fotografii memorabile așezați pe stâncă, în ciuda pericolului de a cădea de la mare înălțime.

4. Arcul Landscape

Arcul Landscape este unul dintre cele mai lungi arcuri din lume și este situat în Parcul Național Arches, Utah, SUA. După cum spune și numele său, parcul adăpostește o varietate de arcuri, însă cel mai impresionant este Landscape, la care poți ajunge după o plimbare foarte ușoară.

5. Cărarea uriașilor


Cărarea uriașilor este un sit geologic aflat la nord de Bushmills, Irlanda de Nord. Acest sit, inclus în patrimoniul UNESCO în 1986, este o destinație foarte populară pentru turiștii din zonă, deoarece toată lumea este impresionată de cele 40.000 de coloane de bazalt care alcătuiesc acest monument natural.

Cercetătorii spun că situl s-a format cu 60 de milioane de ani în urmă, când erupțiile vulcanice au format bazalt toleitic, din care sunt alcătuite coloanele.

6. Stânca echilibrată

Stânca echilibrată este un fenomen natural unic, pe care mulți nu reușesc să-l explice nici în ziua de azi. Această stâncă deosebită se află în Grădina zeilor, lângă Colorado, SUA – o regiune cu stânci roșii enorme, care se ridică la înălțimi impresionante.

La un moment dat, probabil că această stâncă va cădea, din cauza eroziunii sau altor pagube produse de vreme, așa că ai face bine să te grăbești să o vezi acum!

7. Coloana care stă în echilibru


O altă stâncă unică poate fi văzută lângă orașul Digby din Nova Scotia, Canada, și se numește pur și simplu Coloana care stă în echilibru. Acest fenomen natural unic datează de mii de ani și este un exemplar superb al formațiunilor de bazalt care pot fi întâlnite în regiune.

Această stâncă ieșită din comun are înălțimea de aproximativ 10 metri și se află aici de mult timp, în ciuda efectelor mediului și ale vremii.

8. Gheizerul Fly


În 1916, un fermier de la ferma Fly din Nevada, SUA, a săpat o fântână adâncă și a uitat să o acopere. Apa din fântână s-a încălzit și astfel a apărut aceste gheizer celebru.

De-a lungul anilor, în jurul ruinelor fântânii s-au format calcar și stalactite, dând naștere unui superb peisaj scăldat în tente roșiatice și verzi.

9. Torghatten

Torghatten este un munte de 258 de metri din nord-vestul Norvegiei și este cunoscut pentru gaura din centrul său. Se spune că această formațiune este pălăria unui rege.

Gaura din munte a apărut în timpul Epocii Glaciare, ca rezultat al acțiunii apei și gheții. Potrivit legendelor nordice, gaura a fost creată de un troll care urmărea o fecioară frumoasă. Când nu a putut s-o ajungă, a tras o săgeată care a fost deviată în zbor de regele trollilor.

10. Mina de sare abandonată din Ekaterinburg

La mare adâncime, la aproximativ 200 de metri sub orașul industrial Ekaterinburg, din Rusia, se află o mină de sare abandonată, dar care impresionează orice vizitator.

Mina a fost descoperită de Mikhail Mishainik, un fotograf care a găsit niște oglinzi subterane uimitoare, create de acumularea de straturi de sare și alte minerale naturale, ceea ce oferă minei o înfățișare psihedelică și impresionantă.


În continuare, delectează-te cu aceste locuri pline de culoare, care încântă și cele mai insensibile suflete, apoi descoperă 10 țări care nu există (dar pe care le poți vizita).


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu