10 curiozități despre caviar, icrele cu „preț de aur”

Știai că acest produs este menționat și în „Don Quijote”? Sau că abia din 1917 este considerat un aliment de lux? Ei bine, mai sunt și alte curiozități despre caviar, un aliment atât de căutat, încât a dus câteva specii de sturion (printre care și beluga) în pragul dispariției.

1

Numai icre de sturion

Ce este caviarul, de fapt? Acele bobițe scumpe, ambalate cu grijă pentru consumul uman, sunt icre de sturion. Toate celelalte sunt simple icre de pește, de crustacee sau înlocuitori; orice altceva, dar nu caviar.

2

Este recoltat de la femele de cel puțin 10 ani

Un sturion din acvariul unei grădini zoologice din Oregon, SUA. Foto: Wikimedia

Caviarul este extras de la femele care au cel puțin 10 ani. Extracția se efectuează, de regulă, cu o excizie cu un bisturiu. Caviarul nu conține nicio picătură de sânge.

Mai rar, icrele sunt extrase și fără uciderea peștelui, mai ales în fermele de caviar. Cu siguranță, caviarul nu este o afacere pentru oameni nerăbdători.

3

12% din greutatea unui pește

În sălbăticie, un sturion poate depăși greutatea de o tonă, deși creșterea este controlată în captivitate. Femelele în vârstă de 18 ani ajung, de obicei, la 20-25 de kilograme, iar caviarul reprezintă 10% sau 12% din greutatea lor.

4

Bătrânii sturioni...

Vorbim despre un pește care există de 250 de milioane de ani și al cărui ciclu de viață este cuprins între 50 și 60 de ani. Sturionii sunt cunoscuți pentru viața liniștită și pentru lentoarea mișcărilor lor.

5

Sturionii sălbatici abia supraviețuiesc

Vânzătoare de carne de sturion dintr-o piață de pește din Turkmenistan. Foto: Wikimedia

Unele specii de sturion sunt pe cale de dispariție din cauza pescuitului excesiv, a poluării și a barajelor care au îngreunat migrația pentru a se reproduce.

Aproape tot caviarul din comerț provine de la peștii crescuți în captivitate, iar cel care este vândut drept caviar sălbatic este obținut ilegal, de regulă.

Există speranțe de recuperare a sturionilor sălbatici datorită acvaculturii sustenabile.

6

Caviar iranian, rusesc sau... chinezesc?

Caviarul este adesea vândut cu mențiunea că este iranian sau rusesc, cu toate că, de fapt, de cele mai multe ori este caviar chinezesc reambalat.

Icre negre. Foto: Videoblocks

În prezent, pe piață există foarte mult caviar chinezesc sau din surse cu circuite închise de recirculare a apei, cu arome reziduale neplăcute. Chiar și etichetele comerciale de pe ambalaj sunt înlocuite pentru a înșela clientul.

7

Lăudat de-a lungul istoriei

Mongolii credeau că icrele negre sporesc rezistența fizică, iar romanii îi atribuiau caviarului proprietăți vindecătoare. A fost un produs la mare căutare și printre turci și perși.

8

Caviarul lui Don Quijote

Chiar și Miguel de Cervantes menționează caviarul în capodopera sa: „Au pus și o delicatesă neagră despre care spun că se numește caviar și este făcut din ouă de pește.”

9

Produs de lux din 1917

Un angajat al unei ferme de caviar din Coreea de Sud scoate din apă un sturion. Foto: Wikimedia

În Europa, consumul de caviar s-a răspândit în timpul Revoluției Ruse. Aristocrații care au fugit de bolșevicii din Rusia au ajuns la Paris și la Monte Carlo.

Acolo, s-au bucurat adeseori de aroma caviarului la mesele și petrecerile pe care le-au organizat și la care au participat membri din înalta societate locală.

Acesta a fost începutul faimei sale ca produs de lux.

10

Cum savurezi caviarul

Foto: Wikimedia

Caviarul este bun atât timp câte este proaspăt și fără conservanți. Este consumat cu șampanie, cu vodcă foarte rece sau cu vin alb sec.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu