10 curiozități despre Letonia, țara cu cele mai înalte femei din lume

La 18 noiembrie 1918, imediat după încheierea Primului Război Mondial, Letonia își declara independența față de Rusia. Avea să o mai facă o dată, 73 de ani mai târziu, după prăbușirea URSS.

Această țară baltică este o destinație fascinantă, dar prea puțin cunoscută. Iată 10 curiozități despre Letonia, detalii care s-ar putea să îți stârnească interesul pentru acest colț al Europei.

1

Are unul dintre cele mai vechi drapele din lume

Curiozitati despre Letonia - Drapel
Foto: Pinterest

Deși statul leton a fost fondat abia în 1918, drapelul său datează din 1279 și este unul dintre cele trei cele mai vechi din lume. Potrivit legendei, liderul unui vechi trib leton a fost rănit mortal într-o bătălie și înfășurat într-un cearșaf alb.

Sângele a pătat marginile cearșafului, în timp ce partea pe care conducătorul stătea întins a rămas albă. În bătălia următoare, tribul a folosit ca drapel cearșaful pătat de sânge și a ieșit victorios.

2

Are 12.000 de râuri și peste 2.000 de lacuri

Peste jumătate din teritoriul Letoniei este acoperit de păduri și o cincime din țară cuprinde arii naturale protejate. Aici există patru parcuri naționale, 42 de parcuri naturale și 260 de rezervații naturale și 500 de kilometri de plaje cu nisip alb.

Având o suprafață de trei ori mai mică decât a României, Letonia are 12.000 de râuri și peste 2.000 de lacuri. Este de la sine înțeles de ce această țară este o destinație populară pentru iubitorii de natură.

3

Curiozități despre Letonia: Are cele mai înalte femei din lume

Femei letone
Foto: Pinterest

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Imperial College of London folosind date înregistrate pe parcursul unui secol (1914-2014), femeile letone sunt cele mai înalte din lume, cu o medie de 1.70 metri.

Bărbații letoni se află pe locul patru în lume, fiind depășiți de estoni, belgieni și olandezi.

4

De ce au cocoși pe biserici, în loc de cruci?

Cocos
Foto: Pinterest

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Letonia. Cei care vizitează partea veche a orașului Riga – capitala, un oraș fermecător, fondat în 1201 – vor observa probabil că pe turlele celor mai vechi biserici se înalță maiestuos… cocoși de tablă, în loc de cruci.

Istoricii nu cunosc motivul exact al acestui fenoment bizar, însă, potrivit Latvia Travel, există trei explicații posibile:

  • conform tradițiilor păgâne, cântatul cocoșului alungă demonii;
  • în tradiția creștină, cocoșul simbolizează vigilența (astfel că ține răul la distanță);
  • în practică, acești cocoși erau folosiți pentru a afla direcția și intensitatea vântului, aspecte importante pentru un oraș portuar tranzitat de un număr mare de nave.
5

Localnicii sunt foarte apropiați de tradițiile păgâne

Curiozitati despre Letonia - Jani
Foto: Pinterest

Unul dintre ultimele teritorii ale Europei care s-a alăturat creștinătății, letonii sunt încă foarte apropiați de tradițiile precreștine. În timp ce Crăciunul este o sărbătoare liniștită, de familie, solstițiul de vară este momentul în care are loc adevărata distracție.

Pentru a sărbători cea mai scurtă noapte a anului, mulți letoni merg în natură, unde aprind focuri, fac coronițe de flori, mănâncă și beau, cântă și dansează până în zori.

Celebrat în noaptea de 23 spre 24 iunie, acest festival antic se numește „Jāņi” sau „Līgo” și implică o serie de superstiții și ritualuri.

6

Primul brad de Crăciun a fost împodobit în Letonia

Riga
Foto: TourPoint.lv

Deși Crăciunul nu este o sărbătoare atât de importantă pentru letoni, prima atestare documentară a împodobirii unui brad provine din Letonia și datează din 1510.

Mențiunea apare în arhivele unei frății a comercianților germani care a funcționat în Riga între 1334 și 1939. Potrivit documentelor, bradul a fost decorat cu fundițe din panglică, flori uscate, păpuși de paie, împletituri și fructe.

7

Un leton a inventat blugii

Curiozitati despre Letonia - Jacob W Davis
Jacob W. Davis. Foto: Wikimedia

Blugii au fost inventați de un leton pe nume Jākobs Jufess. Acesta s-a născut în 1831 la Riga și a emigrat în SUA în 1854, luând numele de Jacob W. Davis.

În 1870, o clientă l-a rugat să facă o pereche de pantaloni rezistenți pentru soțul ei, tăietor de lemne. Creația lui Davis a devenit tiparul pentru blugii moderni, iar doi ani mai târziu, cu ajutorul lui Levi Strauss, letonul a brevetat produsul.

8

Curiozități despre Letonia: A avut colonii în Africa și în Caraibe

Letonia este o țară mică, dar la un moment dat avea colonii. În secolul XVII, Ducatul Curlandei și Semigaliei, care acoperea vestul Letoniei, era o națiune maritimă puternică și a controlat o parte a Gambiei, în Africa, și insula Tobago din Caraibe.

9

Poți merge la închisoare de distracție

Karosta
Foto: Karostascietums.lv

O fostă închisoare pentru dezertori, Karosta, este acum hotel. Clienții pot opta pentru „experiența deținuților”: sunt cazați în celule cu gratii, sunt abuzați verbal de paznici în uniforme, iau parte la exerciții fizice dure și li se dă mâncarea pe care o primeau deținuții.

10

Piața din hangarele pentru dirijabile

Piata centrala
Foto: ResearchGate

Piața centrală din Riga este una dintre cele mai mari piețe din Europa. Comercianții își vând marfa la tarabe amplasate în patru pavilioane uriașe, care au fost folosite de germani ca hangare pentru dirijabile după Primul Război Mondial.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu