10 curiozități despre Kiribati, singura țară situată în toate cele patru emisfere

Kiribati este un loc despre care nu auzim niciodată mai nimic, și totuși acest mic stat din Oceania prezintă câteva caracteristici și anomalii geografice fascinante. În acest articol îți prezentăm 10 curiozități despre Kiribati, singura țară din lume situată în toate cele patru emisfere.

1

Kiribati este formată din 33 de insule

Curiozitati despre Kiribati 01
Foto: Pinterest

Situată în Oceanul Pacific, Kiribati este un arhipelag compus din 33 de insule (atoli și recife de corali), dintre care 21 sunt locuite. Are doar 123.000 de locuitori, cu aproximație, iar 90% dintre ei trăiesc în grupul de insule Gilbert.

2

Kiribati este situată în toate cele patru emisfere

Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Kiribati este faptul că este singurul stat situat în toate cele patru emisfere ale lumii. Țara se află pe linia ecuatorului, având teritorii și în emisfera sudică, și în emisfera nordică.

De asemenea, acest stat se întinde de-a lungul Meridianului Zero și se găsește și în emisfera vestică, și în cea estică.

Din acest motiv, până în 1995, între insulele din estul țării și cele din vest, care se află la cele două extremități ale Liniei Internaționale a Datei, exista o diferență de fus orar de 23 de ore.

În 1995, autoritățile din Kiribati au ajustat poziția Liniei Internaționale a Datei, astfel încât să reducă această diferență la doar două ore, iar întreaga populație să aibă aceeași zi lucrătoare.

3

Curiozități despre Kiribati: Are o singură șosea și 23 de aeroporturi

Singurul drum din Kiribati
Foto: Banca Mondială

În Kiribati există o singură șosea, situată în capitala țării, Tarawa, unde trăiește aproximativ jumătate din populație. Șoseaua are doar 36 de kilometri și face legătura dintre aeroportul situat în estul insulei și portul situat în vest.

Potrivit Băncii Mondiale, acest drum s-a aflat mulți ani într-o stare foarte proastă. Potrivit unui raport publicat în 2016, șoseaua nu mai fusese reabilitată din anii ’70, făcând deplasările riscante și lente.

În timpul sezonului rece, pe drum se aduna foarte mult praf, care le cauza localnicilor boli respiratorii.

Curiozitati despre Kiribati - Tarawa
Tarawa, capitala statului. Foto: World Atlas

Din acest motiv, la finalul anului 2019, Banca Asiatică pentru Dezvoltare și Banca Mondială au anunțat că au pregătit un proiect de reabilitare a drumului. Însă, deși are o singură șosea, Kiribati are 23 aeroporturi, dintre care două internaționale.

4

Insulele Kiribati riscă să fie înghițite de ape

Având altitudinea medie de doar doi metri deasupra nivelului mării, insulele din Kiribati riscă să fie înghițite de ape dacă nivelul oceanului va continua să crească.

Până în 1999, două insule nelocuite au fost deja acoperite de ape. Ca măsură de protecție pentru populație, autoritățile din Kiribati au cumpărat, în 2014, 20 de kilometri pătrați de teren pe Insula Vanua Levu, din Fiji.

Insule sub apa
Foto: New York Times

La nevoie, populația afectată ar putea fi transferată în teritoriul nou achiziționat, situat la 2.000 de kilometri distanță de Kiribati.

5

Insula Crăciunului este sanctuar pentru păsări

Insula Crăciunului (sau Kiritimati), situată în nordul țării, este cel mai mare atol din Oceanul Pacific. Aici cuibăresc 18 specii de păsări marine, între care Bokikokiko, pterodroma albă (specie amenințată) și Nesofregetta fuliginosa.

6

Cel mai mare sit din Patrimoniul Mondial UNESCO

Curiozitati despre Kiribati - Insulele Phoenix
Insulele Phoenix au o floră și o faună extrem de diverse. Foto: National Geographic

Zona Protejată Insulele Phoenix (ZPIP) este un areal de aproximativ 409.000 kilometri pătrați, care include opt atoli și două recife subacvatice.

Este în întregime neatinsă de activitatea umană. Aici se află 30 de vulcani subacvatici, situați la adâncimi între 4.500 și 6.000 de metri.

În această zonă protejată trăiesc 800 de specii de animale și 200 de specii de corali. În 2010, ZPIP a fost desemnată cel mai mare și mai adânc sit din Patrimoniul Mondial UNESCO.

7

Curiozități despre Kiribati: Are multe relicve din Al Doilea Război Mondial

Batalia din Tarawa
Bătălia de la Tarawa. Foto: captură video

În decembrie 1941, atolul Tarawa a fost invadat de forțele japoneze, iar în noiembrie 1943 insula a fost eliberată de armata americană în urma Bătăliei de la Tarawa.

Pe insulă există și astăzi urme ale conflictului: buncăre, cazemate, arme de apărare, vehicule amfibie și tancuri ruginite.

8

Insula Crăciunului a fost folosită pentru teste nucleare

Insula Crăciunului și atolul Malden au fost folosite, începând cu 1957, pentru testarea armelor nucleare, fără ca locuitorii să fie evacuați în timpul exploziilor.

Din acest motiv, atât militarii care au participat la operațiuni, cât și localnicii au fost expuși la radiații. Marea Britanie și SUA au detonat 33 de bombe nucleare până în 1963, când a fost semnat un tratat de interzicere a testelor atomice în atmosferă, în spațiu și sub apă.

9

Curiozități despre Kiribati: Insula Banaba a fost distrusă de minerit

Minerit
Astăzi, pe Insula Banaba mai locuiesc doar câteva sute de oameni. Foto: ABC

Mica insulă Banaba este bogată în fosforit de înaltă calitate, care poate fi transformat în îngrășământ pentru agricultură.

Operațiunile intensive de extracție a fosforitului au fost demarate în 1906 de compania Pacific Phosphate Company, urmată de un consorțiu al guvernelor britanic, neozeelandez și australian.

Exploatarea minieră a fost oprită abia în 1979, când depozitele s-au epuizat, iar insula a fost distrusă în proporție de 90%. Astăzi, solul nu este potrivit pentru agricultură, iar insula este aproape de nelocuit.

10

Apa potabilă, o raritate

O femeie din Kiribati ia apă potabilă dintr-un rezervor donat de Agenția Australiană pentru Dezvoltare Internațională. Foto: Lorrie Graham / AusAID

Deși sunt înconjurați de apă, locuitorii din Kiribati întâmpină dificultăți în aprovizionarea cu apă potabilă. Creșterea nivelului mării, inundațiile și eroziunea coastelor au dus la contaminarea apelor subterane.

În decembrie 2019, Banca Mondială a alocat 15 milioane de dolari proiectului de aprovizionare cu apă a zonei sudice a Tarawa, menit să asigure accesul populației la această resursă vitală.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu