10 enigme ale universului și teoriile care încearcă să le explice

De la cele mai vechi civilizații de pe Terra și până la culturile moderne, oamenii au fost constant cu ochii îndreptați spre cer. Pentru a rezolva marile enigme ale universului, ne-am folosit cunoștințele și am construit dispozitive de observare din ce în ce mai performante.

Cu ajutorul lor, am obținut răspunsuri la unele dintre vechile întrebări. Însă aceste răspunsuri au dat naștere, la rândul lor, altor necunoscute, care încă nu au fost clarificate.

În acest articol îți prezentăm zece mistere ale universului, chestiuni pe care astronomii nu au reușit încă să le descifreze, în pofida tuturor eforturilor.

1

Ce sunt bulele Fermi?

Bulele Fermi
Bulele Fermi sunt sfere violet de dimensiuni cosmice, în adevăratul sens al cuvântului. Foto: Astronomy

Bulele Fermi sunt structuri masive și misterioase care emană din centrul Căii Lactee și se extind cu aproximativ 20.000 de ani-lumină de o parte și de alta planului galactic.

Observate pentru pentru prima oară în 2010, bulele Fermi constau în emisii de raze gama și de raze X extrem de puternice, invizibile cu ochiul liber.

Savanții au lansat ipoteza conform căreia razele gama ar putea fi unde de șoc emise de stelele care sunt consumate de imensa gaură neagră din centrul galaxiei.

2

Galaxia dreptunghiulară

Galaxia Leda
LEDA 74886 este o galaxie pitică. Foto: Wikimedia

La începutul anului 2012, savanții au descoperit o formațiune cu înfățișare unică, aflată la aproximativ 70 de milioane de ani-lumină de Pământ. Galaxia LEDA 074886 are, mai mult sau mai puțin, forma unui dreptunghi.

Cele mai multe galaxii au formă de disc, de elipse tridimensionale sau de ciorchini neregulați, însă aceasta pare să aibă forma unui dreptunghi.

Unii au speculat că această formă este rezultatul coliziunii dintre două galaxii în formă de spirală, însă nimeni nu știe deocamdată care este adevărul.

3

Câmpul magnetic al Lunii

Luna
Foto: NASA

Unul dintre cele mai mari mistere ale Lunii – de ce doar anumite porțiuni din suprafață par a avea câmp magnetic? – îi intrigă pe astronomi de decenii întregi.

Însă unii savanți cred că au găsit, în cele din urmă, explicația acestui fenomen straniu.

După ce au analizat scoarța Lunii, au ajuns la concluzia că magnetismul ar putea fi rămășița unui asteroid uriaș, care s-a ciocnit de polul sudic al satelitului Terrei acum aproximativ 4.5 miliarde de ani, împrăștiind material magnetic.

Alții cred că acest câmp magnetic ar fi putut fi determinat de asteroizi mai mici, care s-au ciocnit mai recent de suprafața Lunii.

4

De ce pulsează... pulsarii?

Pulsari
Pulsarii sunt stele foarte mici, cu raza de doar câțiva kilometri. Foto: Ciel et Espace

Pulsarii sunt stele neutronice îndepărtate, care se învârt cu viteză mare și emit radiații electromagnetice la intervale regulate, la fel ca undele de lumină ale unui far.

Primul pulsar a fost descoperit în 1967, iar savanții se străduiesc de decenii întregi să afle de ce aceste stele pulsează și motivul pentru care se opresc din pulsat.

În 2008, când un pulsar și-a oprit activitatea timp de 580 de zile, savanții au reușit să determine că perioadele de activitate și de inactivitate sunt cumva legate de curenții magnetici care încetinesc rotirea stelelor.

Astronomii încă încearcă să înțeleagă care este motivul pentru care acești curenți magnetici fluctuează.

5

Ce este materia întunecată?

Materie intunecata
Existența materiei întunecate nu a fost încă demonstrată pe cale experimentală deoarece aceasta nu emite radiații. Foto: Physics

În clipa de față, astrofizicienii încearcă să observe efectele energiei întunecate, care alcătuiește circa 70% din univers. Aproximativ un sfert din această energie este compus din materie întunecată.

Complet invizibilă pentru telescop și ochiul uman, această materie nu absoarbe și nu emite lumină vizibilă (sau orice altă formă de radiație electromagnetică), însă efectul său gravitațional este evident în mișcarea galaxiilor și a stelelor.

