10 formațiuni naturale și peisaje incredibile din jurul lumii

Unele dintre priveliștile impresionante pe care le admirăm atunci când ieșim în natură au fost create prin procese geologice care au durat milioane de ani și au dat naștere lumii pe care o cunoaștem astăzi.

Stânci, dealuri și munți din jurul lumii ies în evidență prin aspectul lor cu totul unic. Partea bună este faptul că toate aceste obiective pot fi vizitate. Așadar, înainte de a porni la drum, privește aceste zece filmări de călătorie, care îți vor face cunoștință cu cele mai frumoase formațiuni geologice din jurul lumii.

1

Coșurile zânelor

Regiunea Cappadocia, din Turcia, este caracterizată de un peisaj unic și impresionant, care este rezultatul unor procese naturale ce au durat milioane de ani.

Unul dintre aceste procese constă în erupțiile vulcanice care au umplut inima văii, răcindu-se rapid și erodându-se de-a lungul anilor, ceea ce a dus la apariția unor configurații unice ale peisajului, care arată ca niște turnuri înalte și subțiri, numite „coșurile zânelor”.

2

Copacul de piatră - Arbol de Piedra

Copacul de piatră este o stâncă izolată, situată în rezervația naturală Eduardo Avaroa, din Bolivia. Stânca înaltă de 7 metri arată ca un arbore.

A ajuns să aibă această formă în urma acțiunii vânturilor puternice, care duc nisipul cu ele, și care au sculptat-o astfel de-a lungul anilor.

3

Kjeragbolten

Kjeragbolten este o stâncă rotundă uriașă, situată pe muntele Kjerag din vestul Norvegiei. Această stâncă se află într-o crevasă îngustă, la înălțimea de 1.000 de metri, tocmai deasupra fiordului Lysefjorden.

Este un loc frecventat de mulți călători care realizează fotografii memorabile așezați pe stâncă, în ciuda pericolului de a cădea de la mare înălțime.

4

Arcul Landscape

 

Arcul Landscape este unul dintre cele mai lungi arcuri din lume și este situat în Parcul Național Arches, Utah, SUA.

După cum spune și numele său, parcul adăpostește o varietate de arcuri, însă cel mai impresionant este Landscape, la care poți ajunge după o plimbare foarte ușoară.

5

Cărarea uriașilor


Cărarea uriașilor este un sit geologic aflat la nord de Bushmills, Irlanda de Nord. Acest sit, inclus în patrimoniul UNESCO în 1986, este o destinație foarte populară pentru turiștii din zonă.

Acest monument natural cuprinde aproximativ 40.000 de coloane de bazalt și s-a format cu 60 de milioane de ani în urmă, când erupțiile vulcanice au format bazalt toleitic, din care sunt alcătuite coloanele.

6

Stânca echilibrată

Stânca echilibrată este un fenomen natural unic, pe care mulți nu reușesc să-l explice nici în ziua de azi. Această stâncă deosebită se află în Grădina zeilor, lângă Colorado, SUA – o regiune cu stânci roșii enorme, care se ridică la înălțimi impresionante.

La un moment dat, probabil că această stâncă va cădea, din cauza eroziunii sau altor deteriorări produse de vreme.

7

Coloana care stă în echilibru

O altă stâncă unică poate fi văzută lângă orașul Digby din Nova Scotia, Canada, și se numește pur și simplu Coloana care stă în echilibru.

Această stâncă ieșită din comun are înălțimea de aproximativ 10 metri și se află aici de mult timp, în ciuda efectelor mediului și ale vremii.

8

Gheizerul Fly


În 1916, un fermier de la ferma Fly din Nevada, SUA, a săpat o fântână adâncă și a uitat să o acopere. Apa din fântână s-a încălzit și astfel a apărut acest gheizer celebru.

De-a lungul anilor, în jurul ruinelor fântânii s-au format calcar și stalactite, dând naștere unui superb peisaj scăldat în tente roșiatice și verzi.

9

Torghatten

Torghatten este un munte de 258 de metri, situat în nord-vestul Norvegiei, cunoscut pentru gaura din centrul său. Se spune că această formațiune este pălăria unui rege.

Gaura din munte a apărut în timpul Epocii Glaciare, ca rezultat al acțiunii apei și gheții. Potrivit legendelor nordice, gaura a fost creată de un troll care urmărea o fecioară frumoasă. Când nu a putut s-o ajungă, a tras o săgeată care a fost deviată în zbor de regele trollilor.

10

Mina de sare abandonată din Ekaterinburg

 

La mare adâncime, la aproximativ 200 de metri sub orașul industrial Ekaterinburg, din Rusia, se află o mină de sare abandonată, care impresionează orice vizitator.

Mina a fost descoperită de Mihail Mișainik, un fotograf care a găsit niște oglinzi subterane uimitoare, create de acumularea de straturi de sare și alte minerale naturale, care conferă minei o înfățișare psihedelică și impresionantă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu