10 curiozități despre porcii spinoși și bizara lor viață sexuală

„Cum crezi că fac sex porcii spinoși? Cu multă grijă!” Despe acest aspect și despre multe alte curiozități despre porcii spinoși vorbim în articolul de mai jos.

1. Să începem cu modul în care este conceput un porc spinos. Răspândite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, aceste rozătoare se împerechează într-un fel foarte ciudat. Partida de amor începe cu frecarea boturilor.

curiozități despre porcii spinoși
Foto: San Diego Zoo Animals

Dacă femela acceptă frecarea boturilor și, după aceea, încă este interesată de mascul, acesta se ridică pe picioarele din spate și femela îi permite să urineze pe ea. Bizar, nu?

Însă urinatul nu apare pentru simpla satisfacere a unei nevoi fiziologice. În acest caz, urina este evacuată la presiune mare, fără ca animalul să se bazeze pe presiunea internă a vezicii (cu alte cuvinte, masculul forțează un jet puternic de urină ca parte a ritualului de împerechere).

Dacă „dușul” acesta nu se ridică la standardele femelei (adică nu îi plac feromonii), ea se va curăța rapid de urină și va găsi un alt partener. În schimb, dacă urina masculului este acceptabilă, femela își expune abdomenul, care nu este acoperit de țepi, și îi va permite masculului să copuleze vreme de 2-5 minute.

Dacă procesul este încununat de succes, peste 112-210 zile (în funcție de specie) se va naște un pui de porc spinos. Acest ritual de împerechere este nu numai ciudat, ci și rar întâlnit.

curiozități despre porcii spinoși
O femelă și puiul său, un mic porc spinos. Foto: Marie Hale / Flickr

Femelele de porc spinos sunt receptive la avansuri sexuale timp de numai 8-12 ore pe an, deci nici măcar o zi întreagă! Împerecherea are loc de obicei la sfârșitul verii sau începutul toamnei.

Femelele profită la maximum de această perioadă. Se împerechează de mai multe ori cu masculul ales, până când acesta devine extenuat din punct de vedere sexual.

Interesant este că, spre deosebire de femelele altor specii, care sunt adeseori violate (cum sunt rațele, în cazul cărora unul din trei acte de împerechere este un viol), femela de porc spinos nu poate fi violată.

Tot ce trebuie să facă pentru a alunga un potențial violator este să lovească cu coada plină de țepi zona genitală expusă a masculului. Așa că masculii de porc spinos sunt la mila femelelor când vine vorba de împerechere.

Pentru mascul este greu să ajungă în ipostaza de împerechere și trebuie de obicei să gonească alți masculi ca să-și câștige dreptul de a se împerechea cu femela. Adeseori, masculul se alege cu țepi înfipți în corp în urma acestor lupte.

Iată și alte curiozități despre porcii spinoși:

2. Luând în calcul mărimea, porcul spinos a treia rozătoare de pe Pământ. Are o lungime cuprinsă între 63 și 91 de centimetri și cântărește între 5.5 și 16 kilograme. Dintre rozătoare, doar castorul și capibara sunt mai mari.

3. Porcii spinoși au mereu nevoie de sare și vor face orice ca să ajungă la ea (așa cum fac și aceste capre ce sfidează moartea escaladând zidurile barajelor). Sunt considerați dăunători în primul rând din acest motiv. Aceste animale rod și distrug tot ce conține sare.

Porcii spinoși fac acest lucru chiar și atunci când e vorba de cantități mici de sare, cum ar fi cele de pe obiectele atinse de mâna omului, mânerele uneltelor, gunoiul sau ambalajele pentru mâncare.

curiozități despre porcii spinoși
Un câine de cânătoare care a aflat pe propria sa piele ce sistem defensiv au porcii spinoși. Foto: Adobe

Cel mai adesea, aceste rozătoare distrug plăcile de furnir. Un compus folosit pentru producerea acestora este nitratul de sodiu. Porcul spinos identifică acest compus cu ajutorul mirosului și apoi roade orice perete, podea, acoperiș sau structură alcătuită din acest material.

4. Puii porcilor spinoși se nasc cu ochii deschiși și foarte bine dezvoltați. Țepii lor sunt moi imediat după naștere, dar se întăresc după aproximativ o oră.

Depind de laptele mamei timp de aproximativ opt săptămâni și apoi încep să mănânce normal. Porcii spinoși au o durată de viață de aproximativ 20 de ani.

5. Metoda de avertizare și apărare a acestui animal se desfășoară în trei etape. La început, își agită țepii într-un mod vizibil și apoi emite un miros neplăcut, cum face și sconcsul.

Dacă nu te îndepărtezi, începe să lovească pământul cu picioarele și mârâie și emite un zgomot produs de frecarea dinților.

Dacă tot nu ai plecat, porcul spinos se întoarce cu spatele la tine și te atacă astfel. Dacă nu ești atent, vei fi străpuns de țepi.

6. O idee greșită răspândită este aceea că porcii spinoși pot să-și „arunce” țepii. De fapt, nu au această abilitate (din fericire).

7. Natura a dezvoltat o metodă ingenioasă pentru desprinderea țepilor. Fiecare țep are o bucată groasă de țesut care înconjoară foliculul și îl atașează de piele.

Când porcul spinos este relaxat, acest țesut este moale și ține țepii în loc într-o manieră relaxată. Când este atacat de un prădător, porcul spinos devine stresat și mușchii din jurul țesutului conjunctiv se întăresc și țepii se ridică.

Apoi, țepii pot penetra adânc pielea, iar mușchii întăriți fac ca desprinderea țepilor să fie mai ușoară. Cercetările au arătat că mușchii întăriți fac cu 40% mai ușoară desprinderea țepilor.

8. Țepii porcului spinos sunt doar niște fire de păr specializate, cu o lungime cuprinsă între 1.2 și zece centimetri. Aceste fire de păr sunt acoperite cu un strat gros de keratină (la fel ca unghiile), iar în vârful lor se află mai multe straturi mici de afte.

În filmul de mai jos poți vedea cum se apără un porc spinos. Este de înțeles de ce, de cele mai multe ori, prădătorii renunță… 

Aceste afte penetrează adânc după ce au fost înfipte în inamic. Fiecare porc spinos are circa 30.000 de afte. Acestea sunt distribuite pe tot corpul în afară de față, părțile interioare ale membrelor și abdomen. Cei mai lungi țepi se află pe fund, iar cei mai scurți sunt pe obraji.

9. Țepii porcului spinos sunt considerați ca purtând noroc în multe părți din Africa și porțiunile goale din țepi au fost folosite drept instrumente muzicale sau receptacule pentru praful de aur.

Însă nu toate regiunile Africii sunt „îndrăgostite” de acest rozător. În 2005, a avut loc o infestație cu porci spinoși atât de mare, încât kenyenii au cerut ajutorul guvernului.

Fermierii au spus că recoltele erau distruse pe mai mulți ani, iar reprezentanții cimitirelor s-au plâns că animalele își făcuseră vizuini în morminte. În mod inovator, kenyenii au folosit ocazia pentru a crea o nouă delicatesă preparată din acest animal.

Un porc spinos de la o grădină zoologică de bucură de bucata sa de pepene. Foto: ABC4 Utah

10. Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre porcii spinoși. Cea mai bună metodă de a îndepărta țepii de porc spinos este să iei niște clești și să tragi țepii afară.

Trebuie tratați cu atenție, să nu îi rupi, însă dacă totuși îi rupi, nu-ți face griji: vârfurile țepilor sunt acoperite cu acizi grași antibiotici, care ajută la vindecare.

Și nu trebuie să-ți faci griji că animalul a rămas fără apărare: țepii îi vor crește înapoi într-o lună sau două.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>