10 enigme ale istoriei elucidate în ultimii ani

Multe enigme ale istoriei ne fascinează. Secretele ne atrag pe toți, ne place să citim despre ele, ne place să urmărim emisiuni despre ele și ne place să încercăm să rezolvăm noi înșine aceste „ghicitori”.

Omenirea a încercat dintotdeauna să elucideze misterele – din orice domeniu ar fi fost acestea. Pe măsură ce anii au trecut, am găsit răspunsuri pentru unele dintre enigmele lumii noastre.

Chiar dacă istoria nu-și va dezvălui niciodată toate secretele, măcar am reușit să umplem câteva goluri din ignoranța noastră colectivă. Cele zece enigme ale istoriei prezentate în acest articol au fost elucidate relativ recent. Iată despre ce este vorba.

1. Enigme ale istoriei – Moartea mamuților masculi

enigme ale istoriei
Foto: MGM

Iată prima intrare din lista noastră cu enigme ale istoriei. În 2017, oamenii de știință credeau că au găsit răspunsul pentru o ciudățenie a rămășițelor fosile descoperite.

70% dintre fosilele mamuților erau de masculi. Echipa de cercetare, condusă de către Muzeul Suedez de Istorie Naturală, a ajuns la concluzia că proporția genurilor era destul de egală.

Dar aceasta s-a dezechilibrat din cauza ierarhiei din societatea mamuților. La fel ca elefanții moderni, „omologii” lor lânoși trăiau în grupuri matriarhale, conduse de o femelă mai bătrână.

Aceste grupuri erau compuse în principal din mamuți femele și puii lor. Masculii erau dați afară din grup când deveneau adulți. Ei trăiau singuri sau formau grupuri de burlaci.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Lipsiți de sprijinul turmei și de experiența femelei care conducea turma, acești masculi aveau un comportament riscantAcest tip de comportament avea ca rezultat mai multe morți.

Dar – paradoxal – el a dus și la conservarea rămășițelor mamuților. Masculii singuratici cădeau cu o mai mare ușurință pradă capcanelor unei morți naturale.

Ei își găseau sfârșitul în mlaștini și crevase, astfel că rămășițele lor au fost îngropate și protejate de intemperii. Nu același lucru se poate spune  despre rămășițele celor mai multe animale din Epoca de Gheață, inclusiv despre rămășițele mamuților femele.

2. Enigme ale istoriei – Cuplul elvețian dispărut

enigme ale istoriei
Foto: Getty Images

Cel de-al doilea caz rezolvat recent de pe lista cu enigme ale istoriei are de-a face cu oamenii. Într-o zi de vară a anului 1942, Marcel Dumoulin și soția sa, Francine, au ieșit pe o pajiște de lângă orașul elvețian Chandolin. 

Intenționau să-și hrănească vacile și să le mulgă. De atunci, nu au mai fost văzuți. Soții Dumolin au dispărut pe 15 august 1942 și au fost găsiți abia în iulie 2017.

Corpurile lor înghețate au fost găsite pe un ghețar aflat în regresie. Gheața păstrase rămășițele, iar obiectele și actele lor de identitate au fost găsite intacte.

Testele ADN desfășurate ulterior au confirmat că era vorba de cadavrele lui Marcel și Francine Dumoulin. Se pare că aceștia au căzut într-o crevasă, unde au rămas ascunși timp de zeci de ani.

Când ghețarul Tsanfleuron a intrat în regresie, cadavrele lor au ieșit la vedere. Potrivit autorităților regionale, acest caz nu este singular.

Din cauza schimbărilor climatice, ghețarii aflați în regresie au dat la iveală în mod regulat rămășițele congelate ale unor oameni dispăruți cu ani sau chiar decenii în urmă.

3. Enigme ale istoriei – Găsirea „USS Indianapolis”

enigme ale istoriei

În 1945, scufundarea „USS Indianapolis” a dus la cea mai mare pierdere de vieți omenești de pe un singur vas din toată istoria Marinei SUA. Nava se afla într-o misiune secretă.