Materia întunecată s-a dovedit foarte de greu de studiat. Unii savanți speculează că ar putea fi compusă din particule subatomice fundamental diferite de cele care compun materia din jurul nostru.

6

Reciclarea galactică

Galaxie
Foto: Wikimedia

Recent, savanții au observat că galaxiile formează stele noi într-un ritm care pare a consuma mai multă materie decât au în interiorul lor.

Calea Lactee, de exemplu, pare să transforme în stele noi, în fiecare an, cantități de praf și gaz egale cu volumul Soarelui, însă nu are destule rezerve de materie pentru a face asta pe termen lung.

Un nou studiu al galaxiilor îndepărtate ar putea oferi o explicație acestui mister.

Astronomii au observat că gazul „evacuat” de galaxii ajunge, cumva, înapoi în centrul lor. Dacă galaxiile reciclează acest gaz pentru a produce stele noi, misterul materiei care lipsește ar putea fi rezolvat.

7

Unde este litiul din univers?

Universul
Foto: Futurism

Simulările Big Bang-ului indică faptul că litiul ar trebui să se găsească din abundență în întregul univers. Doar că lucrurile nu stau așa și nu se știe de ce.

Observarea stelelor vechi, formate din material similar cu cel produs de Big Bang, indică prezența unor cantități de litiu de două sau de trei ori mai mici decât cele prezise de simulări.

Noile cercetări indică faptul că o parte din acest litiu s-ar putea găsi în centrul stelelor şi nu poate fi văzut cu telescopul.

Teoreticienii spun că axionii, particule subatomice ipotetice, ar fi putut absorbi protonii și reduce cantitatea de litiu generată în perioada imediat următoare Big Bang-ului.

8

Suntem singuri în univers?

Frank Drake
Astrofizicianul Frank Drake. Foto: Science Friday

În 1961, astrofizicianul Frank Drake a elaborat o ecuație foarte controversată. Înmulțind o serie de valori legate de probabilitatea existenței vieții extraterestre, savantul a ajuns la concluzia că existența vieții inteligente pe alte planete este foarte probabilă.

Însă există o problemă: lăsând la o parte teoriile despre conspirația din jurul cazului Roswell, încă nu am fost contactați de extratereștri.

Descoperirea recentă a unor planete îndepărtate pe care s-ar putea afla viață ne-a sporit speranța că vom putea detecta, până la urmă, astfel de civilizații.

9

Cum se va sfârși universul?

Sfarsitul universului
Se va sfârși universul printr-o mare implozie? Foto: Pinterest

În prezent, una dintre cele mai populare teorii este că universul a început cu Big Bang-ul. Dar cum se va sfârși universul? Teoreticienii avansează diverse scenarii.

Dacă energia întunecată nu este suficientă pentru a rezista forței de compresie a gravitației, întregul univers ar putea face implozie. Aceasta este, practic, o imagine în oglindă a Big Bang-ului, cunoscută ca Big Crunch („Marea Implozie”).

Însă descoperirile recente sugerează că universul ar putea sfârși într-un Big Chill („Marea Răcire”).

Teoria spune că energia întunecată va forța universul să se extindă încet și treptat și că vor rămâne doar stele stinse și planete moarte, toate având o temperatură puțin peste zero grade.

Dacă în univers va exista destulă energie întunecată pentru a anihila toate celelalte forțe, ar putea să aibă loc Big Rip („Marea Ruptură”). Astfel, este posibil ca toate galaxiile, stelele și chiar și atomii să se dezintegreze.

10

Teoria multiversului

Universuri bule
Teoria universurilor în bule propune un nou model de cosmos. Foto: NBC News

Fizicienii speculează că universul nostru ar putea să nu fie singurul. Ideea este că universul nostru ființează într-o bulă și că în alte bule există multe alte universuri paralele.

În aceste alte universuri, constantele fizice – și chiar și legile fizicii – ar putea să difere foarte mult. Deși teoria pare nebunească, astronomii caută acum dovezi fizice: tipare în formă de disc în radiația cosmică lăsată în urmă de Big Bang, care ar putea indica existența unor coliziuni cu alte universuri.

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „10 enigme ale universului și teoriile care încearcă să le explice”

Lasă un comentariu