Transportase piese pentru bomba atomică „Bebelușul” la baza forțelor aeriene ale SUA de la Tinian. Apoi, nava a desfășurat misiuni de antrenament.

A fost torpilată de un submarin japonez, în timp ce naviga spre Filipine. Din echipajul de 1196 de oameni, doar 316 au supraviețuit. Nava a intrat în cultura pop după apariția filmului „Fălci”.

În film, căpitanul Quint, un supraviețuitor de pe „USS Indianapolis”, spunea povestea în care supraviețuitorii au fost atacați de rechini timp de patru zile, înainte să fie salvați.

Vasul s-a scufundat la 12 minute după ce a trimis un semnal de alarmă și ajuns pe fundul oceanului, undeva între Guam și Filipine. În ultimele două decenii, două expediții care foloseau tehnologia modernă nu au reușit să găsească vasul.

În 2016, au apărut indicii noi care arătau că Indianapolis a trecut pe lângă un alt vas cu 11 ore înainte de a fi scufundat. Folosind ruta celuilalt vas, o nouă expediție finanțată de cofondatorul Microsoft Paul Allen a estimat locația vasului.

Peste mai mult de un an, au găsit, în sfârșit, „USS Indianapolis” în Oceanul Pacific de Nord, la adâncimea de 5.500 de metri.

4. Enigme ale istoriei – Pictarea Armatei de Teracotă

enigme ale istoriei
Foto: Wikimedia

Cercetătorii din China cred că au rezolvat misterul vechi de 2.200 de ani privitor la vopseaua policromă a celebrei Armate de Teracotă. Descoperită în 1974, Armata de Teracotă este o vastă colecție de aproape 9.000 de statui care reprezintă soldați, care de război și cai.

Acestea au fost îngropate cu primul împărat al Chinei, Qin Shi Huang. Ele îi serveau drept gardă imperială în viața de apoi. Când au fost găsite, unele statui încă aveau urme de pigmenți colorați.

În plus, existau și rămășițe de material de legare a vopselelor. Acesta este foarte rar, mai ales în cazul unor statui îngropate sub pământ într-un sediment saturat de apă, pentru mai mult de două milenii.

Pigmenții au fost identificați ca fiind compuși anorganici cum ar fi chinovarul, azuritul și malachitul. Dar liantul și metoda exactă folosită la pictarea armatei de teracotă au rămas un mister până acum.

Pentru a afla răspunsul, chinezii au folosit o tehnică de ultimă oră, numită spectometrie asistată de laser. Astfel, au obținut rezultate exacte referitoare la agentul de fixare. Rezultatul a fost apoi comparat cu mostre „îmbătrânite artificial” ale unor adezivi.

Astfel, s-au identificat proteinele din fiecare specimen. Potrivit studiului, artiștii dinastiei antice Qin au îmbrăcat statuile cu un strat sau două de lac obținut din arborele Toxicodendron.

Acesta este cunoscut în mod popular drept arborele de lac. Apoi, ei au aplicat straturile policrome direct sau, în cele mai multe cazuri, au folosit un agent de legătură obținut din lipici de origine animală.

5. Enigme ale istoriei – Cascada Sângelui

enigme ale istoriei
Foto: AP

În 1911, geograful Thomas Griffith Taylor a dat peste un curs ciudat de apă. Acesta curgea pe Ghețarul Taylor din Antarctica. Cursul de apă a fost numit Cascada Sângelui, datorită culorii sale roșcate.

Aceasta i-a intrigat pe oamenii de știință timp de mai bine de un secol. Inițial, oamenii au crezut că pigmentul se datorează algelor roșii. Totuși, s-a dovedit că nu este așa.

Cercetătorii au observat că oxizii de fier colorau apa în roșu. Dar oamenii de știință nu au obținut detalii până în 2017. Un studiu realizat de Colorado College împreună cu Universitatea din Alaska Fairbanks a întrebuințat un radar cu ecou radio.

Cercetătorii au descoperit că această cascadă era legată de o sursă mare de apă sărată care se poate să fi rămas sub Ghețarul Taylor de mai mult de un milion de ani.

Datorită concentrației mare de săruri, balta sărată, adâncă de 91 de metri, a rezistat bine gheții care o înconjoară. Oamenii de știință au fost uimiți că au găsit apă.

Ei credeau că existența ei este imposibilă într-o masă înghețată extrem de rece. De fapt, Ghețarul Taylor este acum cel mai rece ghețar care conține o apă curgătoare.

Descoperirea are implicații interesante pentru astrobiologi. Ei studiază mediile extreme de pe Pământ în relație cu medii similare pe care le-am putea întâlni în spațiu. Un astfel de loc este și luna lui Jupiter, Europa.

 

6. Enigme ale istoriei – De ce a dispărut cea mai mare primată

enigme ale istoriei
Foto: Wikimedia

În general, s-a căzut de acord că Gigantopithecus este cea mai mare primată care a existat vreodată pe Pământ. Dar fosilele pe care le avem nu ne oferă o imagine clară a mărimii acesteia.

Experții spun că avea între 1.8 și trei metri înălțime și între 200 și 500 de kilograme greutate. Oamenii de știință nu pot spune cu siguranță care este perioada de timp în care Gigantopithecus a existat.

Totuși, opinia lor este că primata uriașă a trăit în perioada cuprinsă între nouă milioane de ani și 100.000 de ani în urmă. În ciuda nesiguranței, cercetătorii de la Centrul Senckenberg pentru Evoluție Umană, din Germania, cred că au elucidat un mister referitor la această primată.

Este vorba despre motivul pentru care Gigantopithecus a dispărut. Potrivit acestora, primata a dispărut datorită inabilității de adaptare. Prin studierea dinților fosilelor, ei au ajuns la concluzia că primata era exclusiv vegetariană.

Dar ea nu mânca numai bambus, după cum au sugerat unii. Habitatul primatei era pădurea. Totuși, în timpul Pleistocenului, mari zone împădurite din China și Tailanda, unde trăia primata, s-au transformat în savane.

Astfel, sursa de mâncare a primatei a dispărut, iar animalul a dispărut și el, înainte de a se putea adapta la o dietă nouă.

7. Enigme ale istoriei – Zborul lui Barry Troy

enigme ale istoriei
Foto: Archive.org

Pe 25 februarie 1958, locotenentul William Thomas Barry Troy din Marina Regală Canadiană zbura cu un avion F2H – Banshee spre aerodromul naval din Mayport, Florida. Pilotul de 29 de ani a ieșit din formația de patru avioane și nu a mai fost văzut niciodată.

Deși s-a presupus că este mort, tot ce s-a recuperat a fost casca lui și o roată de avion. În 2017, uraganul Irma a fost una dintre cele mai distructive furtuni înregistrate vreodată.

Irma a cauzat sute de morți și pagube de miliarde de dolari pagube. Dar uraganul a ajutat și la rezolvarea acestui mister vechi de aproape șase decenii.

Un angajat al parcului Hanna din Florida a văzut că o grămadă de resturi ajunsese pe țărm. Apoi, el a văzut că aceasta conținea o parașută cu cuvintele „Lt. Troy” scrise pe ham.

Probabil că parașuta fusese îngropată sub dune de nisip timp de decenii. Apoi, uraganul a adus-o la suprafață. Se pare că parașuta nu a fost deschisă.

Nu s-au găsit rămășițe umane sau bucăți din avion. Așa că este încă neclar dacă avionul locotenentului Troy s-a prăbușit în acea zonă.

8. Enigme ale istoriei – Meiul tibetan

enigme ale istoriei
Foto: Wikimedia

Un nou studiu agricultural de la Universitatea de Stat Washington încearcă să ofere un răspuns pentru exodul masiv din marginile Platoului Tibetan de acum aproximativ 4.000 de ani.

Potrivit echipei conduse de arheologul Jade D’Alpoim Guedes, schimbările climatice i-au împins să plece pe oamenii din zona muntoasă est-tibetană. Schimbările climatice au făcut imposibilă cultivarea meiului, sursa lor principală de hrană.

Dovezile arheologice ne arată că meiul era principala recoltă cultivată în zonă. Aceasta se întâmpla către sfârșitul perioadei calde cunoscute ca „perioada climatică optimă din Holocen”.

Apoi, temperaturile globale s-au răcit. Acest lucru a avut un impact negativ asupra agriculturii din Tibet, iar meiul a devenit foarte greu de cultivat.

Aceasta, deoarece meiul are nevoie de temperaturi calde. Criza alimentară a făcut din ce în ce mai mulți oameni să plece în căutarea pășunilor verzi.

Abia după 300 de ani regiunea a început să-și revină, datorită introducerii grâului și a orzului. Acestea rezistau mult mai bine vremii reci, astfel că au devenit imediat recoltele preferate.

Interesant este faptul că meiul s-ar putea întoarce în viitorul apropiat. Aceasta, deoarece Platoul Tibetan este acum una dintre zonele cu cea mai mare creștere a temperaturilor de pe întreaga planetă.

9. Enigme ale istoriei – Curioasa dispariție a tigrului tasmanian

enigme ale istoriei
Foto: Wikimedia

Ultimul tigru tasmanian a murit în captivitate în 1936. De atunci, mii de oameni au spus că au văzut animalul. Dar faptul că ar fi fost văzut nu a fost verificat oficial.

Animalul a fost declarat oficial dispărut 50 de ani mai târziu. Cercetătorii cred că au dezlegat un mister privitor la acest animal: motivul pentru care a supraviețuit pe Insula Tasmania după ce dispăruse de pe continentul australian de mii de ani.

O ipoteză spunea că o epidemie a făcut ravagii pe continent. Alții spun că tigrul a dispărut din cauza competiției cu câinele dingo, un animal care a fost introdus de coloniștii europeni și care s-a sălbăticit pe insulă.

Totuși, cercetătorii de la Universitatea din Adelaide spun că schimbările climatice au dus la dispariția de pe continent. Mai exact, seceta provocată de fenomenul El Nino.

Oamenii de știință de la Centrul Australian pentru ADN Vechi au obținut 51 de genomi de ADN din fosilele tigrului. Cercetările lor au arătat că populația de tigri din sudul Australiei s-a separat în Diviziunea de Est și Diviziunea de Vest acum aproximativ 25.000 de ani.

S-a mai descoperit că seceta a avut un efect negativ asupra numărului tigrilor din Tasmania. Dar ploile mai multe au oferit insulei o protecție față de vremea caldă.

De aceea, populația tigrilor reușise să-și revină până la sosirea europenilor, în secolul XVIII.

10. Elucidarea celei mai vechi crime nerezolvate din America de Nord

enigme ale istoriei
Foto: AP

În 1607, Jamestown, Virginia, a devenit prima așezare engleză permanentă din America. În ultimele două decenii, așezarea a jucat un rol principal în cadrul arheologiei interesate de America perioadei coloniale.

Aceasta s-a întâmplat după ce Proiectul de Redescoperire a Jamestown-ului a dus la excavarea ruinelor Fortului James. Lucrările trebuia să dureze numai zece ani.

Dar proiectul a fost prelungit pe o perioadă nedefinită datorită descoperirii continue de noi artefacte și informații. Descoperirile din 1996 au inclus scheletul unui tânăr, care a fost etichetat drept JR102C.

El fusese împușcat în piciorul drept. Glonțul de plumb a fost găsit alături de rămășițe. Moartea sa, veche de 400 de ani, a devenit o crimă nerezolvată.

În 2013, arheologii criminaliști au anunțat că identificaseră atât victima, cât și ucigașul. Ei cred că JR102C a fost împușcat într-un duel.

Aceasta, deoarece el a fost împușcat într-o parte a genunchiului, ceea ce arată că trupul său fusese poziționat ca pentru duel. Pe baza documentelor și a altor informații, cercetătorii au ajuns la concluzia că numele lui JR102C era George Harrison.

Un negustor pe nume Richard Stephens îl ucisese. Cei doi s-au bătut în duel în 1624. Negustorul l-a împușcat pe Harrison în picior, iar Harrison a murit din cauza hemoragiei.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